A földkerekség leggazdagabb asszonyai

A pénz világát még mindig a férfiak uralják

Megosztás
 
Még több megosztás ▾
Az amerikai Forbes magazin a „leggazdagabbak listájának” minden elképzelhető variációját összeállította már, de minket – természetesen – csak a földkerekség leggazdagabb hölgyei érdekelnek. Bemutatjuk a világ legmódosabb, legbefolyásosabb és Nők Lapja-különdíjas asszonyait.
Írta: 2009. 08. 06. Nők Lapja rovat  Forrás: Nõk Lapja

A földkerekség leggazdagabb asszonyai1. Christy Walton (özvegy) (20 milliárd dollár)

A világ leggazdagabb asszonya 2009-ben Christy Walton, a Wal-Mart birodalom örökösének özvegye. Néhai férje, John Walton négy évvel ezelőtt halt meg, repülőgép-szerencsétlenség következtében. Christy magánvagyona mintegy 20 milliárd dollárra rúg, ami átszámítva nagyjából 4400 milliárd forintot jelent. (Ez majdnem a fele Magyarország éves költségvetésének…) Az asszony most 54 éves, egy gyermek édesanyja.

2. Alice Walton (örökös) (19,5 milliárd dollár)

A földkerekség leggazdagabb asszonyaiA lista második helyén szintén egy Wal-Mart-örökös, Alice Walton áll. Csak félmilliárd dollárral van kevesebb pénze, mint sógornőjének. Alice édesapja, Sam és nagybátyja, James, 1962-ben nyitották meg cégüket, amely mára a világ legnagyobb kiskereskedelmi vállalatává nőtte ki magát. A Wal-Mart áruházak a Tescóhoz vagy az Auchanhoz hasonlítanak (tehát viszonylag olcsón értékesítenek nagyjából mindent, amire egy háztartásnak szüksége lehet), csak éppen sokkal több van belőlük a világban: jelenleg több mint 7900 Wal-Mart áruház létezik, a cég 2 millió embert foglalkoztat, és éves árbevétele 400 millió dollár. Állítólag, ha a Wal-Mart egy ország lenne, akkor a világ 33. legnagyobb gazdasága lenne Ukrajna és Kolumbia között.

3. Liliane Bettencourt (örökös) (15 milliárd dollár)

A földkerekség leggazdagabb asszonyaiNehéz évet tudhat maga mögött Liliane Bettencourt, a L’Oréal szépségipari cég örököse, Európa leggazdagabb asszonya. A 15 milliárd dollár magánvagyonnal rendelkező matróna körül tavaly több botrány is kirobbant. Saját lánya jelentette fel a rendőrségen, miután egy híres fotóművésznek, bizonyos François-Marie Banier-nak az elmúlt évek során mintegy 1,3 milliárd dollárt, azaz több mint 250 milliárd forintot ajándékozott. A nő szerint édesanyja érzelmileg befolyásolható, és teljesen a férfi hatása alá került, akinek inkább fizetett hatalmas összegeket, semhogy elveszítse a barátságát. A feljelentésből később nem lett büntetőeljárás, de a 86 éves asszony azóta azt nyilatkozta, látni sem akarja a lányát.

A balszerencse tovább sújtotta: mint kiderült, ő volt egyike azoknak a dúsgazdag mágnásoknak, akiket a múlt évben rászedett egy Bernard Madoff nevű befektetési csaló. A szélhámos – aki többek között Steven Spielberget is megkárosította – a hírek szerint Bettencourt asszony körülbelül félmilliárd dollárját játszotta el… Persze azért nem kell nagyon sajnálni – Liliane Bettencourtnak van még mit elszórnia…

4. Susanne Klatten (örökös) (12 milliárd dollár)

A földkerekség leggazdagabb asszonyaiA világ negyedik leggazdagabb asszonya ismét csak egy örökös – Susanne Klatten édesapja halála után jutott hozzá a német BMW autógyár részvényeinek 12,5%-ához. Személyes vagyona jelenleg 12 milliárd dollár. A 46 éves nő, annak ellenére, hogy nem kedveli a nyilvánosságot, tavaly botrányba keveredett: saját volt szerelme zsarolta meg. A férfi állítólag titokban videóra vett több légyottot, majd azzal fenyegette a háromgyerekes anyát, hogy ha nem fizet neki több millió eurót, akkor felrakja a felvételt az internetre… Susanne fizetés helyett inkább a rendőrséghez fordult, akik el is kapták a férfit. Helg Sgarbi azóta már hatéves börtönbüntetését tölti, miután jogerősen elítélték zsarolási kísérlet vádjával…

5. Birgit Rausing (özvegy) (11 milliárd dollár)

A földkerekség leggazdagabb asszonyaiA finn Birgit Rausing 9 évvel ezelőtt örökölte meg a Tetra Laval vállalatot férjétől, Gad Rausingtól. Személyes vagyona 11 milliárd dollár. A svájci központú óriáscég csomagolóanyagokat – többek között a hazánkban is jól ismert tejesdobozokat – gyárt. A Tetra Lavalt a most 85 éves matróna apósa alapította még a második világháború alatt. Mára a vállalat éves forgalma mintegy 14 milliárd dollár. Birgit Rausingnak három gyermeke van, akik, amellett, hogy tagjai a vállalat vezetésének, mással is foglalkoznak: Jorn a felvásárlásokat és a cégegyesítéseket irányítja, Kirsten lovakat tenyészt Angliában, Finn pedig Svédországban vezet egy alkalmazott közgazdaságtannal foglalkozó intézetet.

A leggazdagabb magyar nők

Magyarországon a „leggazdagabbak” listát a Napi Gazdaság című lap készítette el 2009-ben. Eszerint idén a leggazdagabb magyar nő a 45 éves Kósa Erika, 27 milliárd forintos becsült vagyonnal, aki ezzel a 15. a száz leggazdagabb magyar ember között. Kósa Erika óvónőből lett üzletasszony, ma igazgatója és résztulajdonosa az ország piacvezető független pénzügyi tanácsadó cégének. Ő felel az értékesítésért és a hálózatért.

Kósa Erika
Kósa Erika
Kristány Judit
Kristyán Judit
Schmidt Mária
Schmidt Mária


A második leggazdagabb magyar nő a Nők Lapja korábbi tulajdonosának, Fenyő Jánosnak az özvegye. Kristyán Judit becsült vagyona 10 milliárd forint, amivel az idei lista 45. helyén áll. A volt sztármanöken Svájcban él, és neveli gyermekeit. Vagyonát egy alapítvány kezeli.

A harmadik leggazdagabb magyar nő Schmidt Mária. Ő a 85. helyen áll, 6 milliárd forintos vagyonnal, amelyet férjétől, Ungár András ingatlanfejlesztőtől örökölt. Schmidt Mária a Terror Háza Múzeum alapítója és igazgatója.

Nők Lapja-különdíjasok

A legfiatalabb – Yang Huiyan (örökös) (4,8 milliárd dollár)

A földkerekség leggazdagabb asszonyaiA Forbes TOP 20-as listájának legfiatalabb tagja Kína leggazdagabb üzletasszonya, a mindössze 27 éves Yang Huiyan. Édesapja, Yang Guoqiang, évekig rizstermesztésből, borjútenyésztésből és cementkeverésből élt, majd 1997-ben megalapította a Country Garden nevű vállalatot. Mára a vállalkozó az ingatlanfejlesztéstől a szállodaüzemeltetésig sok mindennel foglalkozik.

A férfi állítólag már akkor beválasztotta lányát a vállalat felső vezetésébe, amikor az még csak középiskolás volt. Később az Egyesült Államokba küldte egyetemre, csak hogy majd át tudja venni tőle a cég irányítását. Két évvel ezelőtt adta át neki a részvények 70 százalékát… Yang Huiyan egyébként három éve férjnél van. Magánéletét annyira félti, hogy még párja nevét sem tudja a nyilvánosság.

A földkerekség leggazdagabb asszonyaiA legbefolyásosabb – Oprah Winfrey (médiaszemélyiség) (2,7 milliárd dollár)

Oprah Winfrey amerikai médiaikon – bár nem került be a TOP 20-as listába, mégis – befolyásosabb, mint nála gazdagabb társai, hiszen a szórakoztatóiparban dolgozik… Szegény sorból emelkedett ki, a nevével jelzett talkshow már a nyolcvanas években évi kétmillió dollárral gyarapította vagyonát. Ma már más műsorai és médiavállalkozásai is vannak, ezek évente 225 millió dollárral teszik gazdagabbá. Az egyetlen fekete bőrű milliárdosnő.


A földkerekség leggazdagabb asszonyaiAkire a legjobban irigykedünk... – J. K. Rowling (írónő) (1 milliárd dollár)

Amikor először leírta Harry Potter nevét, Joanne Kathleen Rowling valószínűleg maga sem volt tisztában a kamaszodó varázslótanonc mágikus erejének valódi nagyságával… A negyvenöt éves asszony az első ember, aki kizárólag könyvek írásával lett dollármilliárdos. Talán megértik, hogy ez előtt a teljesítmény előtt minden tollforgató – jelen sorok szerzője is – megemeli a kalapját, majd elkezd álmodozni…

Azurák Csaba: Fontosabb dolgom a családnál biztosan nincs! Még több az e heti Nők Lapjából:
 
Azurák Csaba: Fontosabb dolgom a családnál biztosan nincs! »
D. Tóth Kriszta: Menjünk, légyszíveskérlekszépen! »
Tamással, sülve-főve: Mennyei ételek piknikezéshez »
Lehet, hogy Johnny Depp lesz a Viszkis Rabló »
5 frizura a legújabb trend szerint »
Köszönöm ezt a díjat! - A hálás sztárok gyakran butaságokat fecsegnek »

 

Címkék: Nők Lapja
Kapcsolódó hozzászólások
Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás

Kapcsolódó tartalmaink

Nyereményjáték Alveola

Alveola

Megnyerheted az Alveola ajándékát, a 3 db Cuisinart mini robotgépek egyikét!

Játszom
Nyereményjáték Bögre áprilisban

Bögre áprilisban

Megnyerheted a Nők Lapja Café egyedi bögréjét!

Játszom
Nyereményjáték C&A - Nők Lapja játék

C&A - Nők Lapja játék

Szavazz a C&A és Nők Lapja rendezvényén készült fotókra!

Játszom

Címlapon

Legjobbak

Szupercuki fotók Ricky Martin divatdiktátor ikreiről

Ennivalóak Ricky Martin ikrei

Ricky Martin nemcsak magát, hanem a fiait is szereti a...
Facebook lájkok száma
Szeretőség: ki a vesztes?

Szeretőség: ki a vesztes?

Van egy férfi és van egy nő! Egymásra néznek,...
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma2
Baleset érte Salma Hayeket

Baleset érte Salma Hayeket

Megint bokasérülés érte Salma Hayeket, így csak...
Facebook lájkok száma
Apja megtiltotta Britney Spearsnek a házasságot

Nem lesz újabb Britney-nász

Nem állhat újra az oltár elé az énekesnő, mert az apja...
Facebook lájkok száma
Fotó: elképesztően néz ki Angelina Jolie

Fotó: elképesztően néz ki Angelina Jolie

Vannak, akiknek kimondottan jót tettek az évek...
Facebook lájkok száma
Répás linzer húsvétra

Répás linzer húsvétra

Ezt az egyszerűen elkészíthető linzert azok is bátran...
Facebook lájkok száma
Húsvéti ajtódísz kezdőknek

Húsvéti ajtódísz kezdőknek

Egy aranyos húsvéti ajtódísz egyből ünnepi hangulatot...
Facebook lájkok száma
Káprázatos Disney-kosztümöket készít lányának egy anyuka

Káprázatos Disney-kosztümöket készít lányának egy anyuka

Kézzel készülnek ezek a pompás jelmezek.
Facebook lájkok száma

Két topmodellt vitt ágyba a magyar üzletember

Két topmodellt vitt ágyba a magyar üzletember
Facebook lájkok száma
Ajándékba, otthonra: egyszerű, könnyen készíthető apróságok húsvétra

Gyerekekkel készíthető cuki húsvéti dekor

Néhány nap és húsvét van, minden csupa nyúl, tojás és...
Facebook lájkok száma

Legtöbbet megosztott cikkek

Így néznek ki a tetovált nyugdíjasok!

Így néznek ki a tetovált nyugdíjasok!

Nemcsak mi öregszünk, hanem a tetoválásaink is, velünk...
Facebook lájkok száma373 Hozzászólások száma10
Fergeteges videó: itt az éneklő apáca legújabb produkciója

Fergeteges videó: itt az éneklő apáca legújabb produkciója

Cindy Lauper dalát énekelte a nővér.
Facebook lájkok száma176
Meghalt Gabriel García Márquez

Meghalt Gabriel García Márquez

A Nobel-díjas kolumbiai író, újságíró halálhíréről a...
Facebook lájkok száma165 Hozzászólások száma3
Így készülnek a sztárok a húsvétra

Így készülnek a sztárok a húsvétra

Húsvét közeledtével kinyitották családi albumukat a...
Facebook lájkok száma35
Lenyűgöző reptéri fotó

Lenyűgöző reptéri fotó

8 órán keresztüli gépfelszállások egyetlen képen.
Facebook lájkok száma34
Nem a te hibád, ha fogalmad sincs a nadrágméretedről

Nem a te hibád, ha fogalmad sincs a nadrágméretedről

Végigjártunk néhány próbafülkét. Kíváncsiak voltunk,...
Facebook lájkok száma31 Hozzászólások száma8
Züllött alak, vagy meg nem értett zseni? – Edgar Allan Poe

Züllött alak, vagy meg nem értett zseni? – Edgar Allan Poe

Szenvedélybetegségek, elfuserált szerelmek, botrányos...
Facebook lájkok száma26
Tényleg ne vegyél nyulat húsvétra, bármennyire helyes állat is

Tényleg ne vegyél nyulat húsvétra, bármenniyre helyes állat is

Vannak a cicások, a kutyások és a nyulasok. Mi...
Facebook lájkok száma24

© 2014 NLC - Nők lapja café. sanoma média budapest zrt. Minden jog fenntartva | impresszum | médiaajánlat | közönségszolgálat | felhasználási feltételek | adatvédelem