Öltözködjünk

Gyógyító színek

Az ókori egyiptomiak, kínaiak, görögök, az észak-amerikai és a maja indiánok hittek a fények és a színek gyógyító erejében. A színterápia a XIX. században újjászületett - napjainkban a modern orvostudomány is egyre többet használja.

Színorvoslás

A szakemberek szerint környezetünk, ruháink és munkaeszközeink színének módosításával megváltoztatható az agyban felfogott fényenergia, és ez segíthet fizikai és mentális problémákon. A színekkel való gyógyítás leghíresebb képviselője az angol Théo Gimbel.

  • A citromsárga hatással van a hasi idegközpontra, ezért látványa segítheti az emésztést. Kedvezően hat az idegrendszerre, jó hatással van az ítélőképességre, segíti a tárgyilagosságot, fokozza a szellemi aktivitást. Akiknek a citromsárga a kedvencük, jó beszélőképességgel rendelkeznek, vezető egyéniségek.

  • A türkiz a szívre és a csecsemőmirigyyre hat jótékonyan. Alkalmazzák a láz lenyomására. Kitisztítja a fertőzött betegek szervezetét, és kijózanítólag hat a részegekre. A türkiz színnel szimpatizálók képzelőereje nagy, kreatív, népszerű személyiségek, akik a dolgok mélyére látnak, és könnyen megértetik magukat mindenkivel.

  • A narancsszín a mellékvesére hat, ezáltal emeli a fizikai energiát, növeli az étvágyat. Erőt áraszt, örömöt, melegséget sugall. A narancskedvelők életvidám, jókedvű emberek, telve szeretettel és gyengédséggel.

  • A kék szín a torokra hat. Idegesség és álmatlanság leküzdésében segít. Biztonságérzetet ad. A kék falak ideálisak hálószobában, irodában, gyógyításra és meditálásra használt helyiségekben, azonban éttermekben, szórakozóhelyeken nem ajánlatos. A kéket szeretők megbízható, érzékeny emberek. Értékelik az őszinteséget. Befelé fordulók, önmagukba mélyedő, sőt önmagukat marcangoló természetűek.

  • A bíbor a tobozmirigyre hat. Alkalmas lelki fájdalmak, aggódás, szorongás enyhítésére, segít az érzelmi feltöltődésben. A bíborszínt szeretők szívélyes, barátságos, együttműködésre kész személyiségek, mély empátiával megáldva. E szín is alkalmas szórakozóhelyek, ebédlők falaira.

  • A fekete és a fehér nem „igazi” színek, de természetesen hatást gyakorolnak ránk. A fekete felerősíti az indulatokat, falakra nem ideális. A fehér a higiéniához és tisztasághoz kapcsolkódik. Dekorációkhoz túl „kopár”, merev.

  • A zöld szín harmóniát áraszt, egyensúlyt teremt az agyban, megtisztulás érzetét kelti. Zajos munkahelyen a zöldre festett falak segítik a koncentrálást. Orvosi várótermekben szintén használják nyugtató hatása miatt. A túl sok zöld viszont tompultságot, határozatlanságot okozhat. A zöldet kedvelők kiegyensúlyozottak, vonzódnak a természethez és a természetes dolgokhoz, de néha túl óvatosak.

  • A violakéket szeretők közt sok a művészi hajlammal megáldott ember, akiknek jó érzékük van a ceremóniák szervezéséhez. Érzelemgazdagok, de képesek érzelmeiket kontrollálni: „praktikusan lelkiek”. Előfordulhat, hogy bizonytalanok céljaik elérésében, ideáljaik megvalósításában. Ez a szín segíthet kényszerképzetek, a zaklatottság, a kisebbrendűségi érzés leküzdésében.

  • A pirosat kedvelők kezdeményezők, kreatívak, fizikailag is aktívak. Bizonyos tárgyak pirosra festve kifejezetten figyelemfelkeltőek: veszélyt jelzők, izgalmat kiváltók, de akár sokkolóak is lehetnek. A piros ruha magára vonja a tekintetet, érzékiséget sugall, de hiperaktív embereknek nem ajánlott a túl sok piros viselése, mert agresszivitást válthat ki a többiekből. A piros vitalitást, energiát sugároz, növeli akaraterőnket és szexuális vágyakat ébreszt.
  • Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

    Címlap

    top