Nő vagyok

7 módszer, amivel elkerülheted a hüvelygombát

Sokszor apróságokon múlik, hogy elkapsz-e egy kellemetlen hüvelygomba-fertőzést: például egy jobban szellőző fehérnemű ebből a szempontból aranyat ér, de azzal is megelőzheted a bajt, ha száraz fürdőruhát húzol a strandon rögtön az úszás után, amikor kifekszel napozni. Fogadd meg az alábbi tanácsokat, ha szeretnéd elkerülni az égető, viszkető érzést, a többi problémáról nem is beszélve, ami a hüvelygombával jár.

 

A hüvelygomba kialakulásának leggyakoribb oka az, hogy legyengül a szervezet immunrendszere, vagy felborul a hüvelyflóra egyensúlya, és így elkezdhetnek túlszaporodni azok a mikroorganizmusok – elsősorban a candida gombákról van szó –, amelyek ezt a betegséget okozzák. Van, amikor nem sokat tehetsz a megelőzés érdekében – például amikor terhesség vagy klimax miatt megváltozik a hormonháztartásod –, de az esetek többségében egy kis odafigyeléssel elkerülheted a hüvelygombát.

7 módszer, amivel elkerülheted a hüvelygombát

1. Nem hagyod magadon hagyod az izzadt edzőruhát. A nedves ruházat alatt befülledt, felhevült test ideális terep a gombák elszaporodásának – különösen az olyan védett és nem jól szellőző helyeken, mint az intim testrészek. Edzés után ezért gyorsan szabadulj meg az átizzadt ruháktól, zuhanyozz le és töröld magad szárazra – majd húzz tiszta, száraz fehérneműt.

2. Csak különleges alkalmakra húzol tangát. A tanga és a hozzá hasonló szűk alsóneműk – ide értve a fóliasátor-hatást kiváltó nejlon harisnyanadrágokat és feszülős nadrágokat is – kifejezetten szexi látványt nyújtanak, de az egészséged szempontjából nem éppen ideálisak. Alattuk ugyanis nem sok szellő jár, és könnyen befüllednek, beizzadnak a hajlatok és intim testrészek. Ha ilyen ruhadarabot viselsz rendszeresen és huzamosan, akkor megnő az esélye annak, hogy beüt nálad is egy kiadós hüvelygomba. A műszálas alsóneműk is kerülendők ugyanebből az okból!

3. Karbantartod a testsúlyod és a vércukrod. Az elhízás növeli az izzadékonyságot, ráadásul könnyen cukorbetegséghez is vezethet – márpedig ez a kettő javítja a szervezetedben található candida gombák kedvét a szaporodáshoz. Fogyassz kevesebb cukrot, alkoholt, és egyél rendszeresen és mértékletesen, hogy ne hízz el, és ezzel máris óriási lépést tettél azért, hogy egészséges maradj, és a hüvelygomba se üthesse fel olyan könnyen a fejét nálad.

4. Pihenj, lazíts, aludj! A stressz hosszú távon a szervezeted egészségre nézve káros: nemcsak az idegeid mondják fel a szolgálatot a túlhajszoltságtól, hanem az általános védekezőképességed – az immunrendszered – is legyengül, és hamarabb feladja a harcot az olyan kórokozók ellen, amelyek már eleve a testedben élnek – mint a candida –, vagy amelyek kívülről próbálnak megfertőzni. A stressz ellen elegendő pihenéssel, alvással – napi minimum nyolc óra! – és kiegyensúlyozott napirenddel tehetsz a legtöbbet. Fordíts időt sportra, a szeretteidre és a hobbidra, és adj időt magadnak az egyedüllétre is, mert ezek mind kiváló stresszoldók, és általában véve is hozzájárulnak az egészséged megőrzéséhez.

5. Vegyél gyógynövényes ülőfürdőt! Időről időre kényeztesd magad gyógynövényekkel is. A kényes testrészek egészségének például kifejezetten jót tesz egy olyan ülőfürdő. Ezt így készítsd el: forrázz le 50 gramm cickafarkfüvet és ugyanennyi körömvirágot 1 liter vízzel, majd áztasd őket addig, amíg a víz testhőmérsékletűre hűl. Ezután szűrd le főzetet, önts bele 1 dl 10 %-os ecetet, öntsd a fürdővizedbe, és áztasd magad addig, amíg még kellemes a fürdő hőmérséklete. Ez megelőzésre, az egészség karbantartására jó, nem pedig a hüvelygomba kezelésére! Ha már kialakult a betegség, arra orvostól kérj gyógyszert, és ne saját kútfőből próbáld meg kúrálni…

6. Válts fürdőruhát a strandon! Úszás után ne feküdj nedves fürdőruhában a napra, hanem rögtön öltözz át száraz ruhába. A nedves fürdőruhák alatt – pláne a nyári melegben – nagyon gyorsan befülled az altest, és elkezdenek virulni a gombák. Ha fogékonyabb vagy a hüvelygomba-fertőzésre – például azért, mert eleve ilyen az alkatod, vagy mert peteérés utáni és a havi vérzés előtti időszakban vagy, amikor a hormonháztartásod ösztrogénszintje kedvez a candida szaporodásának –, akkor jó eséllyel egy ilyen apróság miatt szerzel majd be egy kellemetlen fertőzést.

7 módszer, amivel elkerülheted a hüvelygombát

7. Ne vidd túlzásba az intim higiéniát. Túlzásnak nevezhetjük, ha például naponta használsz hüvelyöblítőt. Ezzel felhígítod a hüvely savas pH-értékét, ami egyébként kordában tartja a hüvelygombás fertőzésért felelős mikroorganizmusokat. Egyes szappanok és tusfürdők ugyanilyen hatással vannak, ezért lehetőleg pH-semleges tisztálkodószereket használj…

 

 

Olvass még több cikket az intim egészségről az NLCafén:

Mentés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top