Nyereményjátékok

Turbuly Lilla: Eltévedt hold

Lezárult az Írd + Te pályázat, a 3 gyõztes munka frissen, ropogósan ki is került a nyomdából. Egy kis ízelítõt adunk az 1. helyezett mûbõl.

A Nők Lapja Cafe és a Révai Digitális Kiadó 2006. augusztusában hirdette meg Írd +Te – Az év könyvét! felhívással irodalmi tehetségkutató versenyét. A pályázatra bárki beküldhette kereskedelmi forgalomba eddig nem került, legalább 200 ezer karakter terjedelmű, magyar nyelvű, saját prózai művét (regényt, kisregényt, novellafűzért stb.)

A felhívásra közel 350 alkotás érkezett. A nagyszámú pályázat közül 12 kézirat jutott a döntőbe, és az olvasói szavazatok alapján 3 fordulós kiesési rendszerben dőlt el a nlc.hu oldalon, melyik az a három mű, amely nyomtatásban is megjelenik, és kereskedelmi forgalomba kerül. Az első körben továbbjutó műveket rangos zsűri is értékelte, így az internetes irodalmárok visszajelzéseket is kaptak alkotásaikkal kapcsolatban. A végső döntést azonban, (hogy melyik 3 művet szeretnék nyomtatásban látni), az olvasók hozták meg szavazataikkal.

A zsűri tagjai voltak: Tokaji Zsolt író, Tisza Kata író, Jakab Kriszta a Nők Lapja Cafe főszerkesztője, Révai Gábor – Révai Digitális Kiadó, Hidy Tamás – Első Kötet Műhely.

1. helyezett: Turbuly Lilla: Eltévedt hold





A mű tartalmából:
Lívia, a 25-30 éves, friss szakvizsgás bíró megnyer egy háromhónapos ösztöndíjat Stuttgartba.
Felejteni, megnyugodni megy külföldre, nemrég vált el, két költözés között lebeg, most talán ez a legjobb. Maga a munka nem igazán izgalmas, de nem is teljesen érdektelen, hasznossá tudja tenni magát különösebb megerőltetés vagy stressz nélkül. Egyetlen kapcsolata az otthoniakkal néhány email, egy-egy telefon.
A kastélyparkba megy le futni egyik hétvégén, és elnézi az ott gyakorló zsonglőrt. Összeismerkednek: Michael egyetemista, esténként egy elegáns bárban lép fel valahol a külvárosban, órákat gyakorol minden nap a parkban, a kutyája, Manfred társaságában.
Lívia és Michael ügye csak nagyon lassan alakul, a lány súlyosan megsérült a válásakor, bizalmatlan, ijedős, és talán egy kicsit élvezi is, hogy cukkolja az általában rém türelmes Michaelt.
Amikor Lívia elmegy megnézni a fiú előadását, az a lámpaláztól elvéti a dobást, és megégeti magát a fáklyával. Lívia viszi haza: eddigre már csak pár hetük marad, hogy átéljék ezt a szerelmet.
A lány közben szép lassan beilleszkedik, összebarátkozik egy-két kollegával, szomszédjával nagyokat beszélget, megtanul tőle sakkozni, és van kinek rakott krumplit csinálni, akkor is, ha Michael nem ér rá.
Nyár végén igazi búcsú nélkül tér vissza Magyarországra, anélkül, hogy beismerné magának: igazi társra talált.
Egy vidéki nagyváros bíróságára kerül, lakást vesz, berendezkedik, építgeti lassan az életét. Két kolléganőjével összebarátkozik, Évával, a mozgássérült festővel, aki betegsége miatt adta fel hivatását és lett bíró; és Zsuzsával, aki örök fogyókúrája ellenére is remek partner a cukrászdázásokhoz. Éva kirángatja Líviát a kezdődő begubózásból, bevonja a munkahelyi kavarásokba, pletykákba, csatározásokba, világossá teszi, hogy szüksége van a segítségére neki is, és abnormálisan elhízott kutyájának is.
Lívia hagyja magát, egyre otthonosabb a lakása, flörtölget egy nős ügyvéddel, kijár futni a gátra. A bíróságon megbetegszik a főnök, az új jelöltet mindenki joggal utálja, de Éva biztos benne, hogy úgyse tudják megfúrni, nálunk mindig az lesz a főnök, aki jóba van a megyei elnökkel. Igaza lesz.
Lívia rengeteget dolgozik, igyekszik hárítani az ügyvéd közeledését, egyre kevesebb sikerrel. Karácsonykor meglátogatja anyukája és mostohaapja, Kanadában élnek, két éve nem találkoztak, a lány lelkesen készül az ünnepre, és igyekszik nem felhúzni magát anyja apró hülyeségein.
Az új elnök kinevezésének napján Éva meghal. Líviára hagyja félig roncs autóját, könyveit, néhány festményt és a kutyát. Lívia megbetegszik, hetekig küszködik otthon, a nyomuló ügyvéd látja el, gyakorlatilag levakarhatatlan, de ugyanakkor nem is biztos, hogy a lány igazán le akarja vakarni. Egy teljes hónapot marad otthon, csonttá fogy, de meggyógyul, sose derül ki, mi baja volt.
Hirtelen, igaz ok vagy előzmény nélkül elérkezik az igazság pillanata: egy vasárnap reggel Lívia belátja, hogy Michael nélkül semmi keresnivalója sehol, hiába próbál megszabadulni, nem érdemes küzdenie. Bevágja Évától örökölt kutyáját Évától örökölt autójába, és meg sem áll Stuttgartig. Este kisétál a kastélyparkba, Michael épp ott gyakorol. Innentől a folytatás már a képzeletünkre van bízva.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top