Nyereményjátékok

Védje gyermekét a káros internetes tartalmaktól!

Az új technológiák számos előnyt jelentenek gyermekeink számára, a kulcsfontosságú informatikai készségek fejlesztésétől kezdve a szórakozásig, kellemes időtöltésig.
Védje gyermekét a káros internetes tartalmaktól!

Az eszközök használatának gyakorlata gyermekek és tinédzserek esetében egyáltalán nem egyértelmű. Nem ugyanazokat a technológiákat használja minden hétéves, tízéves, tizenöt éves – ez attól is függ, hogy mennyire érettek, milyen a szülők hozzáállása és milyen eszközökhöz férnek hozzá otthon, az iskolában vagy barátaiknál

Az interneten, mobiltelefonon és más eszközökön tárolt személyes adatok védelme tekintetében mérlegelni kell, hogy milyen adatokat teszünk közzé és kik férhetnek hozzá azokhoz. Ugyanez vonatkozik gyermekeinkre is, akikkel előfordulhat, hogy figyelmetlenségből túl sok személyes adatot hoznak nyilvánosságra, ami például internetes zaklatáshoz vagy internetes becserkészéshez vezethet. Spammerek esetében az internetről gyűjtenek e-mail címeket, így gyermeke a levélszemét vagy az adathalászat áldozatává válhat, ha nyilvános weboldalakon valós e-mail címével regisztrál. Gyakori tévhit, ha az internetet vagy a mobiltelefonját használja, névtelenül van jelen, és másképp viselkedik, mint a való világban pedig egyedi IP-címe vagy mobilszáma alapján lekövethető.

Számos internet-, mobil-, közösségi és játékszolgáltató elismeri, hogy az adatvédelem komoly probléma felhasználóik, különösen a gyermekek és a tinédzserek számára. Beépített adatvédelmi szolgáltatásokat kínálnak, például meghatározható, hogy ki láthassa a közösségi hálózaton létrehozott profiljukat, vagy letilthatók bizonyos személyek e-mail üzenetei. Éppen ezért javasoljuk, hogy hívja fel gyermeke figyelmét arra, hogy csak olyan személyekkel és vállalatokkal ossza meg személyes adatait, akiket jól ismer. Tudassa vele, hogy az olyan weboldalakon, mint Facebook, mások megjelölhetik a fényképeit. Javasolja neki, hogy a weboldalakon, csevegő szobákban és más online fórumokon használjon becenevet (ne a valós nevét).

Sajnos az internettel, a mobiltelefonokkal és egyéb eszközökkel a zaklatás új formája jött létre. Az elektronikus zaklatás néven ismert jelenség rendkívül aggasztó lehet a gyermekek és tizenévesek számára ezáltal a cyberbullying saját gyermekünk internetes biztonságának egyik fő problémája. A zaklatók az új technológiák segítségével fenyegetik, elbizonytalanítják, zaklatják, rágalmazzák és bizonyos esetekben pedig az ő nevükben lépnek fel, illetve ellopják személyazonosságukat. Csakúgy, mint a megfélemlítés a valós világban, az elektronikus zaklatást is nagyon negatív hatással lehet gyermekére – többek között aláássa önbizalmukat és biztonságérzetüket, hatással van iskolai jelenlétükre és teljesítményükre, valamint előítéletet szít.

Ezért is fontos, hogy tisztában legyen a különböző online zaklatási fajtákkal és tudja, mit tehet, ha gyermeke elektronikus zaklatás áldozata lenne, így segíthet gyermekének megőriznie biztonságát és megvédeni online hírnevét. Arról is meg kell győződnie, hogy gyermeke nem válik zaklatóvá! Beszélgessen gyermekével az elektronikus zaklatásról, ahogy a zaklatás más válfajairól is beszélgetne, és bátorítsa arra, hogy szóljon önnek, ha az internet, a mobiltelefon vagy egyéb eszköz használata során zaklatás éri. Amennyiben tudomására jut a zaklatás ténye gyermekét nyugtassa meg, hogy helyesen cselekedett azzal, hogy szólt önnek a történtekről. Magyarázza el, hogy semmiféle zaklatásra ne válaszoljon, mert az súlyosbíthatja a helyzetet. Üljön le gyermekével, és írásban rögzítse az elektronikus zaklatás tényét, valamint gyűjtsön bizonyítékokat, például mentse el az sms-eket, nyomtassa ki az e-maileket és a weblapképernyőket. Semmit ne töröljön!

Ha a fiát zaklatja egy osztálytársa egy online játékban, megbeszélheti az ügyet az iskolával is, ha pedig rájön, hogy tizenéves lánya és a barátai szexuális tartalmú beszélgetéseket folytatnak egy közösségi weboldalon, lehet, hogy először vele kívánja ezt megbeszélni, hogy kiderüljön, miről is van szó valójában.

Ahogy gyermekünket távol szeretnénk tartani bizonyos tévéműsoroktól vagy filmektől, illetve bizonyos felnőtteknek szánt újságoktól, arra is oda kell figyelnünk, hogy mit lát az interneten, a mobiltelefonján vagy a játékkonzolján. Ide tartozhatnak a pornográf képek, a szerencsejáték-webhelyek, a szülői felügyelet nélküli (vagyis moderálatlan) csevegőszobák vagy az olyan videómegosztó oldalak és fórumok, amelyek antiszociális vagy meggondolatlan magatartásra, pl. különböző szerek fogyasztására vagy vandalizmusra buzdítanak. A kérdéses tartalmak sok esetben nem jogellenesek, de nyugtalanítóak, zavaróak vagy egyszerűen egy gyermek általi megtekintésre alkalmatlanok lehetnek. A médiában több beépített eszköz áll a szülők rendelkezésére annak érdekében, hogy megvédhessék gyermekeiket a kifogásolható és káros tartalmaktól ezért javasoljuk, hogy használja ki maximálisan a szűrőprogramok és a biztonságos keresési funkciókat. A szülői felügyeletet ne csak a számítógépen alkalmazza, hanem minden más digitális eszközön (pl. játékkonzolok, mobiltelefonok) Ha úgy véli, hogy a gyermeke által látott tartalom nemcsak kifogásolható, hanem illegális is, jelentse azt be internet-, mobil- vagy játékszolgáltatójának (ennek módjáról a weboldal “Súgó” vagy “Biztonság” részén tájékozódhat), valamint az adott ország illetékes telefonos segélyszolgálatának.

További információk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top