Nő vagyok

7 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a hüvelyéről

A női hüvely rejtelmes dolog, és olyan titkai vannak, amik időnként még magukat a nőket is meglepik. Sok érett nő és fiatal lány van, aki a kelleténél is gyakrabban meglepődik saját nemi szervének tulajdonságain, mert a hiányos felvilágosítás vagy a rosszul értelmezett szemérmesség miatt alapvető ismereteket sem sajátíthattak el vele kapcsolatban. Íme, hét olyan dolog, amely a leggyakrabban szerepel a kérdések között, amiket a nők a saját hüvelyükről a szakembereknek feltesznek.

 

Hogy egy klasszikust idézzünk, íme néhány “kérdés, amit sosem mertél feltenni”, Pontosabban azokra a kérdésre adott válaszok következnek, amik igen gyakran elhangoznak még érett, tanult nők szájából is a nőgyógyászati rendeléseken.

7 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a hüvelyéről

A szex nem fájhat

Bizonyára neked is voltak félelmeid kislány korodban az első együttléttel kapcsolatban. A legtöbb lány aggódik miatta, és a fő félelmek között az szerepel, hogy bizonyára fájni fog, és majd utána is minden alkalommal fájdalmas marad a szex. Igaz, hogy első együttlét gyakran jár kisebb-nagyobb fájdalommal, de sokan még ezt sem tapasztalják meg, az azt követő együttlétek pedig normális esetben egyáltalán nem a kellemetlen érzésekről kell, hogy szóljanak. Ha a szex fáj, és ez rendszeresen megismétlődik, akkor ott valami probléma van – ezért ahelyett, hogy beletörődsz, inkább vizsgáltasd meg magad orvossal.

Rendszeresen meg kell vizsgáltatni magad orvossal

Itt most nem a napi tisztálkodásról van szó, hanem arról a törődésről, amit a hüvelyed és általában véve a női nemi szerveid igényelnek egészségügyi szempontból. Egészen konkrétan a rendszeres orvosi vizsgálatokra célzunk, amik több szempontból is hasznosak és fontosak. Csak orvosi vizsgálattal szűrhetők ki például időben azok a súlyos betegségek, amik a nők nagy részét fenyegetik – például a méhnyakrák, ami a mellrák után a második leggyakoribb daganatos betegség a nők körében, és már egészen fiatalon, 30 éves kor körül is megtámadhatja a szervezetet. Az aktív szexuális élete elkezdése után minden nőnek azt tanácsolják az nőgyógyászok, hogy legalább 2-3 évente menjenek el szűrésre, de abból sem lesz semmi bajuk, ha gyakrabban, évente megnézetik, minden rendben van-e “odalent”.

Hüvelyváladék normális dolog – kivéve ha…

Sok nő nem tudja, hogy a hüvelyváladék normális és természetes dolog, ezért folyton betegséget gyanít a háttérben, ha váladékozik. Más nők pedig nem is törődnek vele különösebben, és még arra sem figyelnek fel, ha a váladékozás megváltozik – márpedig ez gyakran utal betegségre. A hüvelyváladékkal kapcsolatban két dolgot érdemes mindenképpen tudni: az egyik, hogy a mennyisége eltérő a nőknél – van, akinek olyan sok, hogy rendszeresen tisztasági betétet kell viselni miatta –, a másik pedig az, hogy normál esetben semleges a színe és a szaga is. Ha viszont jelentősen megváltozik ez a két dolog, és gyanúsan kellemetlen illatokat és furcsa színű és állagú váladékot tapasztalsz, az annak a jele, hogy valami nincs rendben, és ideje meglátogatni az orvosodat.

A hüvely érzékeny műszer

A hüvely rendkívül rugalmas, erős szerv, amely igen strapabíró – gondolj csak arra, hogy ez a szűk járat akkorára tud tágulni, hogy egy kisgyerek feje is kifér rajta –, ugyanakkor kifejezetten érzékeny “műszer” is. Saját baktériumflórája van, ami normális esetben a hüvely savas kémhatású közegében egyensúlyban tartja önmagát, és nem engedi elszaporodni a kóros mikroorganizmusokat – amik egyébként természetes módon jelen vannak benne. Ám könnyen felbillenhet ez az egyensúly, ami különféle megbetegedéseket vált ki, és ezek gombás hüvelyi fertőzések, vírusos “felfázások” és hasonló kellemetlen tünetek képében jelentkeznek. Szinte minden nő megtapasztal az élete során egy két ilyen esetet – egy kiadós felfázást a strandon, ami csípős, fájdalmas pisiléssel jár, vagy egy gombás hüvelyfertőzést, ami éget és viszket napokon át, ha nem kezelik ki.

7 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a hüvelyéről

A hüvely “öntisztuló”, ezért nem kell naponta kimosni

Fontos, hogy óvd a hüvelyed egészségét, aminek két alapelve az, hogy tartsd mindig tisztán, és ne engedd, hogy nedves ruha vagy rosszul szellőző szűk alsónemű alatt befülledjen. A tisztálkodást azonban nem szabad túlzásba vinni: a legjobba a tiszta víz és a pH-semleges szappan erre a célra, de például a napi rendszerességű hüvelyöblítést semmiképpen nem javasoljuk, mert ezzel “lemosod” a hüvely saját védőrétegét, és csak még érzékenyebb lesz, és könnyebben kap el fertőzéseket. A hüvely “öntisztuló”, vagyis az általa termelt váladék eltávolítja a felesleges vizet és baktériumokat a felszínéről. Az egyetlen rész, ahol tisztálkodni kell, az ajkak közötti rész és a gát területe.

Változik az illata

Minden nő hüvelynek saját, egyedi illata van a maga természetes állapotában, ami abból következik, hogy mindenkinek a hüvelyében saját, csak rá jellemző baktériumflóra él. (Ez a kis baktériumközösség nagyon fontos a hüvely egészsége szempontjából, ezért hálás lehetsz a “munkájukért”.) A hüvely illata ugyanakkor nem állandó: menstruáció előtt például felerősödik, és intenzívebb szex közben és edzés után is, ami a verejtékmirigyeknek és a lactobacillusoknak köszönhető. A változó erejű illatok miatt ezért nincs okod aggódni, viszont ha az illat jellege átalakul – félreérthetetlenül kellemetlenné válik –, az valami problémát jelez, és ilyenkor érdemes megnézetni magad orvossal.

Erősíthető, és kondiban tartható

Ha a hüvelyed szűkössége vagy tágassága aggaszt, akkor legjobb, ha tettek mezejére lépsz, és teszel azért, hogy minél jobb formába hozd ezt a testrészed. Igen, jól hallod: a hüvely is edzhető, és megfelelő gyakorlatokkal fokozható a tágulékonysága éppúgy, mint a szorítóképessége. Ha tudni akarod, hogyan is kell a hüvelyed erősíteni, keress rá a Kegel-gyakorlatok címszóra a neten.

 

Olvass még több cikket az intim egészségről az NLCafén:

Mentés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top