Nők lendületben

Babamatrac és vállalkozási tanácsadás – ilyen az igazi gyerekbarát hely

Egy bababarát munkahely, ahol egy matracot dobnak le a földre, amin hancúrozhatnak a gyerekek... A HellóAnyu! közösségi tér és ökokávézó elsősorban "felnőtthely", ahol a kicsik is jól érzik magukat.

El tudjátok képzelni, milyen az, amikor valaki közel tíz évig dédelget magában egy álmot, amit aztán sikerül megvalósítania? Lipták Orsi nagyjából ennek a kapujában áll. Azért csak a kapujában, mert bár már szinte minden adott, nyertek pályázati pénzt, megvan a hely, de a nyitásra még várni kell, remélhetőleg már nem sokat. “Az a típus vagyok, aki mindig az adott szituációban igyekszik feltalálni magát. Amikor a gyerekeimmel voltam otthon, azt élveztem. De már akkor is feltűnt, hogy nagyon kevés olyan hely van, ahova a kisgyerekes anyukák beülhetnek kávézni, beszélgetni, akár kicsit dolgozni. Többször éltem külföldön, Berlinben, Spanyolországban, ott már régebben is számos ilyen kis hely volt, de itthon alig. Egyéves volt a legidősebb lányom, mikor elkezdtem egy saját helyen gondolkodni. Ennek már tíz éve” – meséli Orsi, miközben a HellóAnyu! nevű leendő családbarát közösségi tér és ökokávézó most még kissé romos helyszínén körbevezet minket.

Babamatrac és vállalkozási tanácsadás - ilyen az igazi gyerekbarát hely

Egy gyerekbarát felnőtthely

A hely ötlete valóban hiánypótló: kevés olyan kávézó van, ami nemcsak nevében bababarát, hanem tényleg sokat tesznek ott azért, hogy a kicsik és a nagyok is jól érezzék magukat. “Ha nincs gyereked, nem biztos, hogy szívesen mész fel a gyerekes barátnődhöz beszélgetni, mert úgysem tudtok végigmondani egy mondatot. Ha van gyereked, akkor pedig szívesen kimozdulsz. Nagyjából ez az alapgondolat, hogy miközben olyan, mintha a saját nappalidban lennél, mégsem csak a gyerekről szól az élet.” Orsi azt szeretné, ha ide szívesen “beesnének” majd az emberek: ha ez egy gyerekbarát felnőtthely lenne, ami mindig nyitva áll.

A HellóAnyu!-t úgy alakítják majd ki, hogy mindkét korosztály jól érezhesse magát. Egy belvárosi kávéház, ahol a gyerekek karnyújtásnyira vannak. A kicsik babamatracon, a nagyobbak a játszósarokban, az iskolások pedig az olvasósarokban, ahol tudnak a másnapi sulira készülni. Ráadásul a hely kétszintes, a galérián különtermeket alakítanak éppen ki, ahol tanfolyamokat és foglalkozásokat tartanak, segítik a kismamák munkába való visszailleszkedését: álláskeresési tréningekbe is belehallgathatnak a látogatók, vagy választ kaphatnak munkajogi kérdéseikre. Orsi azt mondja, mindezekre van lehetőség, de hogy melyik valósul meg, azt majd az oda járók döntik el.

Lipták Orsi
Lipták Orsi

Felépíteni a nulláról

Emellett szeretnének infópontot is, ami a turistáknak segít egy olyan térképpel, amelyen fel vannak tüntetve a játszóterek, családbarát létesítmények, kávézók, éttermek. Az, hogy a kezdeményezés végül a hetedik kerületben valósul meg, részben a helyi önkormányzat rugalmasságát mutatja. Több önkormányzattal tárgyaltak, végül a Csányi utca 7-ben nyitnak nemsoká. “Ez a helyiség erős kompromisszum volt, de az eredetileg beígértet végül nem kaptuk meg, és gyorsan kellett döntenünk.” Ugyanakkor megfelel a paramétereinknek: földszinti, utcáról megközelíthető, belvárosi, de viszonylag csendes utcában, jó tömegközlekedéssel, hogy akár a belföldi, akár a külföldi kisgyerekes turistáknak is könnyen megtalálható legyen, valamint a kiszolgáló funkciók, például babamatrac, babakocsi-parkoló, különterem is beleférnek. De tíz éve áll üresen, és gyakorlatilag semmi nem működik benne, mindent a nulláról kellett felépíteniük. 

Babamatrac és vállalkozási tanácsadás - ilyen az igazi gyerekbarát hely

Bár még van teendő bőven, ha sikerül, akkor egy újabb színfolttal lehet gazdagabb Budapest.

A projekt létrejöttét, az üzleti terv elkészítését a NESsT támogatta, a Norvég Civil Támogatási Alaptól nyert forrásból pedig a szükséges felújítás egy részét, valamint egyéb kiadásokat finanszíroznak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top