Nyaralj biztonságban!

Klasszikus vakációbetegségek

Magunk mögött hagytuk a májusi fagyosszentek napjait, és közeleg a várva várt vakáció. Miközben a nyaralás részleteit tervezgetjük, ne feledkezzünk meg arról sem, hogy nemcsak felhőtlen örömök várnak ránk, hanem számos olyan veszély is fenyeget, amely megkeserítheti a kikapcsolódásra szánt időt. Egy kis előzetes felkészüléssel és óvatossággal elkerülhetjük a klasszikus vakációbetegségeket.
Klasszikus vakációbetegségek


Bélfertőzések

A leggyakoribb nyári betegségek közé tartoznak a különféle bélfertőzések és ételmérgezések. Turistaként szívesen próbálgatjuk a vendéglátó ország gasztronómiai különlegességeit, ezek azonban tartogathatnak kellemetlen meglepetéseket is. Különösen a mediterrán, egzotikus trópusi országokban kaphat el minket egy jó kis hasmenéssel, hányással, sőt akár magas lázzal tarkított ételmérgezés, de a nagy melegben gyorsan szaporodó mikrobák miatt még a jól ismert hazai konyhában sem bízhatunk meg teljesen. Különösen a nem kellően átsütött húsok, tojásos, tejes ételek problémásak ebből a szempontból, így érdemes ezeket körültekintően fogyasztani és elkészíteni. A másik jelentős veszélyforrás a déli országokban a víz. Minél délebbre utazunk, annál nagyobb a veszély, hogy a csapvíztől fertőzést kapunk, ezért óvatosságból csak palackos vizet igyunk, és kerüljük még az üdítőkbe szánt jégkockát is az éttermekben. Lehetőleg még a fogmosást se csapvízzel végezzük el!

A rémes közérzettel járó bélfertőzések jórészt egyébként elkerülhetők, ha tartjuk magunkat a viktoriánus kori angol gyarmatosítók ökölszabályához: meleg időben az ételt hámozd meg, forrald fel, süsd át alaposan vagy messze hajítsd el, ha az előbbiekre nincs lehetőséged. Minden étkezés előtt kötelező az alapos kézmosás! Szintén sokat javíthat az esélyeinken, ha nem nagy mennyiségű alkohollal kúráljuk magunkat, ugyanis ennek immungátló és gyomorsavcsökkentő hatása miatt csak még inkább fogékonyabbak leszünk a bakteriális gyomorfertőzésekre és általában is gyengül tőle a szervezetünk. A legvédettebbek akkor vagyunk, ha betartva a fenti higiéniai előírásokat, nem esszük degeszre magunkat, mert ha mindig kicsit éhesek vagyunk, a gyomor savai kellően ellenállnak a fertőző mikrobáknak. Ha mégis sikerül elkapni egy gyomorrontást, azt nagy mennyiségű, sós teával (két literhez egy csapott kávékanál) és árnyékos, hűvös helyen töltött pihenéssel kúráljuk. A székletfogó gyógyszereket messze kerüljük el ilyenkor. Láz esetén azonnal forduljunk orvoshoz, különösen, ha kisgyermek vagy legyengült szervezetű felnőtt, idős ember lázasodik be, mert rájuk nézve a szalmonella nagyon súlyos következményekkel járhat.

Gombás és húgyúti fertőzések

Ezekre a megbetegedésekre a legjobb nyaralóhelyeken is számíthatunk, és különösen a nők hajlamosak elkapni őket. A párás meleg, a közös zuhanyzó és vécé használata, az izzasztó, műszálas fürdőruhák és fehérneműk, sőt még a túl gyakori szappanos mosakodás is felborítja a hüvelyflóra egyensúlyát, és elszaporodnak a szervezetben amúgy állandóan jelen lévő gombák. Tovább fokozza ennek esélyét nyáron a fogamzásgátló tabletta és az antibiotikumos (főleg a penicillines) kezelés is. A megelőzéshez gyakori tisztálkodás (csak tiszta vízzel) és jól szellőző ruhák hordása ajánlott, de ha bekövetkezik a fertőzés, akkor azt orvos által rendelt gyógyszerrel kell már kúrálni. Enyhe fertőzések ellen vihetünk magunkkal hüvelykúpot, de ha kismamaként kapja el valaki, vagy először jelentkeznek nála ilyen tünetek, esetleg már kezelés után jönnek újra elő a jelek, mindenképpen forduljon párjával együtt orvoshoz, mert ezeknek a fertőzéseknek a tíz-tizenöt százalékát a másik fél is elkapja.

A húgyúti és lábgombás fertőzések kialakulásának hasonló okai vannak: a befülledés és az idegen mosdók, papucsok használata során jó eséllyel szedhetünk össze valami kellemetlen, viszkető, csípős érzéssel járó gombás fertőzést, ami megkeseríti a nyaralást. Legyünk tehát elővigyázatosak ilyen helyeken, és tartsuk be az alapvető higiéniás szabályokat!

Napszúrás

Sokan jól felszerelt, gyógyszerekkel megtömött orvosi kistáskával indulnak nyaralni, gondosan ügyelve rá, hogy előzetesen beszerezzék a megfelelő védőoltásokat is. El is kerülik szépen a betegségeket, de gondtalanságukban kint felejtik magukat a strandon és pecsenyére sülnek, vagy elfelejtenek sapkát, kalapot tenni, és nagyon csúnya mellékhatásokkal járó napszúrást kapnak. Ne becsüljük le a nap erejét, és gondosan ügyeljünk rá, hogy se a leégés, se a napszúrás ne érjen el minket, mert a következmények kellemetlenek lehetnek: hányás, magas láz, émelygés, pocsék közérzet, ájulás és többnapos lábadozás. A megelőzéshez napvédő krémet, a fejet és nyakat takaró, a közvetlen napsugarak ellen védő fejfedőt ajánlunk, valamint kíméletes mozgást a tűző napon. Nem lehet eléggé hangsúlyozni a megfelelő folyadékpótlást sem: kánikulában akár napi 4-5 liter folyadékot, lehetőleg ásványvizet fogyasszunk!

Hepatitisz

Főleg egzotikus országokban szerezheted be ezt a betegséget, ezért ha ilyen helyre tervezed a nyaralást, előtte mindenképpen tájékozódj a veszélyekről, és ha szükséges, szerezz be védőoltást, mert ez nyújtja a legbiztosabb védelmet. A vírus A és E variánsának terjedése általában a rossz higiéniai körülményeknek köszönhető, és a nem megfelelő ivóvízzel, ételekkel visszük be a szervezetünkbe. A hepatitis B, C, D típusok pedig vérrel és testnedvekkel (ondó, hüvelyváladék, nyál) fertőznek. A betegség lappangása 28-30 nap, és hirtelen jelentkezik: néhány napos láz, levertség, gyengeség, étvágytalanság és sárgulás a kísérő tünete, de ezek csak az esetek tíz százalékában mutatkoznak. Jelentkezhet még a sárgaság nélküli gyomorrontás, amely a következőket foglalja magában: puffadás, hányinger, hasi fájdalom, émelygés. További tünet lehet a májtáji fájdalom, illetve rövid ideig tartó hőemelkedés. A ritka tünetek közé tartozik a fejfájás, ízületi fájdalom és a csalánkiütés a bőrön.

Kötőhártya- és középfülgyulladás

Legalább olyan “népszerű” nyári betegségek ezek, mint a gombás fertőzések. Jellemzően a medencékben található klór váltja ki, kombinálva az erős napsütéssel, illetve a hallójáratokban pangó víz az önfeledt lubickolás után, de létezik vírusos variáció is. Megelőzhető úszószemüveg és füldugó alkalmazásával. Ha a fülbe víz kerül, ne a törölköző sarkával töröld ki, mert az felsérti a hallójáratot, és pont ezekben a sebekben kezdődik a fájdalmas gyulladás.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top