3 nyári saláta

Megosztás
 
Még több megosztás ▾
A forró nyári napokon leginkább könnyed salátaebédekre és -vacsorákra vágyunk, már ha egyáltalán eszünkbe jut az evés.
3 nyári salátaÍrta: Ugrai-Nagy Tünde2012. 07. 18. Nők Lapja rovat 
Gyerekkoromban a csalamádé, a paradicsomsaláta, a tojásos nokedlihez fogyasztott fejes saláta, illetve a tejfölös uborkasaláta merítette ki a saláta fogalmát. Mára azonban sokkal összetettebb fogás, bár sokan (főleg a férfiak) tiltakoznak, hogy a zöld levelekkel nem lehet jóllakni. Ám egy kis fantáziával dúsíthatjuk hússal, gabonafélékkel (bulgur, rizs, köles stb.), főtt tésztával, olajos magvakkal (dió, mogyoró, kesudió, fenyőmag), friss csírákkal. A zöldségek lehetnek pároltak vagy frissek. Komoly jelentősége van az önteteknek, dresszingeknek is. Ezek lehetnek majonézesek vagy olajosak. Az egyik alapöntet a vinaigrette (ejtsd: vinegrett), ami egy francia ecet-olaj öntet, melyet elsősorban zöldsaláták esetében használunk. Elkészítése pofonegyszerű: egy rész borecet, három rész olívaolaj, só és bors. Ezt dúsíthatjuk mustárral, játszhatunk az ízesítésekkel, az ecetet lecserélhetjük citrom/lime vagy narancs levére is. Érdemes figyelni rá, hogy a vinaigrette-tel csak tálalás előtt forgassuk össze a salátát, hogy éppen csak bevonja a leveleket, és roppanósak maradjanak.

3 nyári salátaZöldségsaláta csirkemellkockákkal

Hozzávalók 4 személyre előételként:
  • 1 fej brokkoli,
  • 20 dkg zöld hüvelyű bab,
  • 10 dkg kígyóuborka,
  • 15 dkg szárzeller,
  • 5 dkg aszalt paradicsom,
  • 15 dkg csirkemellfilé,
  • só, frissen őrölt bors,
  • 3 evőkanál olívaolaj,
  • 1 evőkanál vaj
Az öntethez:
  •  6 evőkanál olívaolaj,
  • 1,5 evőkanál citromlé,
  • 6 levél menta, só, bors
A zöldségeket megmossuk. A brokkolit apró rózsákra szedjük, sós vízben pár perc alatt megpároljuk, majd jeges vízben leöblítjük. Ugyanabban a vízben megpároljuk a babot is, azt is jeges vízbe mártjuk, majd félbevágjuk. Az uborkát apró kockákra, a szárzellert 2 mm-es szeletekre daraboljuk. Az aszalt paradicsomot is felaprózzuk. A zöldségeket egy nagy tálban összekeverjük. A csirkét megmossuk, papírtörlővel leszárítjuk, sózzuk, borsozzuk. Előmelegítünk egy serpenyőt, beleöntjük az olívaolajat, beletesszük a csirkemellet, és minden oldalát pirosra sütjük. A végén a vajjal meglocsoljuk. Kihűtjük, felkockázzuk, majd a zöldségekhez keverjük. Az öntethez a hozzávalókat összeturmixoljuk, és összeforgatjuk vele a zöldségeket.
Tipp: Megbolondíthatjuk a salátát csonthéjasokkal is, például (pirított) dióval, kesudióval, fenyőmaggal, napraforgómaggal.

3 nyári salátaParadicsomos-dinnyés spenótsaláta mozzarellával

Hozzávalók 4 személyre előételként:
  • 15 dkg bébispenót,
  • 20 db koktélparadicsom (vegyesen piros és sárga),
  • 20 dkg görögdinnye,
  • 20 dkg mozzarella,
  • néhány szelet kenyér
Az öntethez:
  • 6 evőkanál olívaolaj,
  • 2 evőkanál málnaecet,
  • só, frissen őrölt bors,
  • 5 evőkanál bazsalikomlevél

A bébispenótot megmossuk, majd salátacentrifuga vagy papírtörlők segítségével leszárítjuk. A koktélparadicsomokat megmossuk, félbevágjuk. A dinnyét kimagozzuk, húsát karalábévájóval kivájjuk. A mozzarellát apró falatokra tépkedjük. Az öntetet botmixerrel felhabosítjuk. A saláta összeállítása: a spenótot a paradicsomokkal, a dinnyével és a sajttal összekeverjük, majd az öntettel meglocsoljuk és összeforgatjuk. A kenyeret pirítva, kevés olívaolajjal meglocsolva kínálhatjuk mellé is, de felkockázva bele is tehetjük.

3 nyári salátaOlaszos tésztasaláta

Hozzávalók 4 személyre előételként:
  • 20 dkg tészta,
  • 12 darab koktélparadicsom,
  • 3 evőkanál magozott fekete olívabogyó,
  • 15 dkg levegőn szárított sonka (pl. prosciutto crudo),
  • 5 dkg ruccola, 3 dkg fenyőmag
Az öntethez:
  • 10 evőkanál olívaolaj,
  • 3 evőkanál balzsamecet,
  • 1 evőkanál reszelt parmezán, só,
  • frissen őrölt bors
A tésztának vizet forralunk, és az utasításnak megfelelően kifőzzük. Leszűrjük, hideg vízzel alaposan átöblítjük, majd kiterítjük egy tálcára. A koktélparadicsomokat megmossuk, félbevágjuk. Az olívabogyókat szintén félbevágjuk. A szárított sonkaszeleteket összetekerjük, majd falatnyi darabokra vagdossuk. A ruccolát megmossuk, leszárítjuk. A fenyőmagot száraz serpenyőben megillatosítjuk. Az öntetet botmixerrel egyneműsítjük, krémesítjük. A tésztát összekeverjük a paradicsommal, az olívabogyóval, a ruccolával, megszórjuk a sonkával és a fenyőmaggal. Az öntettel összeforgatjuk, tálaljuk.
Tipp: Tésztából célszerű olyat választani, ami bordázott, hogy rátapadjon az öntet, például pennét, radiatorit.
Ajánlott oldalak: Saláta, Nyár, Mezei növény, Sporthírek
Kapcsolódó hozzászólások
Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás
Nyereményjáték C&A - Nők Lapja játék

C&A - Nők Lapja játék

Szavazz a C&A és Nők Lapja rendezvényén készült fotókra!

Játszom
Nyereményjáték Bögre áprilisban

Bögre áprilisban

Megnyerheted a Nők Lapja Café egyedi bögréjét!

Játszom
Nyereményjáték Alveola

Alveola

Megnyerheted az Alveola ajándékát, a 3 db Cuisinart mini robotgépek egyikét!

Játszom

Címlapon

Legjobbak

Étel helyett kávén él a magyar dolgozó

Étel helyett kávén él a magyar dolgozó

A magyar munkavállalók csaknem fele egyáltalán nem...
Facebook lájkok száma
Így készülnek a sztárok a húsvétra

Így készülnek a sztárok a húsvétra

Húsvét közeledtével kinyitották családi albumukat a...
Facebook lájkok száma
Vicces fotók: a legjobb Starbucks-bakik

Vicces fotók: a legjobb Starbucks-bakik

Egy csokorral a félrehallott, majd elírt nevekből.
Facebook lájkok száma
Húsvéti dekorációk természetes alapanyagokból

Húsvéti dekorációk természetes alapanyagokból

A húsvét az év legvirágosabb, legszínpompásabb ünnepe....
Facebook lájkok száma
A világ legcsodálatosabb botanikus kertjei

A világ legcsodálatosabb botanikus kertjei

Páratlan kertészeti és botanikai parkok találhatóak...
Facebook lájkok száma

Húsvéti razzia az utakon – a bicikliseket is figyelik

Két keréken is csak óvatosan!
Facebook lájkok száma
Ez a világ legjobb állása!

Ez a világ legjobb állása!

Hihetetlen, de azért fizetik ezt a fiatalembert, hogy...
Facebook lájkok száma
21 rendhagyó WC-papír-tartó

21 rendhagyó WC-papír-tartó

A vécé az utolsó menedék, a civilizált ember személyes...
Facebook lájkok száma
Így lesz az üres flakonból locsolókanna

Így lesz az üres flakonból locsolókanna

Mostantól ezt sem kell kidobni. Ha csökkenteni...
Facebook lájkok száma

Szeles, esős húsvét vár ránk

A húsvéti hosszú hétvégén továbbra is változékony lesz...
Facebook lájkok száma

Legtöbbet megosztott cikkek

Elképesztő uzsonnákat készít az apuka – fotók!

Elképesztő uzsonnákat készít az apuka

Nap mint nap kreatív módon szervírozott...
Facebook lájkok száma863
20 kreatív fekhely házi kedvenceknek

20 kreatív fekhely házi kedvenceknek

Ha házi kedvencek lennénk, biztos, hogy addig rágnánk...
Facebook lájkok száma90
A világ legidősebb kávéházai: ide járt Casanova

A világ legidősebb kávéházai: ide járt Casanova

Van olyan több százéves kávéház, ahol azok között a...
Facebook lájkok száma76 Hozzászólások száma2
Fergeteges videó: itt az éneklő apáca legújabb produkciója

Fergeteges videó: itt az éneklő apáca legújabb produkciója

Cindy Lauper dalát énekelte a nővér.
Facebook lájkok száma76
Videó: így vághatsz félbe a leggyorsabban egy tányér paradicsomot

Videó: így vághatsz félbe a leggyorsabban egy tányér paradicsomot

Íme, egy igazán praktikus konyhai trükk.
Facebook lájkok száma69
Gluténmentes, gyors húsvéti édességek

Gluténmentes, gyors húsvéti édességek

Hoztunk három olyan egyszerű édességet, amit akár az...
Facebook lájkok száma57
Hetven centis ágyon alszik Európa legidősebb kamionsofőrnője

70 centis ágyon alszik Európa legidősebb kamionsofőrnője

Kuthy Zsuzsa 62 éves, két évvel ezelőtt döntött úgy,...
Facebook lájkok száma53
Világsztárokat öltöztetnek a magyar divattervezők

Világsztárokat öltöztetnek a magyar divattervezők

Tilda Swinton, Miranda Kerr, sőt Lady Gaga is viselte...
Facebook lájkok száma42

© 2014 NLC - Nők lapja café. sanoma média budapest zrt. Minden jog fenntartva | impresszum | médiaajánlat | közönségszolgálat | felhasználási feltételek | adatvédelem