Nyaralj biztonságban!

Így készülj a vakációra

Időnként mindenkinek jólesik, ha kiszakadhat megszokott környezetéből és elutazhat távoli országokba. A nyaralást azonban ajánlott jól előkészíteni, hogy elkerülhesd a kellemetlen meglepetéseket. Mindenképpen tanácsos, hogy tájékozódj a célállomás egészségügyi viszonyairól, és keresd fel indulás előtt pár héttel az orvosod is!

Amikor a vakációt tervezed, ne csak arra gondolj, hogy milyen nevezetességeket érdemes megtekinteni, milyen ruhát kell pakolni, hogy rendben vannak-e a dokumentumaid és elegendő lesz-e az utazásra szánt pénzed. Nagyon fontos, hogy néhány megelőző intézkedést is hozz, amivel elkerülheted a rád leselkedő betegségeket, mert egy távoli országban összeszedhető egzotikus fertőzés jobb esetben csak tönkreteszi a pihenést, rosszabb esetben viszont…  Szóval ezt kell elkerülni.

Időben kezdd a felkészülést

A legfontosabb teendő, hogy indulás előtt legalább 3-4 héttel, de akár már két hónappal korábban tájékozódj a fogadó ország egészségügyi állapotairól. Azért szükséges ilyen korán kezdeni a felkészülést, mert sok országba csak kötelező védőoltásokkal juthatsz be, míg más helyeken ez nem előírás, viszont melegen ajánlott, hogy beszerezd ezeket az oltásokat. Némelyik oltást a vakáció előtt 4–8 héttel be kell már adni, hogy védettséget nyújtson, és olyan is van, amit bizonyos időn belül – néhány nap vagy hét elteltével – többször is meg kell ismételni.

 Így készülj a vakációra

Konzultálj az orvosoddal!

Ha tudod már, hogy hova tartasz, és kinézted a szükséges védőoltásokat is, még mindig nem állsz készen. Először látogasd meg az orvosodat, és vizsgáltasd ki magad, kérd ki a tanácsait. Vannak oltások, amiket nem szabad bizonyos betegségek mellett beadatni, mert súlyos szövődményeket okozhatnak, így nem árt, ha megnézeted magad, hogy megfelelő-e az egészségi állapotod ezekhez a szerekhez.  Emellett pedig olyan egészségügyi dolgok is kiderülhetnek – lappangó betegség, eddig fel nem ismert problémák, allergia –, amik önmagukban is kockázatossá tehetik a kiutazást, sőt akár el is kell miattuk halasztani a vakációt, ha nem szeretnél súlyosan és tartósan lebetegedni. Különösen ajánlott az előre tervezés és az orvosi konzultáció azoknak, akik kisgyerekkel utaznak, mert bizonyos fontos oltásokat – amik akár életmentők is lehetnek – csak egy adott életkor felett lehet beadni.

Közösen mérlegelnetek kell azt is az orvossal, hogy az országspecifikus betegségek, járványok (például kolera, malária, hepatitisz, sárgaláz stb.) mellett milyen egyéb veszélyekre kell felkészülnöd. A nyaralás stílusától, színhelyétől függően át kell gondolnod, hogy szükséged lehet-e például kullancscsípéssel terjedő betegségek vagy veszettség elleni oltásra. Egy ötcsillagos szállodában az ilyen kockázatok minimálisak, de egy szafarin bizony már nagyobb eséllyel kaphatod el ezeket a betegségeket.  

Keresd meg a hivatalos szervezeteket is!

Az orvos amellett, hogy felméri az egészségügyi állapotod, valószínűleg tájékoztatni tud majd arról is, milyen oltásokat kell és érdemes beadatni, de legalábbis meg kell tudnia mondani, hol tudnak erről szakszerű informálni téged. A magyarországi nemzetközi oltóhelyeken és az ÁNTSZ honlapján alapos és hiteles tájékoztatást kaphatsz, de ha saját magad szeretnél utánajárni, milyen oltásokra lehet szükséged, akkor a Nemzetközi Oltóközpont védőoltás-választó lapján célország szerint tudsz keresni. Továbbá ajánlatos megkeresni telefonon vagy e-mailben a fogadó ország nagykövetségét is, ahol naprakész adatokkal szolgálnak az aktuális egészségügyi helyzetről és az esetleges járványokról.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top