Nyereményjátékok

Magnézium, ahogy a természet adta

Miközben a magnézium gyakorlatilag körülvesz minket, csontjaink és sejtjeink nélkülözhetetlen alkotóeleme, kevés figyelmet fordítunk pótlására. Hiányát nem ismerjük fel, inkább csak panaszkodunk fáradtságra, kimerültségre, hányingerre, stresszre, feszes izmokra és netán még izomgörcsökre is.

Pedig a magnézium szerepet játszik szervezetünk anyagcseréjének minden folyamatában, nélkülözhetetlen több mint 300 enzim működéséhez éppúgy, mint a különböző nukleinsavak, proteinek és lipidek szintéziséhez. De ne feledkezzünk meg a csontokról sem. Míg legtöbben a csontok említése kapcsán a kalciumra gondolnak először, a szervezetünk teljes magnézium mennyiségének 60%-a a csontokban, 25%-a pedig izmainkban található. Izmainkkal kapcsolatban pedig nemcsak mozgásszervi izmainkra kell gondolnunk, hanem a testet alkotó összes izomra, beleértve többek között a szívizmot is. A magnézium elengedhetetlen a szívizmok megfelelő működéséhez is.

Magnézium, ahogy a természet adta

Vajon érdemes magnéziummal kiegészíteni az étrendünket? Igen, gyermekkorban és várandósság esetén megnövekedik a magnézium igény. Idős korban pedig az egyoldalú és sokszor mennyiségileg nem elegendő étkezés miatt szintén szükség lehet magnéziumpótlásra.

A magnéziumot szervezetünk nem tudja szintetizálni, ezért a szükséges mennyiségről magunknak kell gondoskodnunk. Sajnos ételeink nem minden esetben alkalmasak erre. A kiterjedt műtrágyázás miatt egyre csökken a talaj magnéziumtartalma, így az ételeinkbe is kisebb mennyiség kerül. Tudatos, magnéziumban gazdag étrendet napjainkban szinte lehetetlen fenntartanunk, ezért a pótlásra étrend-kiegészítők szedése javasolt.

A magnéziumpótlás során érdemes figyelembe vennünk, hogy a szerves vegyületek jobban hasznosulnak, mint a szervetlen magnézium sók.

A szervetlen magnéziumsók között a magnézium-klorid kivételt képez, mivel felszívódása a szerves vegyületekéhez hasonlít. A magnézium-klorid a gyomorsavval reakcióba lépve jól felszívódó formává alakul át. A tengervízből kivont magnézium természetes megoldásként kiváló alternatíva a magnéziumpótlásra. Amennyiben tehát magnéziumot szeretnénk szedni, a szerves vegyületek és a természet adta magnézium-klorid kombinálása segíthet pótolni szükségletünket.

Magnézium, ahogy a természet adta

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top