Olimpia 2016

Olimpia 2016: Útnak indult a legnagyobb magyar küldöttség

Rengeteg szurkoló, családtag és hatalmas médiaérdeklődés mellett elindult Rióba a legnagyobb létszámú magyar csapat a jövő pénteken kezdődő olimpiára.

Szombat reggel a budapesti Syma Csarnokból négy különbusszal kelt útra a közel 170 fős delegáció, amelyben 73 sportoló található. Elsőként az Európa-bajnok női vízilabda-válogatott kapusa, Kasó Orsolya érkezett meg a helyszínre, őt a sportlövő Szabián Norbert követette, majd szépen lassan ellepték a versenyzők a csarnok környékét.

fotó: MTI
Fotó: MTI

Az utazó csapat legrutinosabb tagja a szörfös Gádorfalvi Áron, aki hatodik olimpiájára készül: “Kicsit izgatott vagyok, de mondhatni rutin már nekem az olimpia. Nem mindig megyek ugyanakkor ilyen nagy csapattal” – nyilatkozta az MTI-nek Gádorfalvi, aki hozzátette, a korábbiak közül a 2000-es sydney-i olimpia volt a kedvence. “Nagyon szerettem magát a várost is, sokat jártam oda előtte is, és a rendezés is hibátlan volt.”

Jakabos Zsuzsa (fotó: MTI)
Jakabos Zsuzsa (fotó: MTI)

Az úszó küldöttség egyik nagy esélyese Cseh László a negyedik olimpiáján indul, ugyanakkor a korábbiakkal ellentétben ezúttal nem a vegyesúszás egyik éremesélyeseként, hanem a pillangóspecialistaként, a 200 méter világbajnokaként készül. “Nagyon érdekes, hogy ezt a vegyesúszást sikerült átváltani pillangóra, de kifejezetten jól érzem magam ebben, és igazán működőképes a dolog. Nagyon jó volt ez a váltás, szükségem volt rá” – mondta Cseh, aki a formaidőzítéssel kapcsolatban megjegyezte, még az utolsó napok simításai hátra vannak, de nagyon jól alakulnak a dolgok, s igaz ez az egész éves felkészülésre. “Az utolsó pár nap formábahozása az, ami legfontosabb” – jegyezte meg Cseh, akinek olyan nevekkel kell majd megküzdenie, mint a 18-szoros olimpiai bajnok Michael Phelps, vagy a 200 méteren címvédő dél-afrikai Chad Le Clos. “Aki az olimpián döntőbe kerül, az mind veszélyes lehet, szóval ilyen szempontból mindegy, ki van ott, elsőként kell megérinteni a falat, a többi nem számít” – tette hozzá Cseh László.

Gyurta Dániel (fotó: MTI)
Gyurta Dániel (fotó: MTI)

Az egyik titkos éremesélyes a mindössze 19 éves sportlövő, Péni István, aki rendkívül higgadtan nyilatkozott az indulás előtt: “Óriási meglepetés számomra, de egyáltalán nem érzem, hogy izgulnék. Ez talán annak köszönhető, hogy voltam már két olyan multisporteseményen, az Európa Játékokon és az ifjúsági olimpián, ami nagyban hasonlít az ötkarikás játékokra” – mondta Péni, aki hozzátette, a koránál fogva a vele szemben felállított elvárásokat már teljesítette, most a saját magával szembeni elvárásokra koncentrál, ami azt jelenti, hogy a két számából az egyikben döntő szeretne jutni.
Az esetleges éremszerzéssel kapcsolatban azt mondta: “Nem érzem tehernek a dolgot, inkább pozitívan hat rám. Ugyanakkor azt mindenkinek tudnia kell, hogy nekem ez nem az utolsó olimpiám lesz, inkább a következő három lesz olyan, amikor a pályafutásom csúcsán tudok lenni, de még lehet akár, öt, hat, hét olimpiám is.”

Kapás Boglárka (Fotó: MTI)
Kapás Boglárka (Fotó: MTI)

Erdei Zsolt ökölvívó 2000-ben Sydney-ben bronzérmet szerzett, most Bacskai Balázs edzőjeként utazik az olimpiára: “

3. “Kevesebb így az izgalom, mert én már megtettem a magamét. Innen már nem sokat tudok tenni, a lelkiállapoton, esetleg a motiváción tudok segíteni, ha ez hiány lenne. Most a versenyzőn a sor. Szerintem nagyon jól sikerült a felkészülés, akit képességileg meg tudunk verni, azt megverjük, és remélem azokat is, akik elméletileg jobbak, de a gyakorlat mást fog majd mutatni.”

Keszthelyi Rita és Szűcs Gabriella (fotó: MTI)
Keszthelyi Rita és Szűcs Gabriella (fotó: MTI)

A Liszt Ferenc repülőtérről 12.00 órakor száll fel a Rióba tartó gép, amely magyar idő szerint vasárnap hajnali 1.00 órakor landol a XXXI. nyári olimpiai játékok helyszínén.

Kint van már Rióban, az olimpia helyszínén Hosszú Katinka és férje, ők szerdán este indultak.

Olvass még az olimpiáról!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top