A gyermektelenség lelki okai

Megosztás
 
Még több megosztás ▾
Húsvétkor, az új élet kezdetének ünnepén rituálisan eljátsszuk a fogantatás misztikus és örömteli pillanatait, varázsolunk a megtisztulást, a megtermékenyítést jelentő vízzel és az érte járó „adománnyal”, a piros hímes tojással. Varázsolunk a pajzán locsolóversikékkel, mert ezen a mélyen ösztönös szinten tudjuk, a termékenységért nemcsak a testet kell elvarázsolni, hanem a lelket is.
Írta: 2012. 04. 06. Nők Lapja rovat 
A terméketlenség, a gyermek utáni hiábavaló várakozás nem a modern idők „találmánya”, megjelenik a népmesék Babszem Jankójában, Hüvelyk Matyijában, ott van a Máriához intézett fohászokban, a régi varázslásokban. De csak néhány évtizede tudunk utánajárni, hogy mi is lehet a hiábavaló sóvárgás, a gyermektelenség oka. Ilyenkor alapos orvosi kivizsgálás kezdődik, és többnyire sikerül feltárni a szervi eredetű bajt. De vannak esetek, amikor ilyesmire nem derül fény. Testileg minden rendben van, a kívánt gyermek mégsem fogan meg.
– Nagyon gyakori, hogy akkor is lombikprogramra tesznek az orvosok javaslatot, ha semmilyen szervi eredetű problémát nem sikerült kimutatniuk – mondja Békési Beáta pszichológus –, mert még ma sincs benne a közgondolkodásban, hogy a megtermékenyülés és a várandósság nem egyszerűen testi, hanem lelki folyamat is. Mindössze egy olyan lombikcentrumról tudok, ahol pszichológust is alkalmaznak a sikertelenség lelki eredetű okainak feltárására.

A gyermektelenség lelki okai

A félelem útvesztőjében

Anikó a harmadik sikertelen lombikprogram után látta be, hogy nem képes segítség nélkül továbblépni. Az orvosi procedúrák olyan szinten terhelték meg a mindennapjait, hogy úgy érezte, képtelen a következőbe belevágni.
„A lombikprogram teljesen átrendezte az életünket, minden ennek rendelődött alá. Ami csak lehetséges volt, megtettünk a férjemmel, és mégis azt kellett látnunk, hogy nem megy, a megtermékenyített petesejt elhal, és én elvetélek. Kétségbeejtő volt ezzel három egymást követő alkalommal szembesülni.”
– Nagyon gyakori, hogy a sikertelenség, beleértve a lombikprogram kudarcát is, felhangosítja a múltból vagy az aktuális élethelyzetből származó érzéseket, konfliktusokat, így lehetővé téve, hogy ezekkel a kérdésekkel érdemben foglalkozni kezdjünk – magyarázza a pszichológus. – Az orvosi beavatkozások sorozata önmagában is stresszel jár, a sikertelenség még inkább. Ezek a tényezők összességében regresszív állapotot idéznek elő, és ez kedvez a befelé fordulásnak. Anikót például sikerült kiszabadítani a „félelem útvesztőjéből”. Már tizenkét éve volt „meddő”, amikor segítséget kért. Az ő történetének az egyik központi eleme a félelem. Ennek gyökere az a magyarázat, amit édesanyja adott neki első menstruációja alkalmából. Azt tudta meg ekkor, hogy „vérezni kell ahhoz, hogy gyerek lehessen”. Hamarosan kiderült az is, hogy az ő édesanyja tényleg vérzett, amikor vele várandós volt, és emiatt majdnem el kellett vetetni a terhességet. Az anyává válás többek között ezért is keltett benne rémisztő képzeteket, amit más, gyermekkorban hallott történetek is felerősítettek. Egyik szomszédjuk például szülés közben halt meg agyvérzésben. A vérzés-agyvérzés-elvérzés ilyenformán a szüléshez asszociálódott, egyáltalán nem csoda, hogy ilyen fenyegetés mellett képtelen volt megfoganni.
– A terápiának ezeket a félelmeket kellett „világra segítenie”, és ez akkor viszonylag rövid idő alatt sikerült is. Anikónak azóta két gyermeke született – számol be a sikerről Békési Beáta. – Egy ilyen terápiában azonban nem lehet garantálni, hogy a siker azonnal kisbaba alakjában jelentkezik, hiszen nem feledkezhetünk meg a folyamat nagyon masszív testi oldaláról sem. De a kétségek, az aggodalmak oldódhatnak, a nehézségek feldolgozhatókká válnak, és ezzel segíthetünk lelki értelemben is „fészket rakni” a megszülető kisbabának.

A lelki munka

A lelkünknek a testivel analóg feladatokat kell végrehajtania a fogamzás és a szülővé válás idején. Testi szinten meg kell nyílnunk, be kell fogadnunk a félig idegen, megtermékenyített petesejtet, meg kell tartanunk és táplálnunk kell kilenc hónapon keresztül és aztán útjára kell engednünk a magzatot. Érzelmi szinten valami hasonlónak kell történnie. A lelkünket is meg kell nyitnunk a változások előtt, el kell fogadnunk a gyermeket, meg kell tartanunk, és aztán el is kell tudnunk engedni. Közben meg kell felelnünk azoknak a kihívásoknak, amelyeket új szerepünk kíván. Ez a szerep pedig mély elköteleződést és ugyanakkor komoly felelősségvállalást is ró a szülőre.
– A fogamzásgátlók világában a gyermekvállalás (sokkal inkább, mint korábban) tudatos választás eredménye lett, így a várandóssághoz való viszonyunk már a fogantatás előtt konfliktusos lehet – vélekedik a pszichológus. – Tudatosan lehetséges, hogy a gyermekvállalás mellett döntünk, de ha ezt nem támogatja meg a vágy, nincs emellett igazi érzelmi elhatározás, akkor a testünk ad választ a konfliktusra helyettünk. Egyfajta álmegoldás születhet, a lelki probléma elvezet a testi tünetig, és pszichés meddőség, vetélés alakulhat ki. A terápiában fény derülhet az addig ki nem mondott problémákra, és így már érdemben lehet foglalkozni velük. Kiderülhet, hogy valaki túl sok veszélyt lát a terhességben, vagy maga az anyaság tűnhet nagyon megterhelőnek. Párkapcsolati gondokra, bizonytalanságra is rávilágíthat a „tünet”, sőt felmerülhet, hogy épp a gyerek feladata volna, hogy rendezze a kapcsolatot.

Lombikhatások

Békési Beáta
Békési Beáta

Ágnes későn találta meg élete párját, már negyvenegy éves volt, és ezért úgy érezte, nincs vesztegetni való ideje. Teljesen kétségbeesett, amikor egy év után sem lett várandós, ezért nem késlekedett orvoshoz fordulni. A férje spermaképe nem volt tökéletes, ezért inszeminációt javasoltak, hogy a peteérés napján a lehető legjobb minőségű hímivarsejtek juthassanak a méhébe. Szerencsére már második próbálkozásra megfogant, és kilenc hónap múlva egészséges kisfiút szült. De a csoda nem állt meg itt, egy évre a baba születése után minden külső segítség nélkül ismét várandós lett. Szinte mindenki ismer ilyen és ehhez hasonló történeteket. Ilyenkor az orvosok találnak valamilyen testi tünetet, ami megakadályozza a fogamzást. Aztán ezeket egyszer csak elfújja a szél...
– Az intenzív beavatkozásokkal járó lombikprogram, de akár egy inszemináció is segíthet abban, hogy az addig mozdíthatatlannak tűnő pszichés gátak áttörjenek. A lelki támogatás akkor is fontos lehet, ha valódi testi oka is van a meddőségnek. A lombikprogram ugyanis olyan fizikai, érzelmi és anyagi terhet jelent, amely önmagában is megnehezíti azt az önátadó jelenlétet, amely a várandósság egyik lélektani feltétele. A leendő anya minden belső testi történésről tud, mindennek jelentőséget tulajdonít, minden számít attól kezdve, hogy ki mit mondott, mikor és hogyan. A saját kudarcával szembesítheti például a sok lombikbabáról készült fotó a rendelő falán. Gyakran abban kell segítenünk, hogy a szülőpár türelemmel, kivárással a helyén tudja kezelni a történéseket. Segítségként tekintsen az orvosi tevékenységre, és közben átélhető maradjon kapcsolatukban az intimitás, az, hogy gyermekük kettőjük akaratának és vágyának eredményeként születik meg.

 

A cikk nyomtatásban a Nők Lapja e heti számában jelent meg. 

A gyermektelenség lelki okaiA legfrissebb szám tartalmából: 

  • Borbás Marcsi: „Ösztönlény vagyok, nem tehetek róla!”
  • Párizs, ahonnan szerelmesen érkezel haza
  • 3 fantasztikus süti a sztárcukrásztól
  • Tavaszi nagytakarítás természetes szerekkel
  • Iskola vagy játék? – Törvény dönti el?
  • A gyermektelenség lelki okai
  • Tud élni a jogaival, aki beteg?
  • Varró Dani: Misi és a személyi kultusz

Ha előfizetnél a lapra, itt és most megteheted!

 

Kapcsolódó hozzászólások
Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás
Nyereményjáték Orbit

Orbit

Nyerj egy évre elegendő Orbit Bubblemint rágót és egy rágó adagolót!

Játszom
Nyereményjáték Bögre áprilisban

Bögre áprilisban

Megnyerheted a Nők Lapja Café egyedi bögréjét!

Játszom
Nyereményjáték C&A - Nők Lapja játék

C&A - Nők Lapja játék

Szavazz a C&A és Nők Lapja rendezvényén készült fotókra!

Játszom

Címlapon

Legjobbak

Csibeinvázió: a magyar lemezjátékokat ünneplik országszerte

Emlékeztek még a csipegető csibére?
Facebook lájkok száma

A vércsoport befolyásolja, hogy kiújul-e a prosztatarák

A forradalmi felfedezés új utakra terelheti a...
Facebook lájkok száma
Az utolsó pillanatban: nyomtatható dekorok húsvétra

Az utolsó pillanatban: nyomtatható dekorok húsvétra

Ha még nem állt össze a húsvéti dekoráció, akkor ne...
Facebook lájkok száma
Kolostorra, 15. századi erődre vagy szigetre is licitálhatunk

Bárki megvásárolhat egy 15. századi erődöt

Állami tulajdonban lévő ingatlanokat eladásával...
Facebook lájkok száma
12 kreatív ötlet gyerekszobába

12 kreatív ötlet gyerekszobába

Unod a klasszikus gyerekszobákat? Valami kreatívra,...
Facebook lájkok száma
Íme az első fotó Mádai Vivien születendő gyermekéről

Íme az első fotó Mádai Vivien születendő gyermekéről

Hacsak ultrahang felvételen, de máris megmutatta...
Facebook lájkok száma
Fiaival fotózta újra a legendás lemezborítókat az apa – galéria

Fiaival fotózta újra a legendás lemezborítókat az apa – galéria

Szuper ötlet, hibátlan megvalósítás.
Facebook lájkok száma

Segítség, gyereket akar a pasim!

Egy tökéletes világban a pár két tagja egymás szemébe...
Facebook lájkok száma
Mentorapja nyomdokaiba lépett Danics Dóra – videó

Mentorapja nyomdokaiba lépett Danics Dóra – videó

Danics Dóra újabban mentorkodik: a ValóVilág két...
Facebook lájkok száma
Kamu álláshirdetésben toboroztak anyákat

Kamu álláshirdetésben toboroztak anyákat

Nincs szabadság, nincs ebédidő, és az év minden napján...
Facebook lájkok száma

Legtöbbet megosztott cikkek

Ilyen egy nő teste nagy fogyás után!

Ilyen egy nő teste nagy fogyás után!

Sokszor olvassuk a nagy fogyás történeteket, és csak...
Facebook lájkok száma842 Hozzászólások száma39
Ez történt, amikor egy anyuka tovább aludt, mint szokott – videó

Ez történt, amikor egy anyuka tovább aludt, mint szokott – videó

Nem lettünk volna a helyében, míg feltakarította a...
Facebook lájkok száma247
„Nekem a gyerekek az elsők, nem a szex!”

„Nekem a gyerekek az elsők, nem a szex!”

Egy pár intimitásában az egyik legnagyobb kihívás nem...
Facebook lájkok száma155 Hozzászólások száma94
Várkonyi Andrea: „Gáborral hagyjuk élni egymást”

Várkonyi Andrea-interjú

A papír nem számít.
Facebook lájkok száma115
A 10 legszebb villa Toscanában

A 10 legszebb villa Toscánában

Régen főleg a leggazdagabbak kiváltsága volt a villa...
Facebook lájkok száma74
Lenyűgöző fotók: majdnem 70 éve ugyanaz a lakás berendezése

Lenyűgöző fotók: majdnem 70 éve ugyanaz a lakás berendezése

Íme egy darabka, kiváló állapotban megőrzött múlt.
Facebook lájkok száma57 Hozzászólások száma6
Az okospalack figyelmeztet, hogy eleget igyál

Az okospalack figyelmeztet, hogy eleget igyál

A modern technika nem hagyja, hogy csak úgy...
Facebook lájkok száma52
Szuper húsvéti menütippek a sztárbloggertől

gyors húsvéti menü

Közeleg a húsvét, és már most azon aggodalmaskodsz,...
Facebook lájkok száma45 Hozzászólások száma8

© 2014 NLC - Nők lapja café. sanoma média budapest zrt. Minden jog fenntartva | impresszum | médiaajánlat | közönségszolgálat | felhasználási feltételek | adatvédelem