Nyereményjátékok

Csúszós utak

Tél van! Ilyenkor az ember nem szeret kimozdulni. Elég egy rossz mozdulat, rossz lépés és máris kész a baj. A balesetek okai többnyire a síkos, csúszós járdák. A legsúlyosabb esetben akár még csonttörést is szenvedhetünk.

A csontok egészsége

Ilyenkor is fontos odafigyelni a csontok egészségére! Az osteoporosis, vagyis a csontritkulás a csontváz általános megbetegedése, ahol a csonttömeg megfogyatkozása és a csontminőség romlása fokozott törékenységhez vezethet. Legtöbbször a természetes – mind a két nemet érintő – öregkori, illetve a nők esetében a poszt-menopauzás formáival találkozhatunk.

A megelőzés fontossága

A kiegyensúlyozott, változatos étrend – különösen a megfelelő kalcium és a D-vitamin fogyasztás  – és az aktív testmozgás télen is fontos szerepet játszanak  csontjaink egészségének megőrzésében. Miután kalcium nem képződik a szervezetben, a szükséges mennyiséget a táplálékból kell felvenni.
A szakemberek javaslata az, hogy változatos, kiegyensúlyozott táplálkozással a napi kalciumszükségletünk 75%-át tej és tejtermékek fogyasztásával fedezzük.
Ez a kalcium mennyiség már napi 3-4 egységnyi tejjel, tejtermékkel biztosítható (1 egység pl. egy pohár tej (2dl), egy pohár joghurt, 3 dkg sajt, 5 dkg félzsíros túró).
A tej és a tejtermékek ideális kalciumforrásnak tekinthetőek, mert a tejben egyszerre és optimális arányban található fehérje, D-vitamin, foszfor, tejzsír és tejcukor, amelyek segítik a kalcium felszívódását, ezáltal pedig csonttömegünk megtartását.

Jól tesszük tehát, ha ilyenkor a D-vitaminra is különösen odafigyelünk. D-vitamint egyes állati eredetű élelmiszerekből tudunk pótolni (pl. tej és tejtermékek, a tőkehal-májolaj, a máj illetve a tojás), illetve szervezetünk azt a napfény hatására, annak sugárzásának (ultraibolya B) köszönhetően is képes előállítani.  Télen azonban – a napfényben szegény időszak alatt – sokkal nehezebben jutunk hozzá ehhez a fontos vitaminhoz, ezért könnyebben alakulhat ki hiányállapot a szervezetben.

Csúszós utak

Téli tippek

  • Ha szép az idő, használjuk ki, bátran menjünk ki a friss levegőre és sétáljunk!
  • Figyeljünk oda az utcán, mindig a tiszta, lesepert járdát válasszuk! Akkor is, ha ezzel kis kerülőt kell tennünk. A biztonságunk érdekében ez csekély áldozat.
  • Ne vágjunk át a jeges úton, hiszen az autók kerekei könnyen jégbordásra járhatják a felületet! Inkább menjünk a kijelölt gyalogátkelők felé, ott biztosak lehetünk benne, hogy fel van sózva az út.
  • Válasszunk megfelelő téli cipőt! Egy jó lapos, gumitalpú csizma csökkenti a megcsúszás esélyét és könnyebben is mozgunk benne, ha például a hókupacokat kerülgetjük a járda szélén. Ilyenkor inkább kerüljük a túl magas sarkakat, az instabil tartást adó lábbeliket.
  • Figyeljünk oda az idősekre! Vegyük észre, ha egy idős néni vagy bácsi segítségre szorul az utcán. Az idősek kevésbé mozgékonyak, gyengébb látásuk miatt pedig fokozottan veszélyben vannak, hiszen sokszor későn veszik észre, hogy milyen jeges is a járda. Csúszós utak

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top