Nyereményjátékok

Szárítás és aszalás

A szárítást, aszalást az emberiség már ősidők óta használja tartósító eljárásként. Ilyekor a zöldségek, gyümölcsök nedvességtartalmát csökkentjük hőközléssel, mely háztartási körülmények között leginkább levegő, melynek magasabb a hőmérséklete, mint a szárítandó anyagé. A folyamat során a termény felmelegszik, belsejéből a nedvesség párologni kezd. A levegő tehát nem csak felmelegíti az anyagot, hanem el is szállítja a távozó nedvességet.

Alapanyag

Nagyon fontos, hogy az aszalásra szánt zöldség vagy gyümölcs érett, egészséges és ép legyen. A penészes, romlásnak indult egyedet mindenképp ki kell válogatni, a nem odaillő részeket el kell távolítani. A művelet előtt mindig alaposan válogasd át a terményeket, folyó víz alatt alaposan mosd meg és hagyd lecsepegni. A gyümölcsöket magozd ki. A nagyobb darabokat vágd fel egyenletes méretűre, majd egy rétegben terítsd el egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, vagy a sütőrácsra. A darabolásnál ügyelj arra, hogy a kész aszalvány a friss terménynél sokkal kisebb méretű lesz, ezért a nyers darabok méretét ennek megfelelően válaszd meg, ne vágd túl apróra.

Aszalhatsz: epret, barackot, almát, körtét, szilvát, szőlőt, áfonyát, narancsot, fügét, gombát, paradicsomot, paprikát, tököt, cukkinit, hagymát.

Szárítás és aszalás

Szárítás módjai

Több lehetőséged is van rá. Vagy a napon szárítod meg, vagy az előmelegített, kb. 50-60°C-os sütőbe helyezed, de az aszalógépet is segítségül hívhatod. Ha sütőben végzed a szárítást, akkor érdemes annak ajtaját egy fakanállal résnyire kitámasztani, hogy a nedvesség távozni tudjon a sütőtérből. Amennyiben egyszerre több tálcával/tepsivel is szárítanál, akkor időközönként cserélgesd a tepsiket a sütőben, valamint a terményeket is érdemes megforgatni, hogy minél egyenletesebb legyen a száradás.

Ha a napon történő szárítás választanád, akkor gondoskodj a rovarok elleni védelemről.

A szárítási idő függ a termény összetételétől, méretétől, ezért pontos időpontot nem lehet megadni, de kb. 3-4 nap alatt fogsz elkészülni.

Szárítás és aszalás

Az elkészült aszalványokat a tárolás előtt mindig alaposan le kell hűteni csomagolás előtt, különben fennáll a penészedés veszélye. Az aszalványokat hűvös, száraz helyen, légmentesen lezárva tárold.

Rendszeresen vizsgáld át a tárolt aszalványokat, ha penészedés, rovar-ártalom jelei tapasztalhatók, akkor ne fogyaszd tovább.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top