Főszerepben a cseresznye: 3 isteni desszert

Bár a rettenetes májusi viharok miatt az idei gyümölcskínálat igen gyér és roppant drága, azért ne mondjunk le a cseresznyés finomságokról! Elő a maradék befőttel, vagy jöjjön a mirelit verzió, mert nincsen nyár cseresznye nélkül!
 Cseresznyés clafoutis (ejtsd: klafuti)

Hozzávalók kb. 8 nagyobb szelethez:

• 16 dkg liszt
• fél csomag sütőpor
• 12 dkg cukor
• 2 dl natúr joghurt
• 12 dkg puha vaj
• 1 citrom reszelt héja
• 1 egész tojás
• 20 dkg magozott cseresznye
• puha vaj és liszt a forma kikenéséhez

Főszerepben a cseresznye: 3 isteni desszert

A lisztet és a sütőport szárazon elkeverjük, a puha vajat a cukorral és a tojással kihabosítjuk, majd hozzáadjuk a citromhéjat és a joghurtot. Végül beleforgatjuk a liszttel elkevert sütőport. A formát (tortaformában és kisebb tepsiben egyaránt készíthetjük) vajjal kikenjük, liszttel beszórjuk, simára kenjük benne a masszát, és belenyomkodjuk a cseresznyeszemeket. 170 °C-os sütőben aranybarnára sütjük (tűpróbával ellenőrizzük). Melegen vanília- vagy gyümölcsfagylalttal tálalhatjuk, hidegen kiváló uzsonnasütemény.

Tipp: készíthetjük más gyümölcsből, például meggyből, sárgabarackból, szilvából stb. is.

Elkészítési idő: 25 perc + a sütés

 Limoncellotorta cseresznyével

Hozzávalók 8-10 szelethez:

A piskótához:
• 4 tojás
• 8 dkg cukor
• 8 dkg liszt

A töltelékhez:
• 5 dl tejszín
• 5 dkg porcukor
• 1 csomag áztatás és főzés nélkül készíthető zselatin (pl. Zselatin Fix)
• 1-1,5 dl limoncello likőr
• 25 dkg magozott cseresznye

Főszerepben a cseresznye: 3 isteni desszert

A tészta hozzávalóiból klasszikus módon piskótát készítünk, és 15 cm átmérőjű tortakarikát sütünk belőle. Tűpróbával ellenőrizzük. Kihűlés után kivágjuk a karikából, és középen lapjában kettévágjuk. Utána a tortakarikát kibéleljük sütőpapírral, és visszahelyezzük az alsó lapot.

A töltelékhez a tejszínt a zselatinnal és a porcukorral kemény habbá verjük, és egy részét félretesszük a díszítéshez. A többi tejszínhabba óvatosan belekeverjük a limoncello likőrt, és az így elkészült krém kétharmadát az előkészített piskótalapra kenjük. Belenyomkodjuk a cseresznyét, néhány szemet meghagyva a díszítéshez. A tetejére helyezzük a másik piskótalapot, és erre kenjük a maradék krémet. 2-3 órára a hűtőbe tesszük dermedni. Ezután eltávolítjuk róla a karikát és a papírt, majd ízlés szerint a tejszínhabbal és a cseresznyével díszítjük.

Tipp: limoncello helyett más, általunk kedvelt likőrt is használhatunk, például meggylikőrt, narancslikőrt, triple secet stb.

Elkészítési idő: 60 perc

Hűtés: 3 óra

 Cseresznyés túrófánk


Hozzávalók 20-30 darabhoz:

• 40 dkg túró
• 1 citrom reszelt héja
• 2 csomag vaníliás cukor
• 2 evőkanál cukor
• csipet só
• 2 tojás
• 14 dkg liszt
• 1 csomag sütőpor
• 25 dkg magozott cseresznye
• olaj a sütéshez

A sodóhoz:

• 4 evőkanál cukor
• 1 tasak vaníliás pudingpor
• 8 dl tej

Főszerepben a cseresznye: 3 isteni desszert


A túrót, a citromhéjat, a vaníliás cukrot és a sót alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a tojássárgáját, a tojásfehérjét pedig 2 evőkanál cukorral kemény habbá verjük. A lisztet a sütőporral alaposan elkeverjük. Az előkészített túrót a tojásfehérjés habbal fellazítjuk, majd hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet és a cseresznyét is. Az így elkészült masszát 15 percig pihentetjük.

Főszerepben a cseresznye: 3 isteni desszert

 5 szuper rakottas »
Főszerepben a cseresznye: 3 isteni desszert
 
3 bodzás finomság »
Főszerepben a cseresznye: 3 isteni desszert

Nassolnivalók pasiknak focimeccs idejére »

Az olajat felforrósítjuk, majd olajba mártott kanállal kisméretű, hosszúkás formákat szaggatunk a masszából. Egyszerre csak 4-5 darabot tegyünk az olajba, hogy legyen időnk forgatni és kiszedni őket. Érdemes próbasütést végezni, hogy mennyire meleg az olajunk (ne legyen túl forró, mert kívülről megégnek, belül viszont nyersek maradnak a fánkok), illetve hogy tudjuk, mennyi idő alatt sül ki a fánk.
Tálalás előtt a cukorból, a pudingporból és a tejből vaníliasodót készítünk. A kisült fánkokat porcukorral és vaníliasodóval tálaljuk.

Tipp: ha nem szeretnénk, hogy a cseresznye is megsüljön, akkor ne keverjük bele a masszába, hanem sütés előtt nyomkodjuk a fánkok közepére.

Elkészítési idő: 60 perc

Cseresznye.lap.hu »

Cikkünk a Nők Lapja Konyhából közölt részletet.

Itt tudsz előfizetni a magazinra »

Recept.lap.hu »


Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

ybbag 2010-06-21 12:04

Szeretnék segítséget kérni! Szerettem volna elkészíteni a limoncellós tortát.Mondjuk eperrel az még van és olcsóbb a cseresznyénél.Szóval a problémám, hogy amikor felvertem habbá a habtejszínt akkor kicsapódott valami túrós állagúra. Gondoltam a porcukor miatt így először azzal együtt vertemfel (géppel), de utánna csak lassan szórtam bele.( így összesen 1 liter ment a kukába)Sajnos mindkéttszer összeugrott a tejszín, pedig a szavatossága is jó volt. Valaki mondja meg mire kell vigyázni! előre is köszönöm.

VeraRita50 2010-06-16 13:34

A joghurt.......

 

Engem a  Finom süteményre anyósom recije   nincs benne joghurt,ill., ami most divatos Muffin ,ebben van.Változnak az idők ,hamar.

adrijan 2010-06-16 11:17

Vannak olyanok is.

 

Mondjuk már csak ha magamból indulok ki vagy a családtagjaimból, még mindig kényelmesebb egy újságot letenni a konyhapultra, mint egy laptopot (nem is beszélve arról, hogy ha rácsöppen a kikevert tészta a laptopra, az gázabb, mint ha az újságra).

 

Nyomtató meg... Hát, van amelyik családban van, van, amelyikben nincs.

 

Szerintem az az idő még kicsit odébb van, hogy mindenki szépen kinyomtat recepteket, aztán abból főz, vagy laptopról.

 

Pláne, ha a szüleim korosztályára gondolok. 

baklava2 2010-06-16 10:58

Laptop? Nyomtató?

adrijan 2010-06-16 10:52

Hát, ezen érdemes elgondolkodni...

Talán mert kényelmesebb a konyhába magaddal vinni az újságot a főzéshez, mint a számítógépet monitorostól? ;)

baklava2 2010-06-16 10:39

Engem csak az érdekelne, hogy miért adom ki a pénzt hónap elején az újságra, ha apránként felkerül az összes recept ide (kivéve talán Lajos Mari receptjeit, de azért nem is kár).

adrijan 2010-06-16 10:33

Nem értek hozzá, de ahogy most megnéztem a Wikipedián a Clafoutis leírását, nekem is úgy tűnik, kb. olyan, mint egy jó házi meggyes pite...

 

Ezek szerint van egy közel hasonló receptünk a franciákkal.

 

Érdekes lenne kideríteni, hogy párhuzamosan alakult-e ki, egymástól függetlenül, vagy valamelyik nép átvette a receptet a másik konyhájából, és adott neki egy saját nevet.