Grill

Így készíts levendulás limonádét!

Nem csak illatosításra és molyűzésre kiváló, csodafinom nyári italt készíthetünk belőle.

Nemcsak a medvehagyma, de a levendula népszerűsége is megugrott az utóbbi években, csak ez a gyönyörű lila virág nem a szinte teljes ismeretlenségből indult. A szárított virágját nem csak molyűzőnek vagy illatosítónak használhatjuk; nagyon finom a levendulatea, sőt nyáron még jobb limonádét készíteni belőle.

Hozzávalók

• 15 gramm levendulavirág
• fél liter víz a forraláshoz
• 15 deka cukor
• 1,2 liter hideg víz
• frissen facsart citromlé

Mielőtt nekifogunk, rázzuk ki finoman a levendulacsokrot, hogy kihulljanak belőle a bogarak, ha maradtak volna benne. Használhatunk kiszáradófélben lévő virágot a kertből, vagy vehetünk szárítottat a piacon, a gyógynövényboltban vagy egy drogériában.

Így készíts levendulás limonádét!

Forraljuk fel a fél liter vizet egy lábosban, dobjuk bele a virágokat, és hagyjuk még finoman gyöngyözni egy-két percig. Vegyük le a tűzről, fedjük le, és hagyjuk 10 percig állni. Ezután szűrjük le, adjuk hozzá a cukrot, és keverjük el benne. Ha valaki nem szeretne ennyi cukrot használni, az a saját ízlése szerint tehet bele mézet, sztíviát, vagy csökkentheti a mennyiséget, aki nem szereti annyira az édeset, és persze jó bele a barna cukor és a nyírfacukor is.

Végül öntsük fel a hideg vízzel, és csavarjunk bele citromot, amitől hirtelen rózsaszínné változik a levendulás limonádénk. Ha akarjuk, leszűrhetjük még egyszer a citromdarabkák miatt. Kóstoljuk meg, és ha tömény, öntsünk hozzá még vizet, majd mehet is a kancsóba. Dobjunk bele egy szál levendulát is a látvány kedvéért, és ha meleg van, akkor jöhet a jég is!

Ebből a mennyiségből nagyjából 1,7 liter limonádét kapunk, ezt igyuk is meg legkésőbb másnap, mivel sokáig nem áll el. Legközelebb majd készítünk megint frisset.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top