A földkerekség leggazdagabb asszonyai

A pénz világát még mindig a férfiak uralják

Megosztás
 
Még több megosztás ▾
Az amerikai Forbes magazin a „leggazdagabbak listájának” minden elképzelhető variációját összeállította már, de minket – természetesen – csak a földkerekség leggazdagabb hölgyei érdekelnek. Bemutatjuk a világ legmódosabb, legbefolyásosabb és Nők Lapja-különdíjas asszonyait.
Írta: 2009. 08. 06. Nők Lapja rovat  Forrás: Nõk Lapja

A földkerekség leggazdagabb asszonyai1. Christy Walton (özvegy) (20 milliárd dollár)

A világ leggazdagabb asszonya 2009-ben Christy Walton, a Wal-Mart birodalom örökösének özvegye. Néhai férje, John Walton négy évvel ezelőtt halt meg, repülőgép-szerencsétlenség következtében. Christy magánvagyona mintegy 20 milliárd dollárra rúg, ami átszámítva nagyjából 4400 milliárd forintot jelent. (Ez majdnem a fele Magyarország éves költségvetésének…) Az asszony most 54 éves, egy gyermek édesanyja.

2. Alice Walton (örökös) (19,5 milliárd dollár)

A földkerekség leggazdagabb asszonyaiA lista második helyén szintén egy Wal-Mart-örökös, Alice Walton áll. Csak félmilliárd dollárral van kevesebb pénze, mint sógornőjének. Alice édesapja, Sam és nagybátyja, James, 1962-ben nyitották meg cégüket, amely mára a világ legnagyobb kiskereskedelmi vállalatává nőtte ki magát. A Wal-Mart áruházak a Tescóhoz vagy az Auchanhoz hasonlítanak (tehát viszonylag olcsón értékesítenek nagyjából mindent, amire egy háztartásnak szüksége lehet), csak éppen sokkal több van belőlük a világban: jelenleg több mint 7900 Wal-Mart áruház létezik, a cég 2 millió embert foglalkoztat, és éves árbevétele 400 millió dollár. Állítólag, ha a Wal-Mart egy ország lenne, akkor a világ 33. legnagyobb gazdasága lenne Ukrajna és Kolumbia között.

3. Liliane Bettencourt (örökös) (15 milliárd dollár)

A földkerekség leggazdagabb asszonyaiNehéz évet tudhat maga mögött Liliane Bettencourt, a L’Oréal szépségipari cég örököse, Európa leggazdagabb asszonya. A 15 milliárd dollár magánvagyonnal rendelkező matróna körül tavaly több botrány is kirobbant. Saját lánya jelentette fel a rendőrségen, miután egy híres fotóművésznek, bizonyos François-Marie Banier-nak az elmúlt évek során mintegy 1,3 milliárd dollárt, azaz több mint 250 milliárd forintot ajándékozott. A nő szerint édesanyja érzelmileg befolyásolható, és teljesen a férfi hatása alá került, akinek inkább fizetett hatalmas összegeket, semhogy elveszítse a barátságát. A feljelentésből később nem lett büntetőeljárás, de a 86 éves asszony azóta azt nyilatkozta, látni sem akarja a lányát.

A balszerencse tovább sújtotta: mint kiderült, ő volt egyike azoknak a dúsgazdag mágnásoknak, akiket a múlt évben rászedett egy Bernard Madoff nevű befektetési csaló. A szélhámos – aki többek között Steven Spielberget is megkárosította – a hírek szerint Bettencourt asszony körülbelül félmilliárd dollárját játszotta el… Persze azért nem kell nagyon sajnálni – Liliane Bettencourtnak van még mit elszórnia…

4. Susanne Klatten (örökös) (12 milliárd dollár)

A földkerekség leggazdagabb asszonyaiA világ negyedik leggazdagabb asszonya ismét csak egy örökös – Susanne Klatten édesapja halála után jutott hozzá a német BMW autógyár részvényeinek 12,5%-ához. Személyes vagyona jelenleg 12 milliárd dollár. A 46 éves nő, annak ellenére, hogy nem kedveli a nyilvánosságot, tavaly botrányba keveredett: saját volt szerelme zsarolta meg. A férfi állítólag titokban videóra vett több légyottot, majd azzal fenyegette a háromgyerekes anyát, hogy ha nem fizet neki több millió eurót, akkor felrakja a felvételt az internetre… Susanne fizetés helyett inkább a rendőrséghez fordult, akik el is kapták a férfit. Helg Sgarbi azóta már hatéves börtönbüntetését tölti, miután jogerősen elítélték zsarolási kísérlet vádjával…

5. Birgit Rausing (özvegy) (11 milliárd dollár)

A földkerekség leggazdagabb asszonyaiA finn Birgit Rausing 9 évvel ezelőtt örökölte meg a Tetra Laval vállalatot férjétől, Gad Rausingtól. Személyes vagyona 11 milliárd dollár. A svájci központú óriáscég csomagolóanyagokat – többek között a hazánkban is jól ismert tejesdobozokat – gyárt. A Tetra Lavalt a most 85 éves matróna apósa alapította még a második világháború alatt. Mára a vállalat éves forgalma mintegy 14 milliárd dollár. Birgit Rausingnak három gyermeke van, akik, amellett, hogy tagjai a vállalat vezetésének, mással is foglalkoznak: Jorn a felvásárlásokat és a cégegyesítéseket irányítja, Kirsten lovakat tenyészt Angliában, Finn pedig Svédországban vezet egy alkalmazott közgazdaságtannal foglalkozó intézetet.

A leggazdagabb magyar nők

Magyarországon a „leggazdagabbak” listát a Napi Gazdaság című lap készítette el 2009-ben. Eszerint idén a leggazdagabb magyar nő a 45 éves Kósa Erika, 27 milliárd forintos becsült vagyonnal, aki ezzel a 15. a száz leggazdagabb magyar ember között. Kósa Erika óvónőből lett üzletasszony, ma igazgatója és résztulajdonosa az ország piacvezető független pénzügyi tanácsadó cégének. Ő felel az értékesítésért és a hálózatért.

Kósa Erika
Kósa Erika
Kristány Judit
Kristyán Judit
Schmidt Mária
Schmidt Mária


A második leggazdagabb magyar nő a Nők Lapja korábbi tulajdonosának, Fenyő Jánosnak az özvegye. Kristyán Judit becsült vagyona 10 milliárd forint, amivel az idei lista 45. helyén áll. A volt sztármanöken Svájcban él, és neveli gyermekeit. Vagyonát egy alapítvány kezeli.

A harmadik leggazdagabb magyar nő Schmidt Mária. Ő a 85. helyen áll, 6 milliárd forintos vagyonnal, amelyet férjétől, Ungár András ingatlanfejlesztőtől örökölt. Schmidt Mária a Terror Háza Múzeum alapítója és igazgatója.

Nők Lapja-különdíjasok

A legfiatalabb – Yang Huiyan (örökös) (4,8 milliárd dollár)

A földkerekség leggazdagabb asszonyaiA Forbes TOP 20-as listájának legfiatalabb tagja Kína leggazdagabb üzletasszonya, a mindössze 27 éves Yang Huiyan. Édesapja, Yang Guoqiang, évekig rizstermesztésből, borjútenyésztésből és cementkeverésből élt, majd 1997-ben megalapította a Country Garden nevű vállalatot. Mára a vállalkozó az ingatlanfejlesztéstől a szállodaüzemeltetésig sok mindennel foglalkozik.

A férfi állítólag már akkor beválasztotta lányát a vállalat felső vezetésébe, amikor az még csak középiskolás volt. Később az Egyesült Államokba küldte egyetemre, csak hogy majd át tudja venni tőle a cég irányítását. Két évvel ezelőtt adta át neki a részvények 70 százalékát… Yang Huiyan egyébként három éve férjnél van. Magánéletét annyira félti, hogy még párja nevét sem tudja a nyilvánosság.

A földkerekség leggazdagabb asszonyaiA legbefolyásosabb – Oprah Winfrey (médiaszemélyiség) (2,7 milliárd dollár)

Oprah Winfrey amerikai médiaikon – bár nem került be a TOP 20-as listába, mégis – befolyásosabb, mint nála gazdagabb társai, hiszen a szórakoztatóiparban dolgozik… Szegény sorból emelkedett ki, a nevével jelzett talkshow már a nyolcvanas években évi kétmillió dollárral gyarapította vagyonát. Ma már más műsorai és médiavállalkozásai is vannak, ezek évente 225 millió dollárral teszik gazdagabbá. Az egyetlen fekete bőrű milliárdosnő.


A földkerekség leggazdagabb asszonyaiAkire a legjobban irigykedünk... – J. K. Rowling (írónő) (1 milliárd dollár)

Amikor először leírta Harry Potter nevét, Joanne Kathleen Rowling valószínűleg maga sem volt tisztában a kamaszodó varázslótanonc mágikus erejének valódi nagyságával… A negyvenöt éves asszony az első ember, aki kizárólag könyvek írásával lett dollármilliárdos. Talán megértik, hogy ez előtt a teljesítmény előtt minden tollforgató – jelen sorok szerzője is – megemeli a kalapját, majd elkezd álmodozni…

Azurák Csaba: Fontosabb dolgom a családnál biztosan nincs! Még több az e heti Nők Lapjából:
 
Azurák Csaba: Fontosabb dolgom a családnál biztosan nincs! »
D. Tóth Kriszta: Menjünk, légyszíveskérlekszépen! »
Tamással, sülve-főve: Mennyei ételek piknikezéshez »
Lehet, hogy Johnny Depp lesz a Viszkis Rabló »
5 frizura a legújabb trend szerint »
Köszönöm ezt a díjat! - A hálás sztárok gyakran butaságokat fecsegnek »

 

Címkék: Nők Lapja
Kapcsolódó hozzászólások
Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás
Nyereményjáték Theodora

Theodora

Játékunkon Theodora ajándékcsomagot nyerhetsz!

Játszom
Nyereményjáték Alveola

Alveola

Megnyerheted az Alveola ajándékát, a 3 db Cuisinart mini robotgépek egyikét!

Játszom
Nyereményjáték Orbit

Orbit

Nyerj egy évre elegendő Orbit Bubblemint rágót és egy rágó adagolót!

Játszom

Címlapon

Legjobbak

Erős ellentét feszül Judy és férje között

Erős ellentét feszül Judy és férje között

Judy szeretne még egy babát, férje azonban erről...
Facebook lájkok száma
Visszavonul Kállay-Saunders András

Visszavonul Kállay-Saunders András

Kállay-Saunders András visszavonulót fúj, hogy...
Facebook lájkok száma
Szakított Charlotte és Simon?

Szakított Charlotte és Simon?

Egy neve elhallgatását kérő személy azt állítja, Simon...
Facebook lájkok száma
Keményen kiállt szerelméért Tóth Vera

Keményen kiállt szerelméért Tóth Vera

Van, akinek nem tetszik Tóth Vera és szerelme...
Facebook lájkok száma
Halálosan megfenyegették Sebestyén Balázst

Halálosan megfenyegették Sebestyén Balázst

Sebestyén Balázst egyre inkább zavarja mindenre...
Facebook lájkok száma
Papírba csomagolva tovább friss marad a gyümölcs

Papírba csomagolva tovább friss marad a gyümölcs

Gyógynövényekkel átitatott papírra téve akár négyszer...
Facebook lájkok száma
Meseházikók, amelyekben tényleg laknak

Meseházikók, amelyekben tényleg laknak

Bájos kis házikók az erdőben, vagy éppen a mezőn. És...
Facebook lájkok száma
A nélkülözhetetlen D-vitamin

A nélkülözhetetlen D-vitamin

A vitaminok fontosságával a legtöbben tisztában...
Facebook lájkok száma
Káprázatos kacatok a kertben

Káprázatos kacatok a kertben

Hulladékból mentett tárgyakkal szépen színesíthetők a...
Facebook lájkok száma
Vigyázat, mérgező! – veszélyes dísznövények

Vigyázat, mérgező!

Némelyik dísznövény nemcsak szép, de veszélyes is....
Facebook lájkok száma

Legtöbbet megosztott cikkek

Utoljára csókoltak – a legemberibb pillanatok a múlt századból

Utoljára csókoltak - a legemberibb pillanatok a múlt századból

Szerelmüktől búcsúzó katonák, a nagy beállítás közben...
Facebook lájkok száma1892
„Mit keres egy lány a fizika szakon?”

„Mit keres egy lány a fizika szakon?”

150 kutatóból mindössze 9 nő
Facebook lájkok száma236
Budapesti rúdtánckörkép

Budapesti rúdtánckörkép

Kik járnak rúdtáncolni?
Facebook lájkok száma218 Hozzászólások száma3
Egyenjogúság otthon (is) – házimunka egyenlő arányban a férfiakkal?

Házimunka egyenlő arányban

„Amíg otthon nem tekinted magad egyenlőnek, a...
Facebook lájkok száma164 Hozzászólások száma56

Fertőzött tarja a Tescóban

Baktériumot találtak benne, az áruházlánc az ominózus...
Facebook lájkok száma163
Megható: egy idegennek adta a cipőjét a buszon

Megható: egy idegennek adta a cipőjét a buszon

Egy újabb bizonyíték arra, hogy igenis vannak még...
Facebook lájkok száma151
Fergeteges tánccal vezették le a vagány nagyik a futóversenyt – videó

Tánccal vezették le a nagyik a futóversenyt – videó

Élni tudni kell... és ők tudnak.
Facebook lájkok száma143 Hozzászólások száma3
Szívszaggató videó: élete legnehezebb döntése várt a kismamára

Szívszaggató videó: egy kismama legnehezebb döntése

Könnyfakasztó történet egy erős nőről.
Facebook lájkok száma131

© 2014 NLC - Nők lapja café. sanoma média budapest zrt. Minden jog fenntartva | impresszum | médiaajánlat | közönségszolgálat | felhasználási feltételek | adatvédelem