Félmeztelen kocogó mikulások a belvárosban

Amiről beszélnek (majd…)

Megosztás
 
Még több megosztás ▾
Miért ne lehetnénk télen is jókedvűek és ruhátlanok?! – nyilván ez a gondolat ihlette meg Amerikában az első kocogó Mikulást. Aztán egy arra járó – Bostonban tanuló - magyar fiatalembernek megtetszettek a piros sapkában, fürdőgatyában ráérősen futkosó bolondos figurák, és elhatározta: itthon is toboroz ilyeneket. December 7-ére immár ötödször.
Írta: 2008. 11. 26. Nők Lapja rovat  Forrás: Nõk Lapja

Idén is tele lesz az ország műmikulásokkal december 6-án: piros sapkában méri majd a sertéscombot a hentes a piacon, pirospozsgás tizenéves mikulásbácsik osztogatnak majd promótermékeket a villamosmegállókban. (Nem tudom, van-e még kiskorú az országban, akinek nem bűzlik valami e körül.) Másnapra nagyjából lemegy a biznisz, a gyerekek elmajszolták a csokimikulásokat, és teli hassal, nyitott szívvel és szájjal csodálkozhatnak rá a belvárosban délután kettőkor induló félmeztelen, vidám kocogó mikulásokra. Ők nyilván cseppet sem csodálkoznak majd: Mikulás bácsi önzetlenül odaadta mindenét a gyerekeknek, a ruháját és a szarvas húzta szánját is, és most már sietnie kell haza - gondolják magukban. És önfeledten kacagnak meg integetnek majd. A felnőttek viszont gyanakodva eltöprengnek: vajon mit akarnak ezek a hóbortos figurák? Mi ellen kocognak? Melyik párt pénzeli őket? (Hm, gyanús az a piros!) Netán valami antikapitalista hevület adja nekik a lendületet?

- Lehet, hogy sokaknak furcsa, de mi egyszerűen szeretnénk magunkat jól érezni - mondja Méhes Krisztián informatikus, aki magyar viszonyokra adaptálta az amerikai kocogómikulásos ötletet. - Nálunk nincs verseny: egyszerre kocogunk, együtt, egymásért. Szokatlan Magyarországon, de mi nem tüntetünk semmiért és semmi ellen, csak annyit mondunk: figyeljetek ide és mosolyogjatok! Azzal, hogy végigkocogunk a belváros egy forgalmas szakaszán, elérjük, amit semmilyen másfajta kocogással nem lehet elérni, hogy az emberek kapkodnak a fényképezőgépük után és vigyorognak. Amikor a 4-es-6-os villamoson utazók bámulnak kifelé, ahogy szoktak - mint akik épp öngyilkosságra készülnek -, meglátnak minket, és felfogják, mi történik, akkor széles mosolyra húzódik a szájuk. Az év egy napján így másoknak is örömöt szerzünk, nemcsak magunknak. Ráadásul duplán, hiszen a nevezési díjakból és a szponzori felajánlásokból segítünk a rászorulókon is.


Kocogás után: „ereszd el a hajam", meg „kicsi a rakás"

Az amerikai mikulásoktól abban különböznek a magyarok, hogy nem azonos, hanem minden évben más a megajándékozott. Hogy a kedvezményezett ki lesz, azt Méhes Krisztián maga határozza el.

- Ez úgy történik, hogy összeülök magammal, és demokratikusan eldöntöm. Persze tájékozódom előtte, meg a szponzorok ötleteit is meghallgatom.

Ami tehát a szponzorok és a résztvevők jóvoltából belehull a mikulásperselyekbe, az megy az elesetteknek, a megszomorítottaknak, a társadalom mostohagyermekeinek - tavaly egy mozgásjavító iskolának és a paraolimpikonoknak, idén a Heim Pál Gyermekkórháznak. Aki futni nem szeretne, de van neve, kedve, tehetsége, egyéb produkciókkal is emelheti a kezdeményezés rangját. Tavaly Palya Bea, idén például Pataki Attila és Novák Péter is csatlakozik.

- Kocogás után a Nyugati pályaudvar lépcsőjén szoktunk megállni és énekelünk egyet - folytatja a fő szervező. - Eddig a legegyszerűbb karácsonyi nótákat nyomtuk, de mivel idén sikerült összehozni egy profi csapatot, megpróbáljuk elzengeni a We Are The World-öt. Utána lesz még egy kis jégen mászkálás, korcsolyázgatás, angyalkát rajzolunk, meg „kicsi a rakás"-t csinálunk a jégen. Végül átmegyünk a Széchenyi fürdőbe megmelegedni.

 

A közfigyelem garantált, hiszen a kocogás rendőri biztosítás mellett történik. Amerikában például ez is másként van: ott a kocogók a forgalomban futnak, amikor az autók állnak a piros lámpánál, a félmeztelen mikulások körbeszaladgálják őket.

- A rendőri biztosítás az első évben elég viccessé tette a kocogásunkat. Tizenketten voltunk, a rendőrök huszonnégyen - meg egy rakás újságíró. Nyilván a feszélyezettség is teszi, hogy sokaknak nehezükre esik forgalmi akadályt képezni. Amikor tavaly megpihentünk az Oktogon közepén, a rendőr megállította a villamost, épp az Andrássy út közepén. És kiderült, miféle beépített fékek vannak bennünk: a kocogók közül többen nem voltak hajlandók megállni és feltartani a forgalmat. Hiába mondtam, hogy nyugi, ehhez jogunk van, gyerünk a fekvőtámaszokkal! Az útlezárás szerencsére megszűnt, mindössze egy rendőrautóval vonulunk végig. Szitkozódókkal, ingerültséggel soha nem találkozunk - nem irritáljuk, hanem megmosolyogtatjuk az embereket.

Adoniszok és rengő hasúak

De hát ki is tudna haragudni szinte pőrére vetkőzött emberekre. A ruhátlanság - a sovány meg kövér, öreg és fiatal testek látványa - az esendő embert mutatja meg, és együttérzést kelt.

- Nem arról szól a dolog, hogy mi a tökéletes testünket mutogatnánk, nem csak adoniszok rohangálnak itt - mondja Méhes Krisztián. - Valamelyik operatőr meg is látta a „témát" az egyik társunk futás közben rengő hasában. Lelassították a mozgását - a hasára közelítve fényképezték, és a szöveg is arról szólt: lám, itt nemcsak sovány télapók futnak. Nincs ezzel semmi baj, bár épp egy olyan társunkat találták meg ezzel, aki még egyébként sportteljesítményre is képes. Szinte egy szuszra hazabiciklizett Záhonyból. A kocogásunknak egyébként - bár nem túl hosszú a táv - sportértéke is van, annyiból, hogy ismerek olyat, aki ennek hatására kezdett el rendszeresen futni, és ma már amatőr versenyekre is jár. De ennél is fontosabbnak érzem azt a hatást, amit a saját szememmel láttam - és le is fényképeztem. Tavaly a mozgásjavító intézetből kihoztak néhány gyereket, akik nézték a futást, és aztán, ahogyan a jégen bohóckodtunk. Többen közülük kerekes székkel járnak. Mikor az egyik fiút odatolták közénk, aki még soha nem járt jégen, levette a lábát a tartótámláról, és kilépett vele, hogy megnézze, milyen az, amikor a jég csúszik. Ilyenkor van, hogy az ember azt mondja: akkor jövőre is...!

Bár lenne minél több hasonló Mikulás: különc figurák, akik jó ügyekért küzdenek! Nem kampánymikulások, akiknek a píárjához jól jön az évi egyszeri jótékonykodás villogó vakuk fényében, kereskedelmi televíziók premier plánjában. Hanem igazi civil mikulások, akik cukrot, diót, mogyorót... jó szót, mosolyt, igazi meglepetést... örömöt(!) - ilyen ósdi kacatokat - adnak-vesznek. Csak úgy, ingyenbe'!

Két arc a támogatók közül

Szily Nóra
Szily Nóra

Megkérdeztük Pataky Attilát és Szily Nórát, akik dallal, illetve nevezéssel és futással támogatják a kezdeményezést, hogy mi tetszett meg nekik a Mikulás-kocogókban.

Pataky Attila:

- A gyermekekért, a jövendőért mindent! Főleg, hogy látom, mennyire esendő ez a nemzedék. Elképesztő, mennyiségű benyomás éri őket nap mint nap. Féltem őket. És az övék minden tiszteletem, ha túl tudják élni a jelent, különösen, ha van köztük, aki elesett.

Az úttörő ahol tud, segít. Én úttörő nem voltam, ezért úgy mondom: Pataky Attila ahol tud, segít.

Szily Nóra:

- Ha jótékonykodom, azt a nőkért és a gyerekekért teszem. Amikor meghallottam, hogy a Heim Pár Gyermekkórház megsegítése a cél, akkor azonnal az ugrott be, amikor életem egy pár hetes szakaszát egy kórházi pótágyon töltöttem, előbb az egyik, aztán a másik gyermekem mellett. Ez a leukémiásokat kezelő osztályon volt - az enyémeknek szerencsére nem ez volt a bajuk -, ahol gyakran kellett búcsúzni. Láttam azt a gigászi küzdelmet, amelyet az orvosok folytatnak, és a nehezen palástolt fájdalmat a szülők arcán. Ha ez a csekélység, hogy benevezek egy futóversenyre, valamennyit enyhít, akkor már megérte.

 

Még több az e heti Nők Lapjából:

Bereczki Zoltán: Legnagyobb sikerünk a pici babánk! »
D. Tóth Kriszta: Kérdezz - felelek »
Édes tészták főzve és sütve »
Ti írtátok - az örökbefogadásról »
A nők nem menedzselik jól karrierjüket »
Mindannyian gyűjtők vagyunk... »

 

 

 

Címkék: Nők Lapja, Riport, mikulás
Ajánlott oldalak: Futás, Ultramarathon, Marathon, NBA
Kapcsolódó hozzászólások
Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás

Kapcsolódó tartalmaink

Nyereményjáték Alveola

Alveola

Megnyerheted az Alveola ajándékát, a 3 db Cuisinart mini robotgépek egyikét!

Játszom
Nyereményjáték Orbit

Orbit

Nyerj egy évre elegendő Orbit Bubblemint rágót és egy rágó adagolót!

Játszom
Nyereményjáték Bögre áprilisban

Bögre áprilisban

Megnyerheted a Nők Lapja Café egyedi bögréjét!

Játszom

Címlapon

Legjobbak

Fotó: elképesztően néz ki Angelina Jolie

Fotó: elképesztően néz ki Angelina Jolie

Vannak, akiknek kimondottan jót tettek az évek...
Facebook lájkok száma
Fotó: a világ legbénább lánykérése

Fotó: a világ legbénább lánykérése

Pedig romantikusnak indult...
Facebook lájkok száma
Répás linzer húsvétra

Répás linzer húsvétra

Ezt az egyszerűen elkészíthető linzert azok is bátran...
Facebook lájkok száma
Húsvéti ajtódísz kezdőknek

Húsvéti ajtódísz kezdőknek

Egy aranyos húsvéti ajtódísz egyből ünnepi hangulatot...
Facebook lájkok száma
Káprázatos Disney-kosztümöket készít lányának egy anyuka

Káprázatos Disney-kosztümöket készít lányának egy anyuka

Kézzel készülnek ezek a pompás jelmezek.
Facebook lájkok száma

Két topmodellt vitt ágyba a magyar üzletember

Két topmodellt vitt ágyba a magyar üzletember
Facebook lájkok száma
Ajándékba, otthonra: egyszerű, könnyen készíthető apróságok húsvétra

Gyerekekkel készíthető cuki húsvéti dekor

Néhány nap és húsvét van, minden csupa nyúl, tojás és...
Facebook lájkok száma
Rá se ismerni Katy Perryre

Rá se ismerni Katy Perryre

Bizony a sztárok bőrét sem kíméli a rengeteg smink....
Facebook lájkok száma
Megható videó: így búcsúzik haldokló párjától egy selyemmajom

Megható videó: így búcsúzik haldokló párjától egy selyemmajom

Haláláig a partnere mellett maradt a selyemmajom.
Facebook lájkok száma
Iskolában tanulnak mosolyogni a kínai fiatalok

Iskolában tanulnak mosolyogni a kínai fiatalok

Evőpálcika segítségével edzik az arcizmaikat.
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma2

Legtöbbet megosztott cikkek

Így néznek ki a tetovált nyugdíjasok!

Így néznek ki a tetovált nyugdíjasok!

Nemcsak mi öregszünk, hanem a tetoválásaink is, velünk...
Facebook lájkok száma238 Hozzászólások száma6
Meghalt Gabriel García Márquez

Meghalt Gabriel García Márquez

A Nobel-díjas kolumbiai író, újságíró halálhíréről a...
Facebook lájkok száma149 Hozzászólások száma3
Így készülnek a sztárok a húsvétra

Így készülnek a sztárok a húsvétra

Húsvét közeledtével kinyitották családi albumukat a...
Facebook lájkok száma35
Madaras valóságshow indult

Madaras valóságshow indult

A cinkék és társai mit sem tudnak arról, hogy nézők...
Facebook lájkok száma28
Ő Tom Cruise új barátnője

Ő Tom Cruise új barátnője

Tom Cruise-nak végre sikerült megtalálnia Katie Holmes...
Facebook lájkok száma26
Nem a te hibád, ha fogalmad sincs a nadrágméretedről

Nem a te hibád, ha fogalmad sincs a nadrágméretedről

Végigjártunk néhány próbafülkét. Kíváncsiak voltunk,...
Facebook lájkok száma26 Hozzászólások száma8
Lenyűgöző reptéri fotó

Lenyűgöző reptéri fotó

8 órán keresztüli gépfelszállások egyetlen képen.
Facebook lájkok száma26
18+: Nőgyógyászok terveztek vibrátort

18+: Nőgyógyászok terveztek vibrátort

Ki ismerné jobban a női intim zóna anatómiáját, mint...
Facebook lájkok száma20 Hozzászólások száma2

© 2014 NLC - Nők lapja café. sanoma média budapest zrt. Minden jog fenntartva | impresszum | médiaajánlat | közönségszolgálat | felhasználási feltételek | adatvédelem