Mesedoboz mesék

D. Tóth Kriszta: Lolamesék – Paracsidom-kertészet

A nevem Lola. Négyéves vagyok, óvodás. És körte a jelem, pedig nem is szeretem a körtét.
D. Tóth Kriszta: Lolamesék - Paracsidom-kertészet

A mamáék kertes házról beszélgettek. Én éppen gyurmát tömködtem a tésztaszűrőbe, ami nagyon nehéz munka, főleg, ha olyan kislyukú a szűrő, mint a miénk. Hiába koncentráltam nagyon, olyan közel voltak hozzám a hangok, hogy meghallottam, mit beszélnek. A kertes házra fölkaptam a fejem. Mi városban lakunk és nincs kertünk, csak egy utcánk és két erkélyünk. Az egyik szögletes, a másik kerek, de mindegyik kicsi. Éppen hogy csak kiférek biciklivel.

Mondtam is a mamáéknak, hogy ne vitatkozzanak, én leginkább szeretnék kertes házba költözni.

– Ha igazi kertünk lenne, a biciklimmel tekerni is tudnék, és megfordulni, amikor csak akarok, nem úgy, mint az erkélyen.

– És ott lakhatnának barátaim, a bodobácsok. Minden reggel találkozhatnánk, és nemcsak akkor, ha a papihoz utazunk Kaposvárra és süt a nap.

De a legeslegjobb az lenne, hogy végre lenne egy saját virágoskertem! A mama erre rám nézett, aztán az apukámra, és elnevették magukat.

A következő pillanatban egy kis zacskót hozott elő a konyhából. Tapogattam, szagolgattam, rázogattam, de nem tudtam kitalálni, mi van benne. “Ezek magok, Lolám – mondta a mamám. – Délután lmegyünk a kertészetbe és hozunk virágföldet meg cserepet. Ültethetsz.” “Ültetek! Hujj, de jó lesz! Kertész leszek, nagylány kertész! Virágom lesz, virágom, virágom” – ez volt ám a legjobb terv, táncolni volt kedvem.

Aznap délután nagy nejlonzacskót terítettünk a nappali közepére. Föltűrtük a nadrágunk szárát és kalapot tettünk a fejünkre, mint az igazi kertészek. Elővettem a homokozólapátjaimat, mert azokkal nagyon jól lehet ásni. A mama egy nagyon óriási cserepet hozott a kertészetből, nem is bírtam fölemelni.

D. Tóth Kriszta: Lolamesék - Paracsidom-kertészet

– Először földet lapátoltam a cserép aljára, jó sokat

– Aztán a markomból óvatosan beleöntöttem a földbe a magokat

– Utána megint földet raktam, kicsit kevesebbet, mint azelőtt.

– A végén jól meglocsoltam, nehogy szomjasan menjenek aludni a magok.

Aztán leültem és vártam… és vártam… és vártam… és még egy kicsit vártam. Megmondom őszintén, akkor már unatkoztam. Hol vannak a virágjaim? Mikor lesz már virágoskertem.

D. Tóth Kriszta: Lolamesék - Paracsidom-kertészet

– Mamaaa!

– Igen, Lolám?

– Valami baj van a magokkal.

– Mi a baj velük?

– Nem akarnak kinőni a föld alól.

– Az a helyzet, kicsim, hogy a magok nem nőnek ki azonnal, ahogy elültetted őket. Várni kell rájuk.

– De miért kell várni, én már nagyon kíváncsi vagyok, hogy mi lesz belőlük!

– Tudom, hogy kíváncsi vagy, de a magoknak szükségük van három dologra ahhoz, hogy nőjenek.

– Hát akkor hozzunk három dolgot, mama.

– Mind a három itt van, Lola. A mag akkor növekszik, ha kap vizet – és mi meglocsoltuk. A növény akkor lesz jó erős és egészséges, ha kap napfényt – ezért vittük ki a cserepet az erkélyre. A harmadik szükséges dolog pedig nem más, mint az idő. Időt kell adni a kicsi magocskáknak, hogy cseperedjenek, kibújjanak a földből, megerősödjenek, növekedjenek, és a végén megajándékozzanak bennünket – egy meglepetéssel.

D. Tóth Kriszta: Lolamesék - Paracsidom-kertészet

Hú, ez a meglepetés-ötlet, ez nagyon tetszett! Talán szép kék harangvirágom lesz. Vagy sárga tulipánom. Csak ne kellett volna rá annyit várni…

A mama megengedte, hogy én locsoljam meg a földet minden reggel. Utána segített kihúzni a nagy cserepet az erkélyre. Este pedig, amikor aludni mentem, betettük a szobámba, hogy nehogy megfázzon.

A cserépben elkezdődött valami. Egyik reggel kicsi, zöld növény figyelte, ahogy kibújtam az ágyból. “Kikelt a magom, itt van a meglepetés! És zöld!” De a mamám azt mondta, hogy ez még nem a meglepetés, az majd csak később következik, amikor kiderül, mi lesz a kicsi, zöld növényből. “Most kell ám csak igazán odafigyelni rá, Lolám! – mondta nekem. – Locsolni, napra vinni, beszélni hozzá.” “Beszélni?!?”, kérdeztem, mert ezen nagyon meglepődtem. “De hiszen a növény csöndben van és nincsen neki füle.” Akkor az anyukám azt mondta, hogy hiába nem látszik a füle, a növény hallja, ha beszélek hozzá, sőt azt is szereti, ha énekelek neki.

D. Tóth Kriszta: Lolamesék - Paracsidom-kertészet

Úgyhogy onnantól kezdve minden reggel elénekeltem neki a “Tavaszi szél vizet áraszt, virágom”-at. Este pedig a “Rózsa, tulipán, harangvirágot” a Maszkabálból. És tudjátok, mi történt? Az én kis kertem egyre nagyobbacska lett! Először kicsi fehér virágokat növesztett, aztán zöld bogyókat.

Végül, egyik reggel a mama odaguggolt a cserép mellé és azt mondta: “Itt az idő! Megérett a meglepetés, gyere, szedd le, megeheted reggelire.” Hát én már ezen nagyon meglepődtem, mert mi az, hogy megehetem a meglepetésemet?!

D. Tóth Kriszta: Lolamesék - Paracsidom-kertészet

És akkor megláttam: ott nevetett rám, az én virágoskertem levelei között elbújva, egy pirospozsgás, érett kis bogyó. Paracsidom! Az én saját paracsidomom! Gyorsan leszedtem, a mama kettévágta, én meg rátettem a vajas pirítósomra. Ez volt a világ legeslegfinomabb reggelije. Egyenesen az én kis paracsidom- kertészetemből!

Kiadó: Central Könyvek 2009.
Illusztrálta: Faltisz Alexandra

http://www.nlkonyvklub.hu/termekek/20353/lolamesek_paracsidom_kerteszet_dvd_melleklettel/

További mesékért KLIKK IDE

Gyere és jász velünk értékes ajándékokért! Töltsd fel képedet és nyerj!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top