Hegyi Barbara: „Szenvedélyesen szeretek játszani és főzni”

Megosztás
 
Még több megosztás ▾
Manapság, a konyha visszafoglalásának korában is ritka, hogy egy rendkívül elfoglalt színésznő – aki nyáron is próbál, játszik – a főzést, a barátok jóltartását tartja pihenésnek. Augusztus közepén, a hamarosan induló színházi évad előtt ez is apropója annak, hogy otthonában eltöltöttem egy délutánt Hegyi Barbarával.
Írta: 2012. 08. 15. Nők Lapja rovat 
Hegyi Barbara:


– Jól néz ki, mesés kertben ülünk. Végigpihente a nyarat?
– Nem, dolgoztam, bemutatóm volt, és hamarosan jön tíz nap láblógatás, tengerparti pihenés Olaszországban, a nagynéném házában, a családdal.

– Talán ez látszik.
– Lehet. Egyébként munkás hetek vannak mögöttem. Július első napjaiban Pécsre mentünk, a Szabadtéri Játékokra, ahol a Black Comedyt próbáltam az augusztus másodikai bemutatóig. Ha megjövünk a pihenésből, újra próbálok, Sándor Pállal készülök a Rózsavölgyi Szalonban a Pereg a film című előadásra, melyben Kolovratnik Krisztiánnal filmdalokat énekelünk majd.

– Akkor a munka szépíti meg?
– Rám biztos, hogy jótékonyan hat. Nem tudnék feladatok, kihívások nélkül élni. Fontos a mozgás, a pörgés, a tervek szövögetése.

Hegyi Barbara:– Állandó mozgás, pörgés közepette feleségnek, anyának lenni, háztartást vezetni, kutyákat gondozni nem lehet egyszerű.
– Próbálok eleget tenni minden téren. Szerencsére nem vagyok könnyen fáradó alkat. A család mellett itt ez a csodálatos kert, ősfákkal, virágokkal, madarakkal, és én minden szegletét imádom! Nagy öröm, hogy itt élhetek, a város fölött, de mintha egy erdő közepén vagy egy faluban volnék. Reggel kimegyek, csipegetem a magam ültette virágok száraz szirmait, összeszedem a gondolataimat, begyűjtöm a fűszernövényeket, sorra veszem a napi teendőket, beszélgetek a kutyáimmal. Mindent gondozni, szeretgetni kell, és ez jó. Apropó, gondozás: a Pedigree Örökbefogadási Program nagyköveteként próbálok segíteni az elhagyott négylábúakon. Dió, a mi tekintélyt parancsoló, hatalmas komondorunk is így került hozzánk. És itt a kicsi bolognese kutyánk is, Ribizli, aki néz ránk, mint egy kisbaba, nagyon lelkizős, ő is állandó kényeztetést igényel.

Hegyi Barbara: – Lelkizésben, gondolom, az egyébként is profi, akinek kamasz lánya van.
– Erről Rozi tudna beszélni, de ahogy minden anya, én is folyton vívódom önmagammal, eleget, jól foglalkozom-e a gyerekemmel. És óriási az önvád, amit nem akarok a körülményekre fogni, ezért állandóan megkérdőjelezem a döntéseimet, persze csak magamban. Rozi tizennégy éves, aranyos kamasz. És természetes, hogy érzékeny, nekem viszont alaptulajdonságom a türelmetlenség, ami néha gond. Nem könnyű felnőni az anyai feladatokhoz. Nehéz, különösen úgy, hogy közben igazságos maradj, jó legyen a viszonyod a gyerekeddel, a férjeddel, az ő lányával, az anyáddal. Igazi kihívás.

– De ezzel sokan így vannak.
– A legtöbb anya szembesül ezzel. Viszont mivel rólam van szó, bevallom, nekem nagy a szám, lazának mutatom magam, közben nagyon lelkiismeret-furdalásos vagyok... De remélem, konzekvens, és nem túl szigorú.

– Jól látom? Elpirult?

– Úgy van! Zavarban vagyok! Ma is előfordul néha. Ez idegrendszeri kérdés, nem tehet ellene senki. Aki pirulós, soha nem növi ki, és a pirulás lehet bájos, kislányos, de lehet ártó is egy vita, érvelés közben, sőt olykor képes lebuktatni is.

– Szakácskönyvet írt, szereti a konyháját. A lányokkal is sok időt tölt ott?
– Sokat. Ahogy gyerekként, kamaszként, én is sokat voltam ott anyámmal, a barátnőivel. Akkoriban sok volt az özvegy, gyakran a beszélgetéseik tere is a konyha volt, és én megszerettem. Ez volt az anyai minta, és hálás vagyok érte. Sajnálom azokat a gyereket, akik zacskós leveseken nőnek föl, dobozból esznek.

– Az azért mégis túlzás, hogy szinte naponta főz.
– Miért volna az? Naponta eszünk, naponta főzök. No jó, néha anyám is ezt-azt – isteni dolgokat, amiket csak ő tud –, de azért én uralom a konyhát.

 

Névjegy

•    Budapesten, 1966. január 16-án született.
•    A Színház- és Filmművészeti Főiskolát 1989-ben végezte, később, 1992-ben Los Angelesben a Lee Strasberg színiiskolában tanult.
•    Pályája során több televíziós műsorban szerepelt, idén nyáron, Pécsett a Black Comedyben csillogtatta meg színészi tudását.
•    Jászai Mari-díjjal, Varsányi Irén- emlékgyűrűvel, a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovag- keresztjével (polgári tagozat), Ajtay Andor-emlékdíjjal, Ruttkai Éva-emlékgyűrűvel és Libri Aranykönyv-díjjal ismerték el munkásságát.
•    Lánya, Rozi 14 éves, párja Sztevanovity Zorán

– Sok kerti parti volt a nyáron?
– Akadt. Néha tíz-húsz ember is körülülte az asztalt, és nekem gyönyörűség volt látni, ahogy kóstoltak, ahogy megbeszélték, mi miért jó, mitől különleges vagy más az étel, mint amit megszoktak. Imádom nézni, ahogy elfogy a főztöm. Mindig mást készítek. Hideg gyümölcslevesek, sok zöldborsó, rengeteg spárgás étel, tökfőzelék, csípős lecsó, sült húsok, saláták, olaszos tészták, mind ott voltak a menükben, és néha Zorán egyik kedvence, a rántott csirke sem hiányzott.

– Úgy beszél a konyháról, a főzésről, mint egy nagy szerelemről.
– Mert az is, de csak a színház után... Szenvedélyesen szeretek főzni, és a társaságot is nagyon kedvelem, ami a mi konyhánkban könnyen összejön. Nálunk ott zajlik az élet. Például szeretek a lányommal borsót fejteni, és közben megbeszélni az „élet nagy dolgait”, vagy a barátnőimmel rétest nyújtani. A konyha, a főzés jó alkalmat teremt arra is, hogy közelebb kerülj a másikhoz, olyan témákról is beszélgethess, amelyek talán más helyzetben fel sem merülnének. Sajnálom azt, aki úgy nő fel, hogy az anyja morog, ha főz, duzzog, ha mosogatni kell, mert az egészet a kiszolgálás mártíromságaként éli meg. Talán ez is forrása a konyhával, a főzéssel kapcsolatban kialakult rengeteg előítéletnek. Az lenne a szerencsés, ha ők is felfedeznék a főzésben az alkotás, a kísérletezés örömét.


Hegyi Barbara: „Szenvedélyesen szeretek játszani és főzni”– És mi a helyzet a fiúkkal, férfiakkal?
– A főzés érzéki tevékenység, sok férfi tud és szeret főzni, szerintem ez még szexi is lehet. No és egy mozi után melyik lány nem ájul el a gyönyörűségtől, ha a fiúja azt mondja: gyere föl, összeütök valamit, és földob egy spagettit, készít hozzá egy szószt tíz perc alatt abból, ami éppen van otthon. Manapság a nők, a férfiak is elfoglaltak, pénzt keresnek, gyereket nevelnek, rohannak reggeltől estig, ezért még nagyobb az efféle együttlétek jelentősége, hogy az étel az övék legyen, sajátjukat egyék, amit örömmel készítettek.


– Pécsett a Black Comedy óriási siker, a szerepe szerint nem ehetett, innia kellett, kényes, úri vénlányt alakít.
– Színész vagyok, minden este stílust váltok, és ez jó. A szerep remek, kihívás megformálni egy velem azonos korú, de egyedül élő nőt, akinek vannak kimondatlan vágyai, kínjai, álmai.

– Ön nincs egyedül. Apropó, Zorán hogy viselte, hogy a nyarat Pécsett töltötte?
– Fantasztikus ember, végig velem volt, segítette a munkámat. Egy barátunk házában laktunk, és neki még azt is sikerült elhitetni velem, hogy élvezi a más környezetet.

– Ez valóban boldogság lehet egy pályája csúcsán lévő színésznőnek, aki talán még nem érzi, mennyire rohan az idő.
– Jó fogalmazás, de a kérdés arra vonatkozik: gondolok-e néha az öregségre. Igen. Tudom, a kor előrehaladtával más szerepek találnak meg, és ez így van rendjén. Egyébként az öregedéstől nem félek, inkább az foglalkoztat, mi lesz, ha nem fogom tudni csinálni a dolgaimat, ha akadályoztatva leszek. Gyakran gondolom, meg kell tanulnom szemlélődni, szemlélődve élni. Amikor reggelente egy órát csak úgy bambulok, nézek ki a fejemből, rákészülök a napra, elképzelem, az öregség ennek a szemlélődésnek a megnyújtott változata lesz, és ez így már nem is olyan rossz.
 

Kapcsolódó hozzászólások
Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás

Kapcsolódó tartalmaink

Nyereményjáték C&A - Nők Lapja játék

C&A - Nők Lapja játék

Szavazz a C&A és Nők Lapja rendezvényén készült fotókra!

Játszom
Nyereményjáték Orbit

Orbit

Nyerj egy évre elegendő Orbit Bubblemint rágót és egy rágó adagolót!

Játszom
Nyereményjáték Theodora

Theodora

Játékunkon Theodora ajándékcsomagot nyerhetsz!

Játszom

Címlapon

Legjobbak

Így néz ki az egyik legfinomabb gombánk

Így néz ki az egyik legfinomabb gombánk

A kertünkben is szembetalálkozhatunk vele. Pánikra...
Facebook lájkok száma
Második gyermekét várja Beyoncé állítólag

Második gyermekét várja Beyoncé állítólag

Ismerősei szerint minden jel arra mutat, hogy az...
Facebook lájkok száma
Miért lép félre a férfi?

Miért lép félre a férfi?

Sosem gondoltam volna, hogy egyszer egy újságcikket a...
Facebook lájkok száma

Hatalmas vihar, marad a rossz idő

Hiába volt hetek óta meleg, most újra inkább az ősz,...
Facebook lájkok száma
Elképesztő lakberendezés: lebegő csigalépcső

Elképesztő lakberendezés: lebegő csigalépcső

Egyedi módon oldották meg az oslói lakásban a...
Facebook lájkok száma
Péter Szabó Szilvia nem bánta meg, hogy nős férfival kezdett

Péter Szabó Szilvia nem bánta meg, hogy nős férfival kezdett

Állítja, ma sem csinálná másképp, ha újra kezdhetné.
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma4

Ezt üzente Ferenc pápa a világnak

Béke és segítségnyújtás: ezek voltak a kulcsszavai a...
Facebook lájkok száma
VV6: Zsófi letépte Aurelióról a ruhát – videó

VV6: Zsófi letépte Aurelióról a ruhát

Bevodkázott a cuki lány.
Facebook lájkok száma
Sztárénekesek vintage reklámokban

Sztárénekesek vintage reklámokban

A napjainkban egyre divatosabb stílusból a hírességek...
Facebook lájkok száma
Babát vár Tila Tequila

Babát vár Tila Tequila

Megmutatta kismamapocakját a biszex valóságshow-sztár.
Facebook lájkok száma

Legtöbbet megosztott cikkek

Cukiság: egymással csacsogó macskák

Cukiság: egymással csacsogó macskák

Amikor egymás között vannak a cicák…
Facebook lájkok száma217
Kiakadtak a netezők Ördög Nóra ruháján

Kiakadtak a netezők Ördög Nóra ruháján

Nem voltak megelégedve a stylist aznapi döntésével.
Facebook lájkok száma118 Hozzászólások száma64
Fergeteges fotók: a mesehősök köztünk élnek

Fergeteges fotók: a mesehősök köztünk élnek

Az utca embere mint rajzfilmkarakter. Nem hiszel majd...
Facebook lájkok száma113
30 elképesztő bevásárlótáska

30 elképesztő bevásárlótáska

Készítőik kreativitásból kitűnőre vizsgáztak.
Facebook lájkok száma102
Állatkertbe vitték Katalinék György herceget – tündéri fotók!

Állatkertbe vitték Katalinék György herceget

Húsvéti nyúl helyett erszényesnyulat „kapott” a...
Facebook lájkok száma55
Itt a szezon: három finomság eperrel

Itt a szezon: három finomság eperrel

Idén tavasszal a szokásosnál hamarabb terem az eper,...
Facebook lájkok száma46

Kadlecsik Zoltán: „Hiszek hitetlenül!”

Terítéken a hit. Piacra van dobva: hinni kell...
Facebook lájkok száma44
Tüneményesen pózolnak a fotósnak a szurikáták

Tüneményesen pózolnak a fotósnak a szurikáták

Egy egész szurikátacsaláddal barátkozott össze a...
Facebook lájkok száma30

© 2014 NLC - Nők lapja café. sanoma média budapest zrt. Minden jog fenntartva | impresszum | médiaajánlat | közönségszolgálat | felhasználási feltételek | adatvédelem