Nő vagyok

Hüvelygomba és terhesség – erre mindenképp figyelj oda!

A hüvelygomba gyakori fertőzés, amit a nők 75 százaléka legalább egyszer megtapasztal életében. Különösen jellemző, hogy terhesség alatt alakul ki ez a betegség, ám ilyenkor a megszokottnál is körültekintőbben kell a kezelését végezni. A rutinból használt módszereket ilyenkor inkább mellőzd – még akkor is, ha ezek korábban jól beváltak –, és inkább bízd magad az orvos szakértelmére!

 

A hüvelygomba elleni hagyományos, házi praktikák használatától óva intenek a terhesség alatt az orvosok, mert ilyenkor fokozott veszélyt jelent a magzatra, ha nem megfelelően választod ki a “gyógykúrát”: a félrekezelt hüvelygomba ugyanis olyan további bakteriális fertőzések kiindulópontja lehet, amelyek legrosszabb esetben koraszüléshez is vezethetnek. Ráadásul ez nem csupán a rossz gyógymód következménye lehet, hanem annak is, ha megszokásból elhanyagolod a problémát azzal az indokkal, hogy már korábban is gond nélkül átvészeltél gyógyszer vagy más kezelés nélkül is ilyen bajt. Ha tehát a várandósság alatt hüvelygomba-fertőzés alakul ki nálad, mindenképpen keresd fel az orvosod, hogy a lehető legjobb gyógyszert írhassa fel neked, sőt a párod is vidd magaddal, mert az ő kezeléséről is gondoskodni kell ahhoz, hogy ne fertőzzön vissza téged, miután te már kilábaltál a betegségből.

Hüvelygomba és terhesség – erre mindenképp figyelj oda!

Terhesen könnyebben kapsz hüvelygombás fertőzést

A hüvelygombás betegségek kialakulásának egyik oka, ha felborul a szervezet hormonháztartása: sokszor a stressz is kiválthatja ezt, de például a menopauza vagy a terhesség – sőt még a menstruációs ciklus – is ezzel jár. A nők többségét a havi ciklus során jelentkező hormonháztartás-változás nem teszi annyira fogékonnyá a hüvelygombás fertőzésekre, hogy mindenképpen kialakuljon a betegség, a várandósság alatt azonban már sokkal jelentősebb mértékben alakul át meg a szervezet működése, és a hormonális változások hatására könnyebben borul fel a hüvelyflóra egészséges egyensúlya – ezért a fertőzés megjelenésének esélye is nő. Ilyenkor bizonyos baktériumfajták – a káros baktériumokat ellen védelmet nyújtó mikroorganizmusok – száma lecsökken, a hüvely savas kémhatású közege megváltozik, és ideális állapot alakul ki ahhoz, hogy a hüvelyben természetes módon megtalálható kórokozók – így például a hüvelygombás fertőzésekért döntő többségében felelős Candida albicans – elszaporodjanak. Egyszóval a terhesség állapota kedvező helyzetet teremt a hüvelygombás fertőzés megjelenésének.

A legfontosabb: ne gyógyítsd magad, ha babát vársz!

A hüvelygombás betegségeket a nők gyakran már rutinból kezelik, hiszen gyakran kerülnek kapcsolatba vele. Ez egyébként sem túl okos dolog – főleg az első fertőzés alkalmával nem tanácsos saját kútfőből kiokoskodni a kellemetlen, csípős, viszkető érzéssel járó betegség ellenszerét, hanem ehelyett jobb, ha orvosnak mutatod meg magad, aki pontosan megállapítja, hogy mi is a probléma, és erre ír fel megfelelő gyógykezelést –, a terhesség alatt pedig kifejezetten veszélyes a rutinszerű házi praktikák és “jól bevált” vény nélküli gyógyszerek használata.

Hüvelygomba és terhesség – erre mindenképp figyelj oda!

Sokszor ugyanis nem is hüvelygombás fertőzésről van szó a kismamáknál, akiknél a megváltozott hormonháztartás miatt könnyebben lépnek fel más, bakteriális eredetű megbetegedések is (legalább 30 különféle baktérium okozhat problémát, a vírusokról nem is beszélve!), amelyek a hüvelygombához nagyon hasonlító tünetekkel is járhatnak. Ezért könnyen előfordulhat, hogy a kismama hüvelygombát “diagnosztizál” önmagánál a tünetek alapján, és az erre bevált gyógyszert használja, miközben egész más betegségről van szó, amire a hüvelygomba elleni készítmények hatástalanok. Így a betegsége elhúzódik, és akár súlyos szövődmények, a magzatra ártalmas problémák is kialakulhatnak. A terhesség alatt már csak ezért sem ajánlják az orvosok az öngyógyítást, és még azért sem, mert a gyógyszer kiválasztásakor azt is figyelembe kell venni, hogy a várandósság melyik szakaszában van éppen az édesanya.

 

Olvass még több cikket az intim egészségről az NLCafén:

Mentés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top