Főszerepben a cseresznye: 3 isteni desszert

Bár a rettenetes májusi viharok miatt az idei gyümölcskínálat igen gyér és roppant drága, azért ne mondjunk le a cseresznyés finomságokról! Elő a maradék befőttel, vagy jöjjön a mirelit verzió, mert nincsen nyár cseresznye nélkül!
 Cseresznyés clafoutis (ejtsd: klafuti)

Hozzávalók kb. 8 nagyobb szelethez:

• 16 dkg liszt
• fél csomag sütőpor
• 12 dkg cukor
• 2 dl natúr joghurt
• 12 dkg puha vaj
• 1 citrom reszelt héja
• 1 egész tojás
• 20 dkg magozott cseresznye
• puha vaj és liszt a forma kikenéséhez

Főszerepben a cseresznye: 3 isteni desszert

A lisztet és a sütőport szárazon elkeverjük, a puha vajat a cukorral és a tojással kihabosítjuk, majd hozzáadjuk a citromhéjat és a joghurtot. Végül beleforgatjuk a liszttel elkevert sütőport. A formát (tortaformában és kisebb tepsiben egyaránt készíthetjük) vajjal kikenjük, liszttel beszórjuk, simára kenjük benne a masszát, és belenyomkodjuk a cseresznyeszemeket. 170 °C-os sütőben aranybarnára sütjük (tűpróbával ellenőrizzük). Melegen vanília- vagy gyümölcsfagylalttal tálalhatjuk, hidegen kiváló uzsonnasütemény.

Tipp: készíthetjük más gyümölcsből, például meggyből, sárgabarackból, szilvából stb. is.

Elkészítési idő: 25 perc + a sütés

 Limoncellotorta cseresznyével

Hozzávalók 8-10 szelethez:

A piskótához:
• 4 tojás
• 8 dkg cukor
• 8 dkg liszt

A töltelékhez:
• 5 dl tejszín
• 5 dkg porcukor
• 1 csomag áztatás és főzés nélkül készíthető zselatin (pl. Zselatin Fix)
• 1-1,5 dl limoncello likőr
• 25 dkg magozott cseresznye

Főszerepben a cseresznye: 3 isteni desszert

A tészta hozzávalóiból klasszikus módon piskótát készítünk, és 15 cm átmérőjű tortakarikát sütünk belőle. Tűpróbával ellenőrizzük. Kihűlés után kivágjuk a karikából, és középen lapjában kettévágjuk. Utána a tortakarikát kibéleljük sütőpapírral, és visszahelyezzük az alsó lapot.

A töltelékhez a tejszínt a zselatinnal és a porcukorral kemény habbá verjük, és egy részét félretesszük a díszítéshez. A többi tejszínhabba óvatosan belekeverjük a limoncello likőrt, és az így elkészült krém kétharmadát az előkészített piskótalapra kenjük. Belenyomkodjuk a cseresznyét, néhány szemet meghagyva a díszítéshez. A tetejére helyezzük a másik piskótalapot, és erre kenjük a maradék krémet. 2-3 órára a hűtőbe tesszük dermedni. Ezután eltávolítjuk róla a karikát és a papírt, majd ízlés szerint a tejszínhabbal és a cseresznyével díszítjük.

Tipp: limoncello helyett más, általunk kedvelt likőrt is használhatunk, például meggylikőrt, narancslikőrt, triple secet stb.

Elkészítési idő: 60 perc

Hűtés: 3 óra

 Cseresznyés túrófánk


Hozzávalók 20-30 darabhoz:

• 40 dkg túró
• 1 citrom reszelt héja
• 2 csomag vaníliás cukor
• 2 evőkanál cukor
• csipet só
• 2 tojás
• 14 dkg liszt
• 1 csomag sütőpor
• 25 dkg magozott cseresznye
• olaj a sütéshez

A sodóhoz:

• 4 evőkanál cukor
• 1 tasak vaníliás pudingpor
• 8 dl tej

Főszerepben a cseresznye: 3 isteni desszert


A túrót, a citromhéjat, a vaníliás cukrot és a sót alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a tojássárgáját, a tojásfehérjét pedig 2 evőkanál cukorral kemény habbá verjük. A lisztet a sütőporral alaposan elkeverjük. Az előkészített túrót a tojásfehérjés habbal fellazítjuk, majd hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet és a cseresznyét is. Az így elkészült masszát 15 percig pihentetjük.

Főszerepben a cseresznye: 3 isteni desszert

 5 szuper rakottas »
Főszerepben a cseresznye: 3 isteni desszert
 
3 bodzás finomság »
Főszerepben a cseresznye: 3 isteni desszert

Nassolnivalók pasiknak focimeccs idejére »

Az olajat felforrósítjuk, majd olajba mártott kanállal kisméretű, hosszúkás formákat szaggatunk a masszából. Egyszerre csak 4-5 darabot tegyünk az olajba, hogy legyen időnk forgatni és kiszedni őket. Érdemes próbasütést végezni, hogy mennyire meleg az olajunk (ne legyen túl forró, mert kívülről megégnek, belül viszont nyersek maradnak a fánkok), illetve hogy tudjuk, mennyi idő alatt sül ki a fánk.
Tálalás előtt a cukorból, a pudingporból és a tejből vaníliasodót készítünk. A kisült fánkokat porcukorral és vaníliasodóval tálaljuk.

Tipp: ha nem szeretnénk, hogy a cseresznye is megsüljön, akkor ne keverjük bele a masszába, hanem sütés előtt nyomkodjuk a fánkok közepére.

Elkészítési idő: 60 perc

Cseresznye.lap.hu »

Cikkünk a Nők Lapja Konyhából közölt részletet.

Itt tudsz előfizetni a magazinra »

Recept.lap.hu »


Megosztás
 

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

baklava2 2010-06-16 10:58

Laptop? Nyomtató?

adrijan 2010-06-16 10:52

Hát, ezen érdemes elgondolkodni...

Talán mert kényelmesebb a konyhába magaddal vinni az újságot a főzéshez, mint a számítógépet monitorostól? ;)

baklava2 2010-06-16 10:39

Engem csak az érdekelne, hogy miért adom ki a pénzt hónap elején az újságra, ha apránként felkerül az összes recept ide (kivéve talán Lajos Mari receptjeit, de azért nem is kár).

adrijan 2010-06-16 10:33

Nem értek hozzá, de ahogy most megnéztem a Wikipedián a Clafoutis leírását, nekem is úgy tűnik, kb. olyan, mint egy jó házi meggyes pite...

 

Ezek szerint van egy közel hasonló receptünk a franciákkal.

 

Érdekes lenne kideríteni, hogy párhuzamosan alakult-e ki, egymástól függetlenül, vagy valamelyik nép átvette a receptet a másik konyhájából, és adott neki egy saját nevet.

tücsök78 2010-06-16 09:46

A clafoutis miért clafoutis? Akarom mondani: mi tesz egy clafoutis-t clafoutis-vá? :)Mert a recept leírása pitére emlékeztet, a végeredménye is.

Torolt_felhasznalo_468834 2010-06-16 09:41

Kár, hogy aranyárban mérik a cseresznyét.

adrijan 2010-06-16 09:21

Nincsen nyár cseresznye nélkül, nem lehet tehát fórum sem cseresznyés receptek nélkül!

Mi elkezdjük a sort 3 finom cseresznyés süti receptjével, aki tudja, folytassa a sajátjával!... Csreresznyére fel, hölgyeim! :)

N?k Lapja Café 2010-06-16 09:21

Bár a rettenetes májusi viharok miatt az idei gyümölcskínálat igen gyér és roppant drága, azért ne mondjunk le a cseresznyés finomságokról! Elő a maradék befőttel, vagy jöjjön a mirelit verzió, mert nincsen nyár cseresznye nélkül!

Tovább a cikkre...