Hurrá nyaralunk

Ide utazz, ha tiszta levegőt akarsz szívni!

Öt magyarországi nagyváros, ahol nyugodtan fellélegezhetsz.

Egy nemzetközi tanulmány szerint a magyar levegő minősége csak a 130. a 178 vizsgált ország közül. Nem kell rögtön szanatóriumba rohanni, de azért érdemes tisztább levegőjű várost kiszemelni, ha belföldi nyaralást tervezünk.

Ide utazz, ha tiszta levegőt akarsz szívni!

1. Veszprém és környéke
Bár Európában pár éve még Magyarországon volt a legszennyezettebb a levegő (és most sem rózsás a helyzet), a veszprémieknek nem kell aggódniuk. Ajka, Herend, de a megyeszékhely levegője is egészséges. Érdemes tehát kirándulni a zirci arborétumba, sétálni a magas-bakonyi tájvédelmi körzet területén vagy felmászni a sümegi várba. Egy tüdőtágító túrázáshoz pedig ideális helyszínnek bizonyulnak a Balaton-felvidéki Nemzeti Park turistautakkal átszőtt erdei.

2. Siófok
A Balaton túlpartjáról se feledkezzünk meg! Bár a magyar szmog még a londoninál is rosszabb, a mai siófoki mérési eredmények messze elmaradnak az egészségre veszélyes határértéktől. Így nyugodtan napozhatunk a strandon vagy úszkálhatunk a Balatonban.

3. Székesfehérvár
Az augusztus 16–19. között megrendezett Koronázási Ünnepi Játékokon sem kell aggódnunk a levegő miatt, ugyanis az utóbbi években valamelyest csökkent a város levegőjének szennyezettsége. Nyugodtan sétálhatunk a belvárosban is, megcsodálhatjuk a 17. századi városháza épületét, ellátogathatunk a Középkori romkertbe vagy a kicsikkel betérhetünk a Babaházba.

4. Visegrád
A Salamon-toronyból pompás kilátás nyílik a Dunakanyarra, de aki teheti, gyalogoljon fel a Visegrádi Fellegvárba. Séta közben nemcsak a kilátásban gyönyörködhetünk, de a friss levegő a tüdőnket is kitisztítja. Aki egy kis kalandra vágyik, az térjen be a közeli canopy- és bobpályára.

5. Hévíz
Bár a gyógyvizéről elhíresült városról csak becsült adatokat tudunk, a levegője többeket kirándulásra vagy sportolásra csábíthat: gyakran szerveznek segway- és biciklitúrákat, nordic walking sétákat, de a pénteki történelmi kirándulást sem szabad kihagyni.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top