Psziché

“Szeretnék szeretni” – Válaszol a szakértő

Párkapcsolati, gyermeknevelési vagy munkahelyi problémád támadt? Ha szeretnél tanácsot kérni, írj szakértőnknek!

A férfiak körében népszerű vagyok, ami, bevallom, tetszik is nekem. 23 évesen abból merítem az önbizalmamat, hogy sokan forgolódnak körülöttem, és próbálnak velem járni. Csak az a baj, hogy valójában egyiküktől sem akarok semmi komolyat. Lenne olyan férfi, aki tetszik nekem, mégis mindig az a vége, hogy meghátrálok a párkapcsolatok kialakulása kezdetén. Gyerekkoromban kevés szeretetet kaptam, és talán ezért érzem úgy, hogy nem tudok jól szeretni és kötődni valakihez. Mit tehetnék? Üdvözlettel, Alexa

Válaszol: GÉM NÓRA életmód-tanácsadó

Nem tudom, mire gondolsz pontosan, amikor azt írod, hogy gyerekként kevés szeretetet kaptál. Szüleid nem töltöttek veled elég időt? Nem éreztél biztonságot, felszabadultságot mellettük? Talán bántottak vagy túl szigorúak voltak hozzád?
Rossz volt a házasságuk, és átérezted ezt? Vannak testvéreid, akiket jobban kedveltek nálad? A szeretet kialakulásához hozzátartozik, hogy megismerjünk valakit, ehhez pedig együtt töltött időre van szükség. Miután elfogadtam a másikat, megpróbálok odafigyelni rá és törődni vele úgy, hogy az jó legyen neki. Igyekezz olyan fiút választani, aki kedves, odafigyel rád, és elfogad olyannak, amilyen valójában vagy. Az már a szeretet jele, ha bizalmat és érzelmi biztonságot tudsz adni és kapni is. Ha egy hozzád közeledni próbáló férfi megtetszik neked, tűzz ki apró célokat magadnak. Ilyen lehet például, hogy időt adsz neki, amit együtt tölthettek, így jobban megismerheted a viselkedését, a természetét. Ilyenkor az is kiderül, hogy vannak-e közös érdeklődési területeitek, melyekről beszélgetni tudtok. Ha úgy érzed, hogy nem kaptál elég figyelmet és törődést gyerekkorodban, akkor is próbálj meg hinni abban, hogy megadatik neked egy olyan kapcsolat, amelyben szerethetőnek érzed magad, és te is képes leszel szeretetet adni. Vekerdy Tamás írt egy könyvet Jól szeretni – Tudod-e, hogy milyen a gyereked? címmel, ebből idézek most neked: “Megismerlek és elfogadlak. Olyannak, amilyen vagy. A te teljes világodat. Aki jól szeret, az megismer és elfogad – saját világát kitágítja a másik felé. Befogadja őt.” Türelmet és nyitottságot kívánok neked!

Ha kérdésed van, ide írhatsz szakértőinknek: psziche@centralmediacsoport.hu


Cikkünk a Nők Lapja Psziché legfrissebb számában jelent meg.

Már nem szeretem az édesanyám, mit tegyek? - Válaszol a szakértő

A tartalomból:

  • Mi számít megcsalásnak?
  • A jelen pillanatról nem lehet lekésni – Test és lélek
  • Viktimológia – Kiből lesz áldozat
  • Párbeszédek – Müller Péter, Hevesi Krisztina, Havas Henrik, Szendi Gábor


Ha szeretnél előfizetni a magazinra, itt megteheted!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top