Hurrá nyaralunk

5 érv, amiért jobb bankkártyával nyaralni

Idén nyáron a tervek szerint épp Barcelona felé veszem az irányt, amit számos pozitív jelző mellett gyakran emlegetnek a tolvajok városaként is, Rómával osztozva ezen a nem túl megtisztelő címen. Ha az ember egy ilyen városba utazik, a legjobb tanács, amit a barátaitól (fiatalabb korban a szüleitől) kaphat, hogy minél kevesebb készpénzt vigyen magával. Persze egy jó bankkártya nemcsak a tolvajok ellen véd – bizonyos mértékig –, hanem sok szempontból egyszerűen kényelmesebbé is teszi az utazásod.

1. Engedi a készpénz, hogy többet költs annál, amennyid van?

Határozottan nem. Ha az utazásod utolsó napján látod meg az álomruhádat, de már elfogyott a keret, kápé híján legfeljebb a kirakatban csorgathatod a nyálad utána. Viszont egy hitelkártyán a mínusz után is van élet. Ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy mindenki adósítsa el magát a végtelenségig, de időnként kifejezetten jól jöhet, ha a takarón túl is nyújtózkodhatsz.

2. Átver a bankkártyád a váltási árfolyammal?

Néhány éve épp Prága központjában fogytam ki a készpénzből, pontosabban forint még volt nálam, csak cseh korona nem, ezért jobb híján betértem egy ottani pénzváltóba. Az utolsó napomat töltöttem, már nem volt szükségem sok pénzre, ezért csak egy tízezrest nyújtottam át, amiért tisztességes helyen simán kellett volna 8-900 koronát kapnom. De nem itt! Kerek 600 koronát adtak, és amikor reklamáltam, hogy nincs kiírva az árfolyam, azt mondták, megkérdezhettem volna előtte. Ez igaz, de naiv módon valahogy nem jutott eszembe, hogy így át akarjanak vágni egy legális váltóban. Ugyan bankkártya és bankkártya között is van különbség váltáskor és külföldi készpénzfelvételkor – erre érdemes rákérdezned –, de valószínű, hogy a bankod sosem fog ilyen csúnyán lehúzni.

3. Az elveszett kápét viszontlátod valaha?

Csobbansz a tengerbe, a pénztárcád kint a strandtörcsin. Visszajössz, már hűlt helye. Ha kápé volt benne, annak örökre búcsút mondhatsz. Viszont ha bankkártya, akkor azt egy egyszerű hívással azonnal letilthatod. Ehhez persze nem árt, ha a kártyád adatait fejből tudod, vagy legalább megvannak elmentve valahol. A bank ráadásul az elveszett/ellopott kártyádat is mihamarabb pótolja – ennek idejét és módját bankja válogatja. Az időben letiltás sajnos nem mindig jön össze. Mindenki hallott már olyanról, hogy illetéktelenek visszaéltek a (többnyire a tulaj gondatlanságából) megszerzett bankkártyás adatokkal és leemeltek némi zsetont, vagy arról, hogy megmagyarázhatatlan módon Jamaicában fizettek a kártyánkkal. Az ilyen esetek többségében a bank segít, és megtéríti a kárunkat.

5 érv, amiért jobb bankkártyával nyaralni

4. A kápédért kapsz bárhol is bónuszt?

Utazol, tehát költesz. Talán nem mindig tudsz róla, de a kártyaszolgáltatódnak van egy csomó szerződése más cégekkel, akik a kártyahasználatodért cserébe megjutalmaznak ezzel-azzal. Kedvezmény a hotelben, extra utasbiztosítás, levásárolható bónuszok, kedvezményes autóbérlés, reptéri extra lounge, ingyenes bónusz poggyász… Persze ahhoz, hogy ezeket ki tudd használni, nem árt tudnod róluk, de egy kis utánajárást csak megér a dolog, igaz?

5. Néhány megfontolandó jó tanács a végére:

• Két bankkártya mindig jobb, mint egy. Ha az egyikkel történik valami, ott van a másik. Tartsd őket külön helyen!
• Általában a bankod is figyelmeztet, ha baj van, de ettől függetlenül sem árt odafigyelned, mikor jár le a kártyád. Ha ez épp külföldön történik, sajnos szívás.
• A napi vásárlási/készpénzfelvételi keret beállítása nem ördögtől való dolog. Ha egyszer bekövetkezik a baj, ez megvéd attól, hogy az ne legyen túl nagy.
• Nem minden kártyát fogadnak el mindenhol. Például az USA-ban szinte csak a dombornyomott fajták érnek valamit. Mielőtt útnak indulsz, tájékozódj!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top