Okosgyógyszer

A gyógyszerszedésnek is megvannak a szabályai

A gyógyszerszedésnek is megvannak a maga általános szabályai. Ezek közül a legfontosabb, hogy tartsd be az orvos előírásait. De emellett érdemes még megfogadni néhány jó tanácsot azért, hogy a gyógyszerünkkel a legjobb hatást érjük el a gyógyulásban.

Mielőtt elkezdenénk egy gyógyszeres kúrát, az orvossal konzultálva az alábbi témákban érdemes minél alaposabban tájékozódni:

– Miért kell a gyógyszert szedni?
– Hogyan és mikor kell a gyógyszereket bevenni?
– Hogyan kell tárolni a gyógyszert?
– Mi történik akkor, ha valaki eltér az előírt gyógyszeres kezeléstől.

A gyógyszerszedés szabályai

Ezt soha ne tedd gyógyszeres kúra alatt

Ha gyógyszeres kezelés merül fel a családban, nem elég, hogy csak az érintett beteg van tisztában azzal, miért és hogyan kell szednie a gyógyszert. Különösen a feledékenyebb idősek és a gyerekek vannak rászorulva arra, hogy figyeljünk rájuk, és ha szükséges, segítsünk nekik betartani a gyógyszerszedés szabályait. Velük könnyen megtörténhet – de velünk is akár –, hogy tévedésből, figyelmetlenségből vagy rossz megszokásból hibásan használjuk a felírt gyógykészítményt. Fektessünk komoly hangsúlyt rá, hogy – akár mi magunk vagyunk a betegek, akár valamelyik hozzátartozónk – az alábbi szabályokat soha nem szegjük meg a gyógyszeres kúra során:

– csak arra a betegségre és tünetekre szabad használni a gyógyszert, amire az orvos felírta,
– soha ne vegyük be más gyógyszerét, és a magunkét se “kínáljuk” másnak,
– a megszabott adagolástól csak akkor térjünk el, ha ez a doktor kifejezett utasítása,
– mindig tartsuk meg a gyógyszeres dobozban található használati leírást.

Így könnyebb a gyógyszeres kúrát betartani

Mivel előfordul, hogy egy időben több gyógyszert kell szednünk, nem árt, ha a biztonság kedvéért rendszerezzük a gyógykészítmények fogyasztását az alábbi ötletek segítségével:

A gyógyszerszedés szabályai

– Írjuk össze egy listára az összes gyógyszert, amit szednünk kell. Szerepeljen minden készítmény neve mellett az, hogy mettől meddig tart vele a kezelés és milyen rendszerességgel kell szedni. Tanácsos a várható mellékhatásokat is kigyűjteni melléjük, és feltétlenül írjuk oda, ha bármilyen különleges orvosi utasítást kaptunk a gyógyszerrel kapcsolatban az orvostól.
– Írjuk le a kérdéseinket, amik a gyógyszerszedés közben felmerülnek, hogy a következő orvosi látogatáskor feltehessük őket.
– Egy noteszben – legjobb, ha a gyógyszerlista mellett – legyen leírva minden olyan információ, ami a mi egészségügyi állapotunkra és az orvosra vonatkozik. Tanácsos, hogy szerepeljen ezen a listán a rendelőintézet telefonszáma, a kezelőorvos neve, a betegségek, allergiák, amikben szenvedünk, a vércsoportunk, hozzátartozónk elérhetősége és a biztosításunkkal kapcsolatos adatok.

Miről tudod, hogy jól szeded a gyógyszereidet?

Olvasd el az alábbi állításokat – vagy olvastasd el beteg hozzátartozóddal. Ha valamelyik állítás illik rád, akkor valószínűleg eltértél a helyes gyógyszerszedéstől, így a gyógykészítményed nem éri majd el a kívánt hatását:

– Néha elfelejtem bevenni a gyógyszerem.
– Időnként nem a megadott időpontban veszem be a gyógyszert.
– Sok gyógyszer szedek, és nem tudom észben tartani, mikor melyiken van éppen a sor.
– Néha, amikor jobban érzem magam, nem veszem be a gyógyszerem.
– Néha többet vagy kevesebbet szedek be annál, mint amit az orvos előírt.
– Abbahagytam a gyógyszerszedést, mert szerintem nem volt megfelelő a hatása, vagy a mellékhatásait nehezen viseltem.
– Nem értem, mikor és hogyan kell szednem a gyógyszeremet.
– Túl kínosnak tartom, ezért nem merek rákérdezni a gyógyszerszedéssel kapcsolatos aggodalmaimra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top