Okosgyógyszer

3 tévhit a gyermekkori oltásokról

Népszerű vitatéma manapság, hogy jót tesznek-e a kötelező oltások a gyerekeknek, vagy pedig inkább ártalmasak-e az egészségükre. Vajon hogy foglalna állást a témában a szülőknek az az első generációja, amelynek gyermekeit már megmenthette a haláltól a Di-Per-Te oltás? Ma már természetesnek vesszük, hogy minden gyermek megéri a felnőttkort és hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy ezt az orvostudomány fejlődő gyógyszereinek is köszönhetjük.

A torokgyík nem csak a mesében létezik

Ha nem lennének olyan védőoltások, mint a Di-Per-Te (a torokgyík, a szamárköhögés és tetanusz elleni oltás,) igen hamar újra elterjednének azok a betegségek, amelyektől a múlt század első felében még rettegtek az anyák, mert nagy számban szedték áldozataikat a csecsemők és kisgyermekek között. Az egyik legfőbb tévhit éppen az, hogy ezek a betegségek mára eltűntek, és nem bukkanhatnak fel újra. Szívszorítóan, de érzékletesen cáfolják ezt azok a példák, amelyek olyan országokban estek meg, ahol visszafogták például a szamárköhögés elleni vakcina alkalmazását, mert kételyek merültek fel a hasznosságát illetően. A következmények drámaiak voltak: az Egyesült Királyságban két év múlva, 1976-ban 100.000 megbetegedést okozó járvány alakult ki, amely 36 halálos áldozatot követelt. Japánban 1974-ben vették vissza az oltások számát. Abben az évben összesen csak 393 megbetegedés történt halálos áldozat nélkül. 1979-re már 13 ezer megbetegedést és 41 halálesetet regisztráltak. Védőoltás nélkül tehát gyakorlatilag azonnal visszatérnének ezek a fenyegető megbetegedések még a fejlett, civilizált országokban is.

3 tévhit a gyermekkori oltásokról

Titkos mellékhatások, amikkel még senki sem találkozott

A másik gyakori ellenérv, hogy az oltásoknak olyan eltitkolt mellékhatásaik vannak, amelyek károsítják az egészséget, sőt betegséget vagy akár halált is okozhatnak. Hogy milyen mellékhatásokkal jár egy gyógyszer, azt mindenki első kézből megtapasztalhatja, ha beszedi. Akik oltásban részesültek jól ismerik azt a fájdalmat, ami az oltás helyén néha több napig is érezhető, sőt találkozhattak enyhébb lázzal, gyengeséggel, kellemetlen közérzettel is. Ám több tünet aligha jelentkezhetett. Ennél súlyosabb mellékhatásokról olyan alacsony számban számolnak be a betegek, hogy az statisztikailag gyakorlatilag értékelhetetlen. Az Amerikai Egyesült Államok Oltások Káros Mellékhatását Jelentő Rendszerében (VAERS) regisztrált betegek közül 1990-92 között például összesen 1 olyan haláleset szerepel, amelynél a vakcina szerepe szóba jöhetett.

Azóta lassan negyed század telt el, ami alatt a csúcstechnológiára és a felhalmozódott rengeteg tudományos ismeretre támaszkodva az oltóanyagok és gyógyszerek óriási ütemben fejlődtek. Az okosgyógyszerek innovációja talán csak a mobiltechnológiával mérhető össze: szinte havonta jelennek meg újabb és újabb, nemritkán korszakalkotó telefon modellek, és ehhez hasonló tempóban kerülnek piacra azok az okosgyószerek is, amelyek kifejlesztésére nemritkán évtizedeket és milliárdokat áldoztak a kutatók. A megfelelő tudatossággal kiválasztott modern gyógyszerek pedig még hatékonyabban, kíméletesebben gyógyítanak már olyan betegségeket is, amelyekre eddig nem létezett terápia. Az okosgyogyszer.hu honlapon több ilyen betegséget is említenek: többek között az AIDS-et és különféle daganatos betegségeket is.

A kombinált oltástól megbetegszik a gyerek

A harmadik tévhit, amely a szülőkben ellenérzést szül a vakcinák ellen az, hogy úgy gondolják, az egyszerre több betegség ellen védő vakcinák túlzottan legyengítik a gyermek immunrendszerét, és így még inkább kiszolgáltatottabbá teszik a kórokozókkal szemben. Az imént említett modern okosgyógyszerek egyik jellemzője éppen az, hogy a szervezetet kíméletesen vezetik a gyógyulás útjára. Az ilyen szerek – amelyek hatásairól, elérhetőségéről egyébként a kezelőorvosnál kell részletes tájékoztatást kérni – még nagyobb körültekintéssel kúrálják, vagy éppen előzik meg a betegségeket, mint elődeik, pedig már ezeknek is minimális volt a kimutatható immunológiai mellékhatásuk. A kombinált oltások több féle legyengített kórokozóval késztetik a szervezetet a védekezési mechanizmusok aktivizálására, míg eközben egy sima a megfázásnál, de még egészségesen is antigének, kórokozók tucatjaival küzd meg hatékonyan az immunrendszerünk nap mint nap. Nem valószínű tehát, hogy ha tucatnyi antigénnel sikeresen veszi fel a harcot, akkor az oltásokban található néhány különböző kórokozótól olyan mértékben romlana le immunrendszer, hogy hosszú távú károkat szenvedjen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top