Nyereményjátékok

Testet, lelket gyógyító tavaszi böjt

A böjt fogalmával szinte mindenki találkozik élete során. Van, aki vallása előírásait követve, van aki orvosi javaslatra és akad aki önként vonja meg magától a szilárd falatokat, melynek okai igen különbözők lehetnek. A léböjt fogalma egy szilárd táplálék nélküli időszakot jelent, melynek különböző formáit ismerjük.

A vallási böjt

A vallási böjt célja a testi-lelki-szellemi harmónia megtalálása és felállítása, az év meghatározott időszakában. Jelen van minden vallási irányzatban, évezredek óta.

A böjtölőket nem egészségügyi szándék vezeti az ételről való lemondáshoz, hanem általában áldozatvállalás, vezeklés vagy elszakadás a testi síktól a mély lelkiség felé, az Istenhez vezető úton. A vallási böjt célja mindig a benső magasztosság elérése. A test másodlagos, cél a szellemi, lelki tisztánlátás és a megtapasztalás, amely évezredeken át vezette az embereket Istenhez, a hanghoz, amely hittel, bizalommal és szeretettel töltötte el őket.

A böjt módszere generációról generációra szállt, a régi ember ismerte azokat az eszközöket, amelyeket egészsége megtartása érdekében alkalmazhatott.

A böjt megtörése a vallásos hagyományokban mindig valamilyen szent dologhoz kötődött. Az újra befogadott ételből nem lehetett sokat és mértéktelenül enni, így megóvták szervezetüket a hirtelen túlevéstől. A régi vallásos népek, köztük a magyarok is, sokáig elfogadták a gyógyító embereket, kenőasszonyokat, hályogkovácsokat, a javasasszonyokat és a szent embereket, táltosokat, véleményüket, segítségüket kérték, amikor szükségük volt rá.

A természet közeli népeknél ma is természetes velejárója az életnek a böjt. Mint ahogyan a ki,- és belégzés, az alvás és az ébrenlét, úgy a böjt és a táplálkozás is szorosan összefügg.

A gyógyító léböjt

A tudatos böjtölés mellett gyakran a szegénység is akaratlanul az egészséget szolgálta, hiszen őseinknél tél végére a felhalmozott élelem már sok család éléskamrájából kifogyott, így a tavasz és a friss termények beköszöntét böjttel várták a rászorulók, mit sem sejtve arról, hogy a koplalással milyen jót tesznek egészségüknek.

Napjainkban számos olyan emberrel találkozunk, akik tanácstalanul állnak egy-egy élethelyzet, vagy egy hétköznapi probléma előtt. Elégedetlenek testsúlyukkal, krónikus egészségügyi problémákkal küzdenek, munkahelyi, önértékelési vagy magánéleti gondjaik vannak, vagy egyszerűen nem találják helyüket a világban. A legtöbben közülük sejtik, változtatniuk kell. Manapság életfeladataink beteljesítését rengeteg nehezítő körülmény akadályozza. Rengeteg gát, szabály vesz minket körül, nem akarunk „kilógni a sorból”, igyekszünk megfelelni egy meglévő vagy csupán csak elképzelt elvárásoknak. Saját feladatunktól messze eltávolodva súlyos ellentmondásokba is keveredhetünk önmagunkkal, ami pedig akadályozza a testi és lelki fejlődést. A változás szükségességére eleinte kis jelek figyelmeztetnek, s ha nem változtatunk, később ezek a jelek erőteljesebbé válnak, betegségtünetek majd súlyos betegségek kialakulásához vezethetnek. Napjaink népbetegsége, a helytelen táplálkozás velejárója, az elsavasodás, amelynek következménye, hogy a szervezet megpróbálja kompenzálni a sav-bázis egyensúly felbomlását, és ezért fontos ásványi anyagokat von ki a szervezetünkből, tovább rontva ezzel egészségünket és ellenálló képességünket.

 

Őseinktől tanulva a léböjtöt ma már tudatosan használjuk betegségek megelőzésére, gyógyítására vagy egyszerűen testi, lelki, szellemi egészségünk megőrzésére. A léböjtkúra során kizárólag gyógyteákat, zöldség- és gyümölcsleveket valamint forrásvizet fogyasztunk. A szervezet ilyenkor a tartalékait használja fel, miközben a felesleges anyagok távoznak a testből. Böjtölés közben nagy mennyiségű káros anyag ürül ki a szervezetből, ami által az anyagcsere-folyamatok felgyorsulnak, az immunrendszer megkönnyebbül és megerősödik, szervezetünk működése pedig kiegyensúlyozottabbá válik. A gyulladást, allergiát kiváltó anyagok többsége is távozik, a bélrendszer megnyugszik. Az erek átjárhatóbbá válnak, mert falaikról a lerakódott zsír lebomlik. A bőr megtisztul, feszesebb, hamvasabb lesz, a szemek csillogóvá válnak.

 

„A Napsugár Életház alapításakor azt a célt tartottuk szem előtt, hogy a test salaktalanítása mellett szellemi és lelki megtisztuláshoz is hozzásegítsük vendégeinket, valamint további tanácsokkal támogassuk őket a testi, lelki és szellemi tisztaság egységének hosszú távú megtartásában” – mondják az Életház vezetői.

 

A rendszeresen végzett böjt, a napi meditáció, testmozgás hozzásegít ahhoz, hogy tudat megnyíljon egy magasabb rendű létezés felé és közelebb kerüljünk életfeladatunk beteljesedéséhez.

 

A Napsugár Életházról

A Napsugár Életházban hisszük, hogy békességben, harmóniában élni önmagunkkal és környezetünkkel mindenki számára adott lehetőség: egészségünk, boldogságunk, álmaink megvalósítása csakis rajtunk múlik. Budapesttől 15 km-re Érden, egy 14 fő befogadására alkalmas, barátságos, frissen felújított házban, fürdőszobás szobákban, szaunával várjuk a léböjt által megújulni vágyó vendégeinket. www.napsugarelethaz.hu

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top