Hurrá nyaralunk

A leglátványosabb római vízvezetékek Európában

A rómaiak egykor figyelemre méltó eredményeket értek el a kiterjedt vízvezetékek építésében Európa-szerte, ma is mérnöki bravúrként tartják számon, az ókori világ egyik csodájaként. Ezek némelyike még ma is látható, és néhány közülük még mindig használatban van, annak ellenére, hogy több mint 2000 éves.

A 11 legjelentősebb római vízvezeték hossza becslések szerint 260 mérföldet (418 km-t) tett ki, szállítva a római városokba, ipari munkákhoz, medencékbe, fürdőkbe és gazdaságokba a vizet.

Építésükre i. e. 326 és 226 között került sor. Az ókori Róma 14 viaduktja segítségével napi 700 ezer köbméter víz jutott el a városba. A legrégebbi vízvezeték az Aqua Appia volt, a leghosszabb pedig a 91 kilométeres Aqua Marcia. A vízvezetékeknek komoly karbantartásra és folyamatos ellenőrzésre volt szükségük, és ennek eredményeként sok üzemképtelenné vált a Római Birodalom bukása után.

Segoviát Spanyolország Kasztília nevű tartományában találjuk, az Eresma és a Clamores folyók találkozásánál fekszik. Ősi eredetű város, lehetséges, hogy a kelták alapították. Már a rómaiak idejében is Segoviának ismerték. Akkor építették meg a ma is látványos, monumentális vízvezetékhidat, aminek elkészültét az első század végére vagy a második század elejére teszik. Ez a csodálatos műemlék a város címerében is szerepel, és 1985 óta a világörökség része az óvárossal együtt.

A leglátványosabb római vízvezetékek Európában

 

A vízvezeték a környező hegyekből szállítja a várostól 17 kilométerre található Fuenfría forrás vizét. A műemlék a legmagasabb pontján 28 és fél méterre emelkedik ki a talajból, talapzata majdnem hatméteres, két sor boltívből áll, amely pillérekre támaszkodik. Összesen 167 boltíve van jelenleg.

A leglátványosabb római vízvezetékek Európában

 

Ismerd meg a többi vezetéket is a Kalandozó magyarok blogon!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top