Női napozó

Napozáskisokos

"Csak kiterítem a törölközőmet a napra, rádobom magam, és várok türelmesen, hogy gyönyörű napbarnítottá váljon a bőröm. Minél több időt töltök a tűző napon, annál hamarabb és tartósabban leszek barna." Sokan így képzeljük el a tökéletes napozást. Pedig ha ezt tesszük, akkor bizony minden történik a bőrünkkel, csak szép nem lesz.

Figyeljük az órát!

“Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy 11 és 15 óra között olyan erős az UV sugárzás, hogy már-már őrültség ilyenkor a közvetlen napon tartózkodni. Figyeljük az előrejelzéseket, mert extrém esetben ez akár kitolódhat 10 és 16 óra közöttre is. Ebben az időszakban maradjunk árnyékban, esetleg fedett helyre szervezzünk programot” – mondta dr. Csernus Krisztina bőrgyógyász-kozmetológus.

Napozáskisokos

Hol vagyunk?

Ezt különösen akkor vegyük nagyon komolyan, ha közvetlen vízparton vagy a hegyekben tartózkodunk. Épp ennyire veszélyes lehet a homok és a beton is, mert ezek intenzíven visszaverik a fényt. Ha valami oknál fogva mégis a szabadban kell lennünk, akkor mindenképpen vegyünk fel széles karimájú kalapot vagy baseballsapkát és napszemüveget, ugyanis bármennyire hihetetlen, a szemünk is le tud égni, ami akár látásunk elvesztéséhez is vezethet.

Ételek, italok

Sokan nem is gondolnánk, hogy még a táplálkozásunkkal is befolyásolhatjuk a fényvédelmünket. Jelentősen növelhetjük azt, ha minden nap megiszunk egy pohár frissen préselt sárgarépalevet, vagy ha megeszünk 3-4 paradicsomot, esetleg egy kiskanál sűrített paradicsomot. Ha ezeket fogyasztjuk, akkor a bőrünk színe is sokkal szebb lesz.

Krémezzük be magunkat!

Sokan nem merjük magunkra kenni a fényvédős naptejeket, főként a magas faktorszámúakat, mert attól tartunk, hogy akkor nem lesz hatékony a napozásunk. Pedig ha helyesen használjuk ezeket a szereket, akkor lesz csak igazán vonzó és gyönyörű napbarnított barna bőrünk. Nagyon fontos, hogy indulás előtt egy félórával jó vastagon kenjük fel a bőrünkre a napvédőt, majd hagyjuk beszívódni. Egyenletesen oszlassuk el a bőrön úgy, hogy egyetlen porcikánk se maradjon ki. Leggyakoribb kifelejtett testrész a fülünk, a kezünk, a lábfejünk, és kopaszodó férfiaknál a fejbőr. Ami nem szívódott fel krém, azt óvatosan paskolgassuk a bőrbe, majd masszírozzuk el jó alaposan. Ha nem így teszünk, akkor a fényvédő krém jelentős részét a tenyerünk szívja fel, és véletlenül sem kerül megfelelő védőrétegben a bőrünkre.

Napozáskisokos

Melyiket válasszam?

A fényvédők Spf faktorszáma azt jelenti, hogy mennyivel nő a bőr természetes védekezőképessége. Ha mondjuk 10 perc alatt égnénk le fényvédő nélkül, akkor az Spf 50-es fényvédő ezt az időtartamot elvileg 50-szeresére képes növelni. Azonban jó, ha tudjuk, hogy a fényvédők erősségét laboratóriumi körülmények között állapítják meg, a valóságban viszont mindig erősebb az UV sugárzás, hiszen ott a visszaverődött sugarak is érvényesülnek. Vegyük figyelembe azt is, hogy a szél rontja a bőr védekezését, mint ahogy a nedves bőr esetén szintén ez érvényesül, ezért égünk le könnyebben szeles időben, és éppen ezért kell árnyékban is gondoskodnunk a megfelelő fényvédelemről. Figyeljünk rá, hogy fényvédőnk UVA és UVB sugarak ellen is védjen. Érzékeny bőrtípusúak és gyerekek mindenképpen Spf 50-es készítményt használjanak.

Utólag

Napozás után mindenképpen ápoljuk bőrünket, hiszen ilyenkor jóval szárazabb, érzékenyebb is lehet. Hidratáljuk könnyű, vizes állagú testápolókkal, gélekkel, ezek hűsítenek és nem tömik el a pórusokat. Ma már kaphatóak kimondottan napozás után használatos krémek, ezek segítenek abban is, hogy tartósabb legyen a színünk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top