Mesedoboz mesék

Nádori Lídia: A bagoly, aki eljött

Az egész úgy kezdődött, hogy Jancsi félt a bagolytól.
[másolat] - Faltisz Roberta – Faltisz Alexandra: Csörgevári vigasságok

Villanyoltás után csak feküdt az ágyban nyitott szemmel, nem jött az álom. Úgy érezte, valaki van az ágya alatt. Egy bagoly. Bejött Anya, felkapcsolta a kislámpát, és azt mondta:

– Nézz be az ágy alá, nincs ott semmiféle bagoly.

Tudod, mi az érdekes? Abban a pillanatban, ahogy Anya bejött a szobába, Jancsi már tudta, hogy nincs ott semmiféle bagoly. Azért csak benézett az ágy alá. Másnap este megint ott volt.

– Hallom a szuszogását – panaszkodott Jancsi.

Anya csak nevetett:

– A bagoly nem szuszog, te! Nem sündisznó az!

– Hát mit csinál?

– Huhog!

– Huhú! Huhú!

Jancsi felült az ágyban. Csönd volt és sötét, autó sem suhant végig az utcán.

– Huhú!

Valaki megkocogtatta az ablakot. Egy bagoly! Jancsi a feje búbjáig húzta a takarót. Én itt sem vagyok. Ne is tessék keresni!

– Eressz már be, Jancsi!

[másolat] - Faltisz Roberta – Faltisz Alexandra: Csörgevári vigasságok

Jancsi annyira meglepődött, hogy kidugta a fejét a takaró alól. Nézték egymást: a bagoly meg Jancsi. Közelről ekkora madarat még soha nem látott. Jancsi végül csak odamerészkedett az ablakhoz. Odavitte a kissámlit, hogy elérje a kilincset.

– Hű, akarom mondani: huhú! Ha ezt Anya látná! Nagyon kikapnék.

A nagy madár fölemelte a szárnyát, és bevitorlázott a nyitott ablakon. A szőnyegen foglalt helyet, a játékkosár mellett. Bizalmatlanul méregette az egeret, amelyet Apa hozott Jancsinak Prágából. Nagyon aranyos, hegyes fülű kisegér. Ott trónolt a játékkosár tetején. Ő is a baglyot nézte.

– Ezzel akarsz megkínálni? – szólalt meg a bagoly. – Hiszen ez már döglött.

– Tessék?

– Nem tudtad, hogy a baglyok élve szeretik az egeret? Talán azt sem tudod, hogy ha vendég jön, illik megkínálni? Azt hittem, nekem van idekészítve ez az egér. Na mindegy, ma már úgyis egerésztem, nem kérek többet. Ja, és be kéne csukni az ablakot. Meg fogsz fázni. Jancsi szó nélkül becsukta az ablakot. Igaz, a bagoly nem is hagyta szóhoz jutni. Bőbeszédű madár volt.

– Na és mondd csak, hány éves és hány hónapos vagy? Hány lépés az óvoda a házatok kapujától? Hány gombócot tudsz megenni egy ültő helyedben?

Jancsi minden kérdés után levegőt vett, hogy válaszoljon, de úgy látszott, a baglyot nem érdeklik a válaszok.

[másolat] - Faltisz Roberta – Faltisz Alexandra: Csörgevári vigasságok

– Imádom a számokat! – kiáltotta lelkesen. – Mindent megszámolok. De mondd csak, nem is csodálkozol, hogy kerül egy bagoly a városba?

– Nem, ezen még nem gondolkodtam – vallotta be Jancsi. Tényleg, hogy kerül egy bagoly a városba? Hiszen mindenki tudja, hogy a bagoly a sötétet szereti, a sötét erdőben meg a mezőn vadászik pockokra, egerekre… Itt pedig, a Nyíl utcában rengeteg minden van: járókelők, autók, kávéházak, utcai lámpák, kutyák, akik lepisilik az utcai lámpákat, biciklisták, akik az utcai lámpákhoz kötik a biciklijüket, boltosok – de sötétség meg egér, az aztán nincs. Ezt a helyes kis prágai egeret nem számítva, persze.

– Azért jöttem, mert hívtál – közölte Jancsival a bagoly.

– Én ugyan nem hívtalak, sőt… – Jancsi majdnem azt mondta: “inkább félek tőled”, de nem akarta megbántani a baglyot, hiszen senki nem szereti, ha félnek tőle. Ehelyett azt mondta:

– Azért örülök ám, hogy itt vagy.

– Egy frászt örülsz, hiszen félsz tőlem! – folytatta a bagoly. – Én pedig mindenkit meglátogatok, aki fél tőlem, hogy lássa: tőlem aztán igazán nem kell félni. Te vagy a százhuszonharmadik gyerekem, aki fél a baglyoktól.

A bagoly nagyra nyitotta a szemét, ide-oda forgatta a fejét, és nagyot huhogott:

– Huhú! Huhú!

[másolat] - Faltisz Roberta – Faltisz Alexandra: Csörgevári vigasságok

Jancsi meglepődött, hogy a bagoly kitalálta a gondolatát. Aztán hirtelen nagyon viccesnek találta, ahogy a bagoly a fejét forgatja meg huhog, így hangosan elnevette magát.

– Huhú! – kiáltotta lelkesen. – Hogy fogunk így… huhú … beszélgetni, ha folyton csak huhogunk?

A bagoly vihogott.

– Az hagyján! De képzeld, az állatok is félnek tőlem, a buták! Ma este is mi történt? Leszállt a sötétség az erdőben. Kimentem az odúm elé, leültem az ágra, hogy levegőzzek egy kicsit, hát mit látok? Az éjszakai állatok iszkolnak ám a vackukra, még a vadászatot is félbehagyják! A róka is, az a ravaszdi. Mikor meglátott, sarkon fordult és inalt hazafelé, csak a farka vége villant meg a sötétben. Kénytelen voltam egyedül megfogni azt a sok zsákmányt. Hát kérdem én, tényleg olyan félelmetes vagyok?

– Nem. Egyáltalán nem vagy félelmetes.

– Három dolog miatt jöttem el hozzád. Először is azért, hogy ezek a buták nyugodtan vadászhassanak. Másodszor, hogy te ne féljél tőlem. Harmadszor pedig, hogy legyen kivel beszélgetnem. Mert tudod, akitől félnek, az magányos…

(Részlet Nádori Lídia: Sárkány a lépcsőházban című könyvéből, Megjelent a Naphegy Kiadó gondozásában 2014, illusztrálta: Kun Fruzsina)

További mesékért KLIKK IDE

Gyere és jász velünk értékes ajándékokért! Töltsd fel képedet és nyerj!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top