Nyaralj biztonságban!

Ki segít, ha külföldön megbetegszel?

A nyaralását senki sem az orvosi rendelőben vagy rosszabb esetben egy kórházi ágyon fekve szeretné eltölteni. A bajt jobb elkerülni és megelőzni, de ha mégis beüt, akkor mielőbb kezelni kell. Mit tehetünk, és kihez fordulhatunk, ha éppen külföldön betegszünk meg a vakáció alatt?
Ki segít, ha külföldön megbetegszel?

Jó szolgálatot tesz az EU-betegkártya

Aki Európában nyaral, vagy úgy vakációzik, hogy át sem lépi az országhatárt, elég jó esélyekkel fogja megtalálni magának a segítséget baj esetén, ha van érvényes betegbiztosítása. Magyarországon e kártya birtokában jogosultak vagyunk ingyenes orvosi ellátásra sürgősségi esetekben is a szabadságunk alatt éppen úgy, mint az átlagos hétköznapokon. Külföldön kicsit bonyolultabb a dolog, de ha az Európai Gazdasági Térségen belül maradunk, és kiváltjuk a két és fél évig érvényes Európai Egészségbiztosítási Kártyát, akkor nagyjából ugyanolyan kedvezményeket – sok esetben ingyenes ellátást is – vehetünk igénybe, mint a fogadó ország állampolgárai.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár – aminek ügyfélszolgálatához írásban vagy személyesen kell a kártya igényléséért fordulni – a jogosultságot így határozza meg: “A Magyarországon egészségügyi szolgáltatásra jogosult személyek, akik Magyarországon vagy az Európai Gazdasági Térség (EGT) más tagállamában rendelkeznek állandó lakóhellyel, egy másik tagállamban vagy szerződő államban a magyar egészségbiztosítás terhére vehetnek igénybe bizonyos – orvosilag szükséges – egészségügyi szolgáltatásokat. Ezen ellátásokra való jogosultság az Európai Egészségbiztosítási Kártyával igazolható. Az Európai Egészségbiztosítási Kártya az átmeneti jelleggel egy másik uniós (EGT) tagországban (illetve az alábbiakban felsorolt államban) tartózkodó személy számára az orvosilag szükséges ellátások igénybevételére jogosít.”

Ez a kártya az EGT-tagállamokon kívül sürgősségi ellátásra jogosít még néhány szerződött államban. A következő országokban használható a kártya: Ausztria, Norvégia, Bulgária, Hollandia, Olaszország, Belgium, Írország, Portugália, Ciprus (görög rész), Izland, Románia, Csehország, Lengyelország, Spanyolország, Dánia, Lettország, Egyesült Királyság, Liechtenstein, Svédország, Észtország, Litvánia, Szlovákia, Finnország, Luxemburg, Szlovénia, Franciaország, Málta, Görögország, Németország. Horvátországban csak sürgősségi ellátásra használható a kártya, Svájcban pedig az orvosilag indokolt esetekben. A kártya pontos használatáról, a vészhelyzetben hívható telefonszámokról, a biztosított kezelésekről az EU hivatalos okostelefonapp-jától részletes tájékoztatást kaphatunk, így ezt indulás előtt érdemes letölteni a kártya honlapjáról. Kártya nélkül is ellátnak minket ezekben az országokban, sőt ha szerződött kórházba megyünk, akkor utólag a kezelési költségek nagy részét vissza is térítik itthon, ha elhozzuk magunkkal az összes dokumentumot, ami a kezeléshez kapcsolódik. Természetesen magánkórházakban, magánorvosoknál a kártyára hiába is hivatkozunk, náluk mindenképpen fizetni kell az ellátásért.

Inkább előzzük meg a bajt

Minden bajt elkerülni nem lehet, de jó pár olyan egészségügyi probléma van, aminek elejét lehet venni még itthon, utazás előtt, így külföldön már biztosan nem fogunk ezekbe belegabalyodni. Elsősorban a fertőzéses megbetegedések kerülhetők el megfelelő óvintézkedéssel: sok ilyen típusú betegség ellen megfelelő védelemmel látnak el a védőoltások. Így fertőzések például a hepatitisz különféle verziói, a diftéria, az agyhártyagyulladás, a tífusz, a sárgaláz, a kolera, a kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás vagy a HPV, hogy csak a leggyakoribbakat említsük. Ezek közül némelyik Európában ritkán fordul elő (sárgaláz, kolera), míg mások, például a HPV vagy a hepatitisz gyakorlatilag népbetegségnek számít már a kontinensen is, és igen könnyen elkaphatóak, ha nem tartjuk be a megfelelő higiéniai előírásokat. Indulás előtt néhány héttel – ha távoli országba visz az utunk, akkor már egy hónappal előbb is – érdemes tájékozódni a háziorvosunknál arról, hogy milyen oltásokat kell és érdemes beadatni. Egyúttal egy általános egészségügyi kivizsgálást is tanácsos megejteni, hogy tudjuk, milyen állapotban van a szervezetünk, mennyire terhelhetjük és milyen tevékenységektől, helyzetektől érdemes az adott kondíciónkban távol tartani magunkat az egészségünk érdekében.

Itt kérhetsz segítséget

Probléma, sürgősségi helyzet esetén a következő telefonszámokon kaphatunk segítséget. A listán a legkedveltebb célországok találhatók meg. Ha ezeken kívüli országba utazunk, mindenképpen tudakoljuk meg és jegyezzük le az ottani segélyhívó számot.

Segélyhívószámok:

  • EU, Horvátország és Svájc: 112
  • Norvégia (mentők): 113
  • Albánia (mentők): 127
  • Thaiföld: 191
  • Egyiptom (mentők): 123
  • Tunézia (mentők): 71 335 500

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top