Grace Kelly „Előre látta a halálát!”

Harminc éve halt meg

Megosztás
 
Még több megosztás ▾
Sokszor emlegette, hogy autóbalesetben fog meghalni. Így is történt. Annál a kanyarnál, ahol ez végül bekövetkezett, egyszer azt mondta: „Egy nap valakit borzasztó baleset ér itt. Valaki meg fog halni. Érzem”.
Írta: 2012. 09. 14. Nők Lapja rovat 
Állítólag képes volt a jövőbe látni. Ez sok mindent megmagyaráz. Ifjúkorának viharos szerelmi kalandjait, a sietséget, ahogy pár év alatt „megcsinálta” mindazt, amihez egy emberöltő is kevés. Mindössze tizenegy filmben játszott, de ennek több mint a fele filmtörténeti alkotás. A Vidéki lányban nyújtott alakításáért 1955-ben elviszi az Oscart, a két másik nagy esélyes – Audrey Hepburn és Judy Garland – orra elől. A szőke nőkért bolonduló Alfred Hitchcock a tenyeréből eszik, jó barátok maradnak egész életükben. Divatot teremt visszafogott, mégis lenyűgöző stílusával, Diana hercegnő is a példaképének tekinti. Eszményi kameraarca, kifogástalan alakja maga a tökély. Az ötvenes évek klasszikus szépségideálja, színarany, huszonnégy karátos hercegnője a mozinak, Monacónak, a 20. századnak.

Az évszázad tündérmeséje

Grace Kelly „Előre látta a halálát!”A philadelphiai milliomos lánya már gyerekkorában arról ábrándozik, hogy hercegnő lesz. Idegennek, elveszettnek érzi magát a családjában, ahol mindenki sportol. Három testvére és édesapja, aki két olimpián is aranyérmet szerez, evezősök, édesanyja pedig az egyetem első női tornatanára. Maguk között csak „kis vakarcsnak” hívják, a sűrűn betegeskedő, érzékeny kislányt, aki később is mindent elkövet, hogy imponáljon a családnak, legfőképpen az apjának. Első nekifutásra meghódítja Hollywoodot. Eközben a komoly anyagi gondokkal küzdő Monacóban barátai arról győzködik III. Rainer herceget, hogy vegyen feleségül egy híres filmsztárt, aki fellendíthetné a kaszinók törpebirodalmának mélypontra zuhant idegenforgalmát. Onassis, a görög hajómágnás Marilyn Monroe-t ajánlaná, de a herceg hallani sem akar a szexbombáról. Rupert Allan, a Look divatmagazin kiadója dörzsöltebb: meghívja Grace Kellyt az 1955-ös Cannes-i Filmfesztiválra és megszervezi a találkozót. A nagy nap áramkimaradással köszönt be, a hajszárító sem működik, és nem lehetett kivasaltatni az alkalomra készítetett kosztümöt. Grace ideges, legszívesebben lemondaná találkozóját azzal a „hogyishívják” herceggel, végül magára kap egy bő szoknyás, rózsás selyemruhát, fejébe csap egy művirág koszorút, hogy eltakarja zilált frizuráját, és a herceg már az első pillanatban eldönti, hogy ez a virágkoszorús tavasztündér lesz a felesége. Néhány hónap levelezés után, ahogy illik, megkéri a kezét. Grace utolsó filmjében, a Gazdagok és szerelmesekben büszkén viseli a vőlegényétől kapott, tizenkét karátos gyémántokkal kirakott jegygyűrűjét. Kelly papa el van ragadtatva, hogy koronás fő lesz a veje, boldogan leperkálja a kétmillió dolláros hozomány felét. Másik felét lánya fizeti a sztárgázsijából. 1956 tavaszán megtartják az évszázad egyik legfényesebb esküvőjét. Ezernyi riporter követi minden lépésüket, fölöttük a forgatócsoportok helikopterei köröznek: az összes nyugat-európai televízió élőben közvetíti a monumentális eseményt mintegy harmincmillió nézőnek. „Csodálatos voltál, kedvesem” – dicsérte férje valamelyik kimerítő fogadás után. „Színésznő vagyok, drágám – felelte az újdonsült hercegné, és a vacsorájátpiszkálta. Nyúzottnak látszott. – Játszom. A kritikusok nem is sejtik, mennyire jól.” Ezt a párbeszédet és még sok mást életrajzírója, Randy Taraborrelli jegyezte le a színésznőről írt könyvében. Az esküvőt követő évek viszonylagos boldogságban teltek, noha Grace soha nem tudta megemészteni, hogy férje kívánságára szakítania kellett a filmezéssel, a színészettel.

Ifjúkori kilengések

Grace Kelly „Előre látta a halálát!”Gábor Zsazsa valószínűleg túlzott, amikor azt állította, hogy az angyali Grace-nek több szeretője volt egy hónap alatt, mint neki egész életében. Persze, nem zörög a haraszt… Grace szinte szűziesen ártatlan külseje mögött a szenvedély vulkánja izzott, és ki is tört a forgatásokon. A dúsgazdag Oleg Cassini divattervezőhöz, David Niven színészhez, vagy Frank Sinatrához fűződő komolyabb viszonyán kívül partnereitől sem követelte meg a három lépés távolságot. Imádta a nála jóval idősebb, nős férfiakat és többnyire ilyenekkel volt dolga. William Holden, Bing Crosby, Gary Cooper után Clark Gable is terítékre került a Mogambo kenyai forgatásán. „Mi mást tehet az ember lánya, ha egyedül van egy sátorban, Afrika közepén Clark Gable-lel?” – kérdezte, amikor erről a szerelmi kalandjáról faggatták. Feltehetően Rainer mindent, vagy majdnem mindent tudott felesége viharos előéletéről, mindenesetre gálánsan fátylat borított rá. Ő sem élt szerzetesi életet a házassága előtt. Tapintata, figyelmessége nagyban hozzájárult tartós és nemcsak látszatra, kifelé összetartó házasságukhoz. Grace is egyre jobban beleélte magát hercegnői szerepébe. Jótékonykodott, óvodát, öregek otthonát, árvaházat avatott, segített az 1956-os magyar forradalom menekültjeinek is. Három gyerekük született – Caroline, Albert és Stephanie. A gyerekek még közelebb hozták egymáshoz Grace-t és Rainert. Később, amikor legidősebb lányuk, Caroline botrányaitól visszhangzott a világsajtó, együtt igyekeztek úrrá lenni a kínos helyzeteken. Életrajzírója szerint: „Hírnév tekintetében, a hatvanas években csak Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor és Jacqueline Kennedy vetekedhetett vele.” Az ötvenes évek végére már sokkal híresebb volt hercegnőként, mint az évtized elején filmsztárként. A hatvanas években tovább nőtt népszerűsége, annak ellenére, hogy gyerekeik bőven ellátták témával a pletykalapokat. A hercegnőt mindenki csodálta és tisztelte, csak ő volt egyre elégedetlenebb önmagával. Nehezen viselte a változó kort, rettegett az elhízástól, ötvenedik születésnapját tragédiának fogta fel. Még két éve volt hátra a haláláig.

Az utolsó kanyar

Grace Kelly „Előre látta a halálát!”Egész életében hibátlanul teljesített. Filmszínésznőként, hercegnőként egyaránt. Egyetlen hibát követett el, de azért az életével fizetett. Máig nem tudni, miért ő vezette a kocsiját, egy családi hétvége után vissza Monacóba, 1982. szeptember 13-án. Mivel erősen rövidlátó volt, ritkán ült a volán mögé, tehát nem rendelkezett vezetői gyakorlattal, ami kívánatos egy veszélyes kanyarokkal teli úton. Már csak azért is, mert vele tartott legkisebb lánya, Stephanie. Biztonságosabb lett volna ezt a dolgot rábízni a sofőrjére, de Grace hallani sem akart róla. Amikor odaért ahhoz a különösen hátborzongató kanyarhoz, a kocsi megpördült, lerepült az útról, és harminc méter zuhanás után egy veteményeskertben landolt. Még élt, amikor beszállították a róla elnevezett kórházba, de már nem lehetett megmenteni. Stephanie, aki néhány kisebb sérüléssel megúszta, úgy emlékezett, hogy anyja a fékekről mondott valamit a kisodródást megelőzően. Ennél többet nem árult el soha, még a családjának sem. Sokan találgatták akkoriban, hogy mi történhetett a kocsiban. Néhányan merényletre gyanakodtak, teljesen alaptalanul. Felvetődött, hogy talán helyet cseréltek útközben. Stephanie imádott vezetni, talán túl gyorsan ment bele a kanyarba és anyja rászólt, hogy fékezzen. Vagy Grace döbbenhetett rá hirtelen, hogy erről a kanyarról mondta sok éve: valaki itt meg fog halni. És idegességében a gázra lépett a fék helyett. Már sosem fogjuk megtudni, hogy mi történhetett valójában, de a jóslat beteljesedett.
Kapcsolódó hozzászólások
Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás

Kapcsolódó tartalmaink

Nyereményjáték Bögre áprilisban

Bögre áprilisban

Megnyerheted a Nők Lapja Café egyedi bögréjét!

Játszom
Nyereményjáték C&A - Nők Lapja játék

C&A - Nők Lapja játék

Szavazz a C&A és Nők Lapja rendezvényén készült fotókra!

Játszom
Nyereményjáték Orbit

Orbit

Nyerj egy évre elegendő Orbit Bubblemint rágót és egy rágó adagolót!

Játszom

Címlapon

Legjobbak

Út a semmibe – lenyűgöző képek

Út a semmibe - lenyűgöző képek

Az Atlanti út 8 hídból áll. A Romsdal-félszigetet köti...
Facebook lájkok száma
Családi titkairól vallott Várkonyi Andrea

Családi titkairól vallott Várkonyi Andrea

A Tények műsorvezetője eredetileg orvosnak készült, ám...
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma2
Tangó: Tűz, szenvedély, erő, erotika

szenvedély és erotika

Tűz, szenvedély, erő, erotika, bizalom, odaadás,...
Facebook lájkok száma
Színes-vicces plakátok a természetért

Színes-vicces plakátok a természetért

Érdekes, vicces, meghökkentő plakátok, amelyek a...
Facebook lájkok száma
Ők a filmipar legdögösebb pasijai

Ők a filmipar legdögösebb pasijai

A romantikus filmek elmaradhatatlan „kellékei” a...
Facebook lájkok száma
Pályázatra fel – Legyen tiéd a legszebb balkon!

Pályázatra fel – Legyen tiéd a legszebb balkon!

„Mutasd a balkonod, megmondom ki vagy!” szlogennel...
Facebook lájkok száma
Elképesztő: szénből készítenek sajtot

Szénből készítenek sajtot

Nem túl gusztusos, de az ínyencek odavannak érte.
Facebook lájkok száma

Nem is hinnéd, hogy erre is jó az útifű!

Rálépsz, figyelmen kívül hagyod, vagy megpróbálod...
Facebook lájkok száma
Medencék: a fillérestől a méregdrágáig

Medencék: a fillérestől a méregdrágáig

Hamarosan itt a pancsolószezon, nem árt körbenézni,...
Facebook lájkok száma
Újabb világsztár érkezett Magyarországra

Újabb világsztár érkezett Magyarországra

Újabb világsztárral bővült a Spy című kémvígjáték...
Facebook lájkok száma

Legtöbbet megosztott cikkek

Mesebeli növényalagutak, ahol végigsétálnánk

Mesebeli növényalagutak, ahol végigsétálnánk

Ha tudnánk irányítani az álmainkat, akkor azt...
Facebook lájkok száma268
A jóganadrág váltja le a farmert

A jóganadrág váltja le a farmert

Az amerikai tinik szerint a farmer már nem menő.
Facebook lájkok száma143
Bámulatos fotók: legóból építette meg a Jégvarázs palotáját az apuka

Bámulatos fotók: legóból építette meg a Jégvarázs palotáját az apuka

Hivatalos játékkészlet lehet a kreatív apuka...
Facebook lájkok száma73
3 recept avokádóval

Avokádó

Most akkor zöldség vagy gyümölcs? A végeredmény, úgy...
Facebook lájkok száma58
Málnás túrótorta fehér csokival megspékelve

Málnás túrótorta fehér csokival megspékelve

Túrórudi-torta továbbfejlesztve fehér csokisra,...
Facebook lájkok száma52
Futtatók markában – magyar prostituáltak Zürichben

Futtatók markában – magyar prostituáltak Zürichben

A többség kényszer hatására válik prostituálttá
Facebook lájkok száma50
Oreo torta

Oreo torta

Te is imádod az Oreo kekszet? Képzelj el egy egész...
Facebook lájkok száma41
Arcporszívó és glamúrsisak – a legbizarrabb szépségkütyük a múltból

Arcporszívó és glamúrsisak – a legbizarrabb szépségkütyük a múltból

Egy elszánt nő, aki változtatni akar a külsején,...
Facebook lájkok száma38