Ruhák másodkézből - Top 10 turkáló az országban

Megosztás
 
Még több megosztás ▾
Anyagi megfontolásból, divat iránti szenvedélyből, a feléledt vadászösztön miatt… – sokan, sokféle okból járnak turkálóba. Annak jártunk utána, hol és hogyan érdemes szétnéznünk a bálás butikok kínálatában.
Írta: 2010. 02. 19. Nők Lapja rovat  Forrás: Nõk Lapja

Díszít, varr, átalakít

Csontos Márti be is mutatta neknk legjújabb szerzeményeit
Csontos Márti be is mutatta nekünk
legújabb szerzeményeit

Ritka az a „rucivadász", aki hagyja szárnyalni a fantáziáját egy-egy darab láttán: hogyan is tudná feldobni szerzeményét különféle kiegészítőkkel. Ami igaz, az igaz: olyan kézügyességre is szükség van, mint Csontos Mártié.

- Szinte az összes ruhámat turkálóból vásárolom, mert ott igazán egyedi darabokra bukkanhatok. A cuccok mérete nem mindig illik rám, de könnyen átalakítom őket - mondja a legnagyobb természetességgel. Amíg a darabáras használtruha-kereskedésekben inkább saját magára való ruhákat próbál válogatni, addig a kilós boltokba egészen más okból jár. - Jelmeztervező vagyok, de kézzel varrok babákat és bábokat is, ez a hobbim. A munkához szükséges alapanyagokat, mint a lakástextilt, gyerekruhákat, a kilóban mért turkálós áruból szerzem be.

A gyakorlott turisnak számító Márti sokszor indul felfedezőútra Budapesten, hátha rátalál egy új boltra, ahová érdemes visszajárni.

- Ha véletlenül benyitok egy üzletbe, és nincs határozott elképzelésem arról, milyen ruhaneműt keresek, akkor a kedvenc színeim és textíliáim a válogatás döntő szempontjai - vallja be, de azt rögtön leszögezi, hogy fehérneműt sohasem venne turkálóból. - Az egyáltalán nem zavar, ha egy szoknyát, kardigánt mások után kell hordanom, persze, ha az a darab jó minőségű és alig használt. Gyerekkoromban is sokszor hordtam a nővérem farmereit.

Mártinál azon túl, hogy a különlegességre helyezi a hangsúlyt, fontos szempont a ruhák nőiessége, finomsága. A könnyed szoknyákat, szaténfelsőket, gyöngyökkel vagy hímzésekkel feldobott darabokat részesíti előnyben. A sötét színű, visszafogott szabású holmikat kedveli, amelyeket tovább díszít és a saját ízléséhez igazít.

- Az eddigi legnagyobb zsákmányom az a zöld felső volt, amelynek az egész hátrésze gyönyörű virágokkal, levelekkel horgolt csipke. Merész darab, ezért sajnos nem tudom minden nap hordani!

„Két gyerek mellett csak turkálóban vásárolhatok"

Nem mindenki olyan vidám attól, hogy turkálóban vásárol, mint Márti. Sokáig kerestünk olyan second hand vásárlót, akit a szükség és visz rá a turizásra, és arcát is adja a történetéhez. Éva, egy dunántúli kisváros tanárnője csak „kép nélkül" mesélte el, miért jár turkálóba rendszeresen.

Miért érdemes turkálóban vásárolni?- Nem mehetek minden nap ugyanabban a ruhában tanítani. Persze ne gondolja senki, hogy divatbemutató van az óráimon, de egy középiskolás osztálynak igenis fontos, milyen öltözetben jelenik meg a katedrán valaki. Egyedül nevelek két gyereket, meg kell néznem, mire és mennyit költök. Ruhát venni magamnak abszolút „luxus" lenne, ha nem volnának a városban remek turkálók. Vásárolhatnék új holmikat a kínai piacon, sokszor talán még olcsóbban is, de az a tapasztalatom, hogy azok a darabok nem bírják olyan sokáig, mint a minőségi használt ruhák. Érdekes tapasztalat turkálóba járni egy kisvárosban. Futottam már össze a boltban az iskolánk takarítónőjével, munkanélküli szülőkkel és a városunk elismert, jól kereső ügyvédnőjével vagy a színházunk művészeivel is. A „bálásban" mindenki egyforma, mindenki egyenlő. Talán csak az a különbség, hogy míg a munkanélküli csak itt vásárol, az ügyvédnő új ruhákat is megengedhet magának.

Éva sajátos ruhabeszerzési stratégiát dolgozott ki barátnőivel. Mindannyian a város ismert értelmiségéhez tartoznak, így gyakran tesznek félre egymásnak darabokat a megszokott helyeiken.

- Ha turkálóból származik a ruhatárad nagy része, el kell felejtened az ésszerű vásárlási szokásokat: nem az a kérdés, mire van szükséged épp, vagy mi illik a ruhatáradba, hanem, hogy milyen áru érkezett a boltba. Legutóbb egy helyes virágos nyári ruhát vettem, miközben kint szakadt a hó. De ha majd felveszem a ballagáskor, senkinek sem fog az eszébe jutni, hogy ez a sarki turiból való darab. Legalábbis remélem. Van egy előnye a turkálóban vásárlásnak: olyan ruhákat is megengedhetek magamnak, amelyeket boltban nem biztos, hogy megvennék. Nemrég egy piros blézerre akadtam, ami túl vad nekem, de arra gondoltam, megveszem, hátha jó lesz valamire. Majdnem egy évig állt a szekrényben, amire összeszedtem minden bátorságom, és egy kiállítás-megnyitóra felvettem. Nagy sikert arattam vele, azóta többször volt rajtam, de nem hiszem, hogy ha harmincezer forintomba került volna, akkor is megveszem.

Top 10 turkáló az országban:

Pöpec (Budapest) - A főként Olaszországból hozott cuccok között, melyek darabáron kaphatók, igazi nőcis, különleges holmikra lehet bukkanni. Vadonatúj gyerek- és női harisnyák is találhatók a boltban. A táskakollekcióban Bestini, Prada, Luis Vuitton, Coco Chanel, Dior márkákra is rá lehet akadni.
Nyitva: H-P: 10-18, Sz: 10-13
Budapest, Erzsébet krt. 39. (az Örökmozgó Filmmúzeum mellett)

Second hand (Szombathely) - Nevében a lényeg. A régi erdei iskola épületében működő, 1100 négyzetméteres üzlet raktárbázisában tisztított válogatott ruhák várják a vevőket, a bolt forgalma elég nagy. A ruhák választékában az extrémtől a klasszikusan elegánsig minden megtalálható, a téli szezon sztárja a síruha volt, de nyáron teniszruhát is találunk itt.
Szombathely, Erdei Iskola ú. 13.

Erika Turkáló (Debrecen) - A város népszerű használtruha-kereskedése a Kossuth utcán, a Csokonai Színházzal szemben található. A svájci vállfás és darabáras ruhák kímélik a vásárló pénztárcáját. A turkáló védjegye az oroszos akcentusú eladó úr, aki néha ötven-száz forintot is elenged az eredeti árból.

Háda Kft. (Miskolc) - Az üzletlánc kereskedésében kilóra lehet vásárolni a ruhákat, ellentétben a budapesti üzleteikkel, ahol főként csak darabáras termékekkel találkozhatunk. Nemcsak konfekcióméretű cuccok közül lehet válogatni, hanem a nagyobb méretekben is bő a kínálat. A márkás, divatos ruhákat olcsón megkapja a vásárló.
Nyitva: H-P: 08-17, Sz: 08-12
Miskolc, Testvérvárosok u. 16

Ír használtruha kis- és nagykereskedés (Pápa) - Az Írországból és Angliából érkező holmik között a márkás extra minőségű ruháktól egészen a géprongyig minden előfordul. A mindennapos bálabontás után vadászott cuccok már 100 Ft/db ártól elvihetők. Törzsvásárlói kártyára minden termékből 10% kedvezményt kaphatunk.
Nyitva: H-P: 08-18, Sz: 08-17, V: 13-17
Pápa, Jókai u. 96.

Csodaszarvas (Szeged) - A minőség nem megfizethetetlen az amerikai és kanadai gyermekruhákat árusító üzletben. Újszülött kortól egészen 14 éves korig kínálnak ruhákat, kiegészítőket, de a kismamákról sem feledkeztek meg. Az egyedi áras termékek mellett kilós cuccok közül is válogathatnak a vevők.
Nyitva: H-CS: 8:30 - 16:30, P: 8:30 - 18:30, Sz: 9:00 - 13:30
Szeged, Rókusi krt. 21.

Huncutka divat (Pécs) - A gyermekruhákon túl, a felnőttvásárlók is rátalálhatnak a számukra ideális termékekre, mert férfi- és női ruhák, cipők, kiegészítők közül egyaránt válogathatnak. A cuccok szezonálisan elkülönítve, méretre válogatva, felvállfázva állnak az üzletben. A vásárlási kedvet akciókkal is fokozza a használtruha-kereskedés.
Nyitva: H-P: 9-17
Pécs, Alkotmány u. 43.

Göncös Kuckó (Dunakeszi) - A használt ruhák többsége Angliából érkezik, de árusítanak német, holland, amerikai és olasz holmikat is, megfűszerezve egy kis indiaival. A mosott, vasalt ruhák egy része darabáras, de 2490 Ft/kg áron a többiből is válogathat a vevő. Különleges márkákra akadhat a szemfüles vásárló: Adams, Cherokee, Morgan, Marks&Spencer, Dorothy Perkins.
Nyitva: H-P: 9-12, 17-20
Dunakeszi, Toldi u. 19.

Juci turi, Rita turi (Várpalota) - Nagyságukban különböznek fővárosi társaiktól. Ezek többnyire szobányiak, nem pedig többemeletes boltok. S nem csupán egyszerű kereskedések, hanem a társasági élet színterei, beszélgető- és találkozóhelyek is. A kilós ruhák árai ezekben a butikokban 25-30%-kal a pesti árak alatt maradnak.

Angol használtruha-kereskedés (Veszprém) - Bár a fővárosban is találhatunk angol használtruha-kereskedést, Veszprémben és környékén a kilós ruhák nagyjából 20%-kal olcsóbbak. A márkás darabok, amelyek jobb minőséget képviselnek, 10-15%-kal kerülnek kevesebbe.

 
Jó tanácsok (nem csak) kezdő turkálóknak:

• A siker kulcsa a rendszeresség: érdemes minden bálabontáskor benézni a boltokba.
• A használtruha-vásárlás időigényes. Egy-egy bolt kínálatának tüzetes átvizsgálására szánjunk elég időt! Főleg az olcsóbb üzletekben ragadhatunk ott sokáig, amelyekben ömlesztett a kínálat.
• Ne konkrét darabokat keressünk, nem valószínű, hogy pont halványzöld, A vonalú, háromnegyedes bársonykabátot kapunk a méretünkben.
• Érdemes barátnővel érkezni a turkálóba, egyrészt, mert így nagyobb az esélyünk, hogy valamelyikünk észreveszi az elbújó jó darabokat, másrészt a külső szem a sok turkálóból hiányzó próbafülkét is helyettesítheti.
• A vásárolt ruhákat mindenképp mossuk ki viselés előtt! Ezzel eltűnik a jellegzetes secondhand-illat is.

Szűcs Judit: Itthon én vetkőztem először a színpadonMég több az e heti Nők Lapjából:

Szűcs Judit: Itthon én vetkőztem először a színpadon »
Amikor minden „NEM" »
Valóban léteznek ártalmas ételek? »
Egészség és finomság - fokhagymás receptek »
Anorexia testközelből - A 29 kilós lány igaz története »
Élet és halál premier plánban - Annie Leibovitz híres fotói »
 

 

Címkék: Nők Lapja
Kapcsolódó hozzászólások
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

KicsiMorr 2013-02-21 15:47

én a dunakeszi turkálóban csalódtam. kicsi, a kínálat legfeljebb átlagos, az eladó hölgy pedig kifejezetten morcos, és pofákat vág.

pedig nem vagyok rossz külsejű vagy rossz modorú vásárló.

 

és persze ezek után úgy hirdeti magát, hogy az ország top10 turkálóinak egyike.... 

Torolt_felhasznalo_400515 2010-06-30 18:59

Kérdezni szeretném csak, hogy az a pár üzlet, amit a cikkben megemlítetek, azok fizetett hirdetések? Csak azért, mert pl a pápai üzletről többeknek lenne mesélnivalója, és abban többször hallanátok a géprongy, mintsem az extra márkás szavakat. ;) És egészen másféle hangvételű lenne a megítélése....

N?k Lapja Café 2010-06-30 13:05

Anyagi megfontolásból, divat iránti szenvedélyből, a feléledt vadászösztön miatt… – sokan, sokféle okból járnak turkálóba. Annak jártunk utána, hol és hogyan érdemes szétnéznünk a bálás butikok kínálatában.

Tovább a cikkre...

Címlapon

Legjobbak

Erős ellentét feszül Judy és férje között

Erős ellentét feszül Judy és férje között

Judy szeretne még egy babát, férje azonban erről...
Facebook lájkok száma
Visszavonul Kállay-Saunders András

Visszavonul Kállay-Saunders András

Kállay-Saunders András visszavonulót fúj, hogy...
Facebook lájkok száma
Szakított Charlotte és Simon?

Szakított Charlotte és Simon?

Egy neve elhallgatását kérő személy azt állítja, Simon...
Facebook lájkok száma
Keményen kiállt szerelméért Tóth Vera

Keményen kiállt szerelméért Tóth Vera

Van, akinek nem tetszik Tóth Vera és szerelme...
Facebook lájkok száma
Halálosan megfenyegették Sebestyén Balázst

Halálosan megfenyegették Sebestyén Balázst

Sebestyén Balázst egyre inkább zavarja mindenre...
Facebook lájkok száma
Papírba csomagolva tovább friss marad a gyümölcs

Papírba csomagolva tovább friss marad a gyümölcs

Gyógynövényekkel átitatott papírra téve akár négyszer...
Facebook lájkok száma
Meseházikók, amelyekben tényleg laknak

Meseházikók, amelyekben tényleg laknak

Bájos kis házikók az erdőben, vagy éppen a mezőn. És...
Facebook lájkok száma
A nélkülözhetetlen D-vitamin

A nélkülözhetetlen D-vitamin

A vitaminok fontosságával a legtöbben tisztában...
Facebook lájkok száma
Káprázatos kacatok a kertben

Káprázatos kacatok a kertben

Hulladékból mentett tárgyakkal szépen színesíthetők a...
Facebook lájkok száma
Vigyázat, mérgező! – veszélyes dísznövények

Vigyázat, mérgező!

Némelyik dísznövény nemcsak szép, de veszélyes is....
Facebook lájkok száma

Legtöbbet megosztott cikkek

Utoljára csókoltak – a legemberibb pillanatok a múlt századból

Utoljára csókoltak - a legemberibb pillanatok a múlt századból

Szerelmüktől búcsúzó katonák, a nagy beállítás közben...
Facebook lájkok száma1897
„Mit keres egy lány a fizika szakon?”

„Mit keres egy lány a fizika szakon?”

150 kutatóból mindössze 9 nő
Facebook lájkok száma238
Budapesti rúdtánckörkép

Budapesti rúdtánckörkép

Kik járnak rúdtáncolni?
Facebook lájkok száma218 Hozzászólások száma3
Egyenjogúság otthon (is) – házimunka egyenlő arányban a férfiakkal?

Házimunka egyenlő arányban

„Amíg otthon nem tekinted magad egyenlőnek, a...
Facebook lájkok száma164 Hozzászólások száma56

Fertőzött tarja a Tescóban

Baktériumot találtak benne, az áruházlánc az ominózus...
Facebook lájkok száma164
Megható: egy idegennek adta a cipőjét a buszon

Megható: egy idegennek adta a cipőjét a buszon

Egy újabb bizonyíték arra, hogy igenis vannak még...
Facebook lájkok száma151
Fergeteges tánccal vezették le a vagány nagyik a futóversenyt – videó

Tánccal vezették le a nagyik a futóversenyt – videó

Élni tudni kell... és ők tudnak.
Facebook lájkok száma144 Hozzászólások száma3
Szívszaggató videó: élete legnehezebb döntése várt a kismamára

Szívszaggató videó: egy kismama legnehezebb döntése

Könnyfakasztó történet egy erős nőről.
Facebook lájkok száma131

© 2014 NLC - Nők lapja café. sanoma média budapest zrt. Minden jog fenntartva | impresszum | médiaajánlat | közönségszolgálat | felhasználási feltételek | adatvédelem