Nyereményjátékok

Miért fontos a pulzuskontroll az edzés alatt?!

Talán nincs is még egy olyan téma manapság, amely körül annyi tévhit kering, mint a fogyás körül. Sokan hajlamosak hinni az új módszerekben, ahelyett, hogy észrevennék, hogy a valóság ennél jóval egyszerûbb.





Az egészséges és kiegyensúlyozott fogyás alapja nem más, mint a rendszeres mozgás, és az egészséges táplálkozás. Ha be tudjuk iktatni a hétköznapjainkba a legalább hetente háromszor hatvan perces könnyű intenzitású edzést, rögtön nem kell majd számlálgatnunk a kalóriákat, vagy sanyargatnunk magunkat mindenféle hiányos étrenddel, és szegényes táplálkozással. Arról nem is beszélve, hogy a koplalással és önmegtartóztatással kínkeservesen leadott kilók rohamszerűen szaporodnak fel újra, gyakran sajnos „kamatostul”, amint véget ér a koplalás. Ha tehát kizsákmányoljuk a szervezetünket a minimál-kalóriás étrendekkel, a Jojo-effektust sem kerülhetjük el.

Ezzel szemben a mozgással könnyedén leadott kilók a legritkább esetben vándorolnak vissza, és bőrünket sem viseli annyira meg, mint a koplalás.


Igen ám, de milyen mozgást ajánlatos végezni, ahhoz, hogy hatékony legyen a fogyásunk?
Dömötör Edit, nemzetközi Polar Own Zone mesteredző, a pulzuskontrollált tréning témakörének elismert hazai kardiotréning szakértője nemrégiben megjelent könyvéből (Pulzuskontroll, Testsúlykontroll) kiderül.

A zsírégető edzés alapja a hosszú időn keresztül – minimum hatvan percen át – tartó könnyű, közepes intenzitású aerob tréning, amely lehet gyaloglás, kocogás, kerékpározás, fitnesztermi edzés a kardiogépeken, kerékpárfitness vagy esetleg aerobikozás. Fontos, hogy a mozgás során ellenőrizni tudjuk a pulzusunkat, a nyaki ütőér kitapintásával, vagy speciális pulzusmérő óra viselésével.





A hatékony zsírégető edzés pulzustartományát mindenki kiszámolhatja magának:

• Elméleti maximális pulzusszám 65% = (220-életkor) X 0,65 = zsírégető pulzuszóna alsó határa
• Elméleti maximális pulzusszám 70% = (220-életkor) X 0,70 = zsírégető pulzuszóna felső határa
• Edzett emberek esetén a zsírégető pulzuszóna felső határa az elméleti maximális pulzusszám 75 % = (220-életkor) X 0,75.

 


 


 


 


 


Az ilyen pulzustartományban végzett edzéssel hatvan perc alatt nagy mennyiségű kalóriát ledolgozhatunk, amelynek nagy része garantáltan a zsírraktárainkból fog származni.





Ezzel szemben sokan hiszik azt, hogy annál hatékonyabb az edzésük, minél jobban elfáradnak, és minél jobban megizzadnak. Ez azonban a fogyás szempontjából nem igaz! Ha az edzés során levegő után kapkodunk, és lila fejjel rogyunk le az óra után a székre az öltözőben, akkor szinte biztosan nem zsírkalóriákat égettünk el: minél intenzívebb ugyanis az edzés (például az elméleti maximális pulzusszám 80-85 %-a, vagy afölött) annál inkább a gyorsan és könnyen mozgósítható szénhidrátot használja fel a szervezetünk az edzés során szükséges többletenergia fedezésére. Az elméleti maximális pulzusszám 80%-a fölötti edzés sokkal inkább fejleszti aerob állóképességünket, általános fittségünket, mintsem elősegíti zsírégetésünket. Ebből következik, hogy a futás a fogyni vágyó, ám átlagos edzettségű, vagy edzettlen vendégeknek kevésbé javasolt, ugyanis az ilyen edzés során biztosan a fent említett zsírégető pulzuszóna felett dolgozunk.

A könnyű, közepes intenzitású aerob tréningeknek(maximális pulzusszám 65-75%-án) ezenkívül számos pozitív „mellékhatása” is van: javul edzettségünk, szív és keringési rendszerünk állapota, a tüdő oxigénfelvevő képessége, a vérnyomás csökken, a nyugalmi pulzus csökken, az izmok vérellátása javul, az ízületek beolajozódnak, vagyis sérülékenységük csökken, immunrendszerünk erősödik, és még sorolhatnánk!





A Fat Free Fogyiklub power walking (erőltetett gyaloglás), zsírégető cycling (zenés teremkerékpáros edzés) és fogyi-aerobik edzésein a vendégek szakképzett edzők irányításával végezhetik az edzést. Minden vendég személyre szabottan beállított Polar pulzusmérő órával dolgozik, tehát az edzés hatékonyságát saját maguk is ellenőrizhetik. A hat hetes kurzus időtartamára mindenki a saját, tényleges energiaszükségletének megfelelő kalóriaigényű, napi ötszöri étkezésre összeállított mintaétrendet kap. A csoportos, vidám hangulatú kurzus alatt könnyedén szabadulnak meg a heti 1-1,5 kilótól, ami pontosan az orvosilag megengedett fogyásmennyiség, vagyis amit még büntetlenül, és hosszútávon el tud viselni a szervezet.

Gyere, és vegyél részt ingyenes állapotfelmérésünkön (06/30-599-0631)!






Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top