Grill

Szezonja van – legyártottuk az év első kovászos uborkáját

Családi receptet osztunk meg, amely alapján hosszú évek óta készül a családi ubi, zsíros kenyér és pörkölt mellé, vagy csak úgy magában...

Kovászos uborkát csinálni nem nagy meló, de ha egy apró hibát elkövetünk, az egész mehet a kukába. Ezért fontos, hogy néhány igazán fontos alapszabályt betartsunk.

1. A lehető legfrissebb uborkát vegyük meg, amit találunk. Az az uborka a friss, ami jó kemény, a végén még ott figyel a száradt virág, és ami szúr. Amelyik uborka nem szúr, az nem ér semmit. Sosem lesz belőle igazán ropogós savanyúság. 

2. Az uborka mérete fontos. Nyár elején, amikor még nincs minden nap 30 fok, érdemes kisebb uborkákat választani, azok ugyanis hamarabb beérnek. A nagyobb daraboknál félő, hogy beposhadnak. 

3. Ne zsenge kaport vegyünk, mert az sajnos nem lesz elég ízes. 

4. Mindig tegyük napra, vagy ha nincs nap, akkor egy-két órára tegyük be a sütőbe 60 fokon, hogy az uborka átmelegedjen. (Tudjuk, bizarr, de ha kint hidegfront jön, akkor nincs más választás.)

5. Használjunk hagyományos asztali sót, sokkal ízesebb lesz az uborka.

6. Ellenőrizzük az érési folyamatot a 3. nap után.

Szezonja van - legyártottuk az év első kovászos uborkáját

Így készül

Az uborkákat megmossuk, majd a két végét levágjuk és az oldalát hosszában bevágjuk. Az üveg aljára fokhagymát és kaprot teszünk, majd belehelyezzük az uborkát, lehetőleg hosszában. Ha egy réteg megtelt, mindig tegyünk a tetejére kaprot és fokhagymát. Ha készen van, forraljunk vizet, és a vízbe tegyünk literenként egy kanál sót, majd a forró vízzel öntsük fel az uborkát. Ettől marad ropogós. Fedjük be kenyérrel úgy, hogy a kenyeret ellepje a víz, majd tegyük napos helyre. Éjszakára érdemes alufóliával betakarni, hogy ne hűljön ki annyira. 3–5 nap alatt elkészül. Lezárt edényben sokáig eláll. 

Te hogy csinálod a kovászos uborkát? 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top