Hurrá nyaralunk

Bankkártyakrízis nyaraláskor – ha ellopják, ha eltűnik…

Készpénz vagy bankkártya? Mi a jobb, ha nyaralni indulunk? Ha sok készpénzt tartunk magunknál, elhagyhatjuk, vagy ellophatják. De mi a veszélye, ha bankkártyával utazunk külföldre? Tippek, tanácsok, hogy felkészült legyél!

A világ legjobb érzése felszállni arra a repülőgépre, ami egyenesen egy napsütötte, homokos tengerpartra repít minket. Utazás előtt nagy fejtörést okoz, mi kerüljön a bőröndbe. Személyes okmányok, gyógyszer, biztosítás, naptej, sok ruha és pipere – általában ezeket készítjük elő, ha nyaralni indulunk. Amit viszont nehéz kiszámolni, hogy mennyi pénzt vigyünk magunkkal. Folyamatosan vacillálunk, hogy nem lesz elég, ezért általában többet viszünk, mint amennyi szükséges.

Nehéz eldönteni, hogy mi lenne a legokosabb döntés, de jó megoldás, ha némi készpénz mellett, bankkártyánkat is magunkkal visszük az útra.

Íme, néhány jó tanács, mire érdemes figyelni, mielőtt külföldön használjuk kártyánkat.

1. Kártyánk érvényességi idejét ellenőrizzük, nehogy nyaralásunk alatt derüljön ki, hogy lejárt.
2. Kérdezzünk rá, hogy úti célunk környékén van-e számunkra megfelelő ATM.
3. Milyen díjszabások vannak külföldön? (A készpénzfelvétel díja bankfüggő.)
4. Érdeklődjük meg vagy nézzünk utána a netbankunkban, hogy mekkora napi pénzfelvételi limitet adtunk meg.
5. Ha az utazás során a szállodai vagy autóbérlési számlát bankkártyájával szeretnénk rendezni, a legtöbb szállodában, illetve autókölcsönzőnél csak a magasabb szolgáltatástartalmú, dombornyomott bankkártyákat fogadják el fizetőeszközként.
6. Figyeljünk arra, hogy a szállodai szolgáltatás igénybevétele vagy autóbérlés esetén egy úgynevezett előengedélyt kérnek, s ennek során a kereskedő által kalkulált összeget a számlánkon zárolják. A végleges tranzakció az autó visszaadása során történik meg, ami azt jelenti, hogy számlánkon minimum a kölcsönzési összeg kétszeresének megfelelő fedezetnek kell lennie ahhoz, hogy ne érjen minket kellemetlen meglepetés.
7. Ha kártyánkat elveszítjük vagy ellopják, mindenképp hívjuk fel bankunk erre a célra fenntartott direkt számát, ahol letudjuk tiltani a kártyánkat, és egy másikat tudunk igényelni.
8. Fontos, hogy a kártyát kibocsátó bank számát felhívjuk akkor is, ha ellopják pénztárcánkat, amiben kártyánk, személyes irataink és az összes készpénzünk volt. Hogy ne kerüljünk ilyen nehéz helyzetbe, érdemes a nyaralás alatt több helyre is pénzt rejteni. Legyen tartalékunk!
9. Ha bankunknak van képviselete az adott országban, ahol épp nyaralunk, könnyedén hozzáférhetünk a számlán lévő pénzünkhöz, bankkártya nélkül is. A tranzakcióhoz útlevelünket vagy személyi igazolványukat kérhetik el.

Ha kellemetlen meglepetés ér(ne)

Bankkártyakrízis nyaraláskor – ha ellopják, ha eltűnik...Az óvintézkedések megtétele és a megfelelő információk tudatában is érhetnek minket meglepetések. Ha ellopnák vagy elhagynánk a kártyánkat, azonnal le kell tiltani. Ehhez a legtöbb esetben tudni kell a kártya számát, a bankszámlaszámunkat és a kártya lejárati idejét, de személyes adataink alapján is tudunk intézkedni. Minden bank köteles egy 24 órás, külföldről is hívható direkt számot fenntartani, ha ilyen jellegű problémánk adódna. Ezt a számot érdemes megjegyezni, mert a kibocsátó bank telefonos szolgálatán keresztül külföldről is választ és segítséget kaphatunk kérdéseinkre.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top