Olimpia 2016

Olimpia 2016: Nagy Péter a tizedik lett a világcsúcsokkal tarkított döntőben

Világcsúcsokat hozott a súlyemelőversenyek zárónapja a riói olimpián: a férfiak kedd esti ólomsúlyú vetélkedésében a grúz Lasa Talakadze nyert, a sportág egyetlen magyar indulója, Nagy Péter a tizedik lett.

A legjobban a címvédő iráni Behdad Szalimikordasziabi kezdett, aki nagy küzdelemben szerzett előnyt szakításban úgy, hogy 214 kilós világrekordját előbb Talakadze 215-re javította, ám Szalimikordasziabi utolsó kísérletével visszavette a csúcsot, 216 kilogrammot teljesítve. Lökésben viszont az iráni hatalmas meglepetésre elbukott: miután a 245 kilón háromszor is érvénytelen gyakorlatot mutatott be, kiesett, elveszítve négy éve megszerzett titulusát. Hiába tiltakozott teátrálisan Szalimikordasziabi és az iráni csapatvezetés, a hatezres publikum zajos nemtetszését kiváltva ezzel, a bírói ítéleten nem változtattak.

Nagy Péter a B-csoport második helyén végzett, így lett 10. az összetettben
Nagy Péter a B csoport második helyén végzett, így lett 10. az összetettben

Helyébe az ez évi Európa-, tavalyi világbajnok Talakadze lépett: a második fogásnemben 258 kilogrammig jutott, minek köszönhetően összetettben 473 kilós világcsúccsal érdemelte ki az aranyérmet. A második helyen az örmény Gor Minaszjan, az idei Eb-ezüstérmes végzett 451 kilogrammal, a harmadikon pedig egy másik grúz, a múlt évi Európa-bajnok Irakli Turmanidze, aki 448 kilóval zárt.

B csoportban délután másodikként zárt Nagy Péter, aki 2012-ben Londonban 11. lett, összesítésben a 10. helyet szerezte meg 420 kilós összeredményével.

További cikkek a 2016-os olimpia témájában az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top