Psziché

Teszteld magad! – Milyen nemű az agyad?

Kíváncsi vagy, miért éppen úgy viselkedsz, gondolkodsz és tanulsz, ahogyan? Könnyebben megértheted, ha tisztában vagy vele, milyen egyensúly jellemző az agyad felépítésére.

A következő kérdések első látásra egyszerűnek tűnnek, a valóságban azonban a két nem közötti jelentős eltéréseket tükrözik. Válaszolj rájuk igennel vagy nemmel, attól függően, melyiket találod magadra jellemzőnek. Az eredmények alapján megtudhatod, hol helyezkedik el az agyad az erőteljesen férfiastól a nagyon nőiesig terjedő skálán.

Teszteld magad! – Milyen nemű az agyad?1. Nem szoktam előre rágódni a jövőn, az a jelszavam, hogy ha majd odaérünk a folyóhoz, eldöntjük, hogyan keljünk át.
2. Ha vitába keveredem valakivel, nem azt tartom a legfontosabbnak, hogy az én álláspontom érvényesüljön, hanem azt, hogy végül közös megegyezésre jussunk.
3. Ha én nem is vagyok vegetáriánus, meg tudom érteni, mások mit találnak benne vonzónak. Soha nem mondanék olyasmit például: “hogyan szeretheted a kelkáposzta-főzeléket, mikor az olyan rossz?!”
4. Jó hangom van, akkor is pontosan követem a dallamot, ha egyedül kell énekelnem.
5. Fontos számomra, hogy nyerjek, még az is zavar, ha valaki nálam előbb ér oda a pénztárhoz, vagy előttem indul el az autójával, amikor zöldre vált a lámpa.
6. Ha valamilyen problémával szembesülök, megpróbálom egyedül megoldani, nem szívesen kérek segítséget.
7. Ha egy ismerősöm meghízott, és megkérdezi, nem találom-e kövérnek, nem szívesen sérteném meg az igazsággal, ezért inkább kitérő választ adok.
8. Nem zavar a beszélgetésben, ha nagy a nyüzsgés körülöttem, egy zsúfolt helyiségben is jól hallom, ki mit mond.
9. A barátaimmal ritkán beszélünk a magánügyeinkről, inkább a világ dolgait vitatjuk meg, és persze a sporteseményeket.
10. Ha látom, hogy valaki furcsán viselkedik, nem kérdezem meg tőle, mi a baja, inkább megpróbálom más jelekből kitalálni.
11. Gyerekkoromban nagyon szerettem fára mászni, mindig felkúsztam a legmagasabb ágra.
12. Utálom, ha félbeszakítanak, mert ha kizökkentettek abból, amit épp csinálok, utána nehezen veszem fel újra a fonalat.
13. Általában több dologgal is foglalkozom egyszerre: munka közben rendszeresen szól mellettem a rádió, ebéd közben olvasom ki az újságot, és a tévé előtt ülve válaszolok az e-mailjeimre.
14. Sokan mondták már, hogy gondolatolvasó vagyok: ha ránézek valakinek az arcára, tudom, mit érez.
15. Nagyon fontosnak tartom, hogy a külsőm mindig divatos és rendezett legyen, még a sarki boltba is csak tökéletes sminkben ugrom le.
16. A barátaim mindig azzal csúfolnak, hogy gyűjtögető életmódot folytatok: többféle, folyamatosan gyarapodó gyűjteményem van, és nagyon szeretem különféle szempontok alapján rendezgetni a darabjait.
17. Gyakran vannak színes és élénk álmaim, és jól fel tudom idézni őket.
18. Ha tévét vagy valamilyen műszaki cikket vásárolok, pontosan tudni akarom, hogyan működik. Hazaérve gondosan áttanulmányozom a használati utasítást, és nem nyugszom, amíg minden egyes funkciót ki nem próbáltam.
19. Ha valamilyen problémával állok szemben, a megoldás során sokkal inkább támaszkodom a megérzéseimre, mint a logikus érvekre.
20. Gyerekkoromban azok voltak a legkedvesebb játékaim, amikor valaki másnak a bőrébe bújhattam, például azt képzeltem, én vagyok valamelyik kedvenc regényem egyik szereplője.
21. Az iskolában mindig megdicsért a tanító néni, mert az én füzeteim voltak a legszebbek, én írtam a legszebben az egész osztályban.
22. Gyerekként nagy élvezettel szereltem szét dolgokat, hogy megnézzem, hogyan működnek.
23. Könnyen unatkozni kezdek, ezért folyton új és új tevékenységekbe kell kezdenem.
24. Kisgyerekként szerettem bonyolult manővereket végezni a biciklimmel.
25. Rendszeres kapcsolatot tartok a családtagjaimmal és a barátaimmal.
26. A kezemen a gyűrűsujjam hosszabb, mint a mutatóujjam.
27. Ismeretlen helyen sokkal könnyebben eligazodom a térképet nézve, mint a házak vagy jellegzetes tereptárgyak alapján.
28. Kikapcsolódásként szívesebben olvasok regényeket, mint dokumentumjellegű írásokat.
29. Utálom az olyan játékokat, amelyek stratégiai gondolkodást igényelnek, sosem tanultam meg rendesen sakkozni vagy kártyázni.
30. Gyerekkoromban szerettem a fizikai erőfeszítést igénylő sportokat.
31. Könnyen tudok három dimenzióban gondolkodni. Ha például meglátom egy épület tervrajzait, el tudom képzelni, hogyan fog kinézni a valóságban.
32. Semmilyen járművel nem szeretek gyorsan menni, a nagy sebesség nyugtalanná tesz.
33. Ha egy kedves ismerősömnek súlyos gondja akad, például válik vagy megbetegszik, az engem is mélyen érint.
34. Nagyon ügyesen összeszerelem az IKEA bútorokat.
35. Képes vagyok tiszta fejjel döntést hozni anélkül, hogy mások érzései befolyásolnának.
36. Ha megható film megy a moziban, annyira együtt érzek a szereplőkkel, hogy egy csomó zsebkendőt telesírok.
37. Hihetetlenül untatnak a politikai elemzések, az ilyen cikkeket mindig átugrom az újságban, és a tévében is azonnal átkapcsolok egy másik csatornára, ha ilyen műsor megy.
38. Rengeteg információt tudok tárolni a fejemben olyan témákról, amelyek igazán érdekelnek, például bármikor fel tudom sorolni az Egyesült Államok összes államát, fővárosokkal együtt.
39. Gyakran nem értem, mit képesek az emberek hosszasan problémázni apró-cseprő dolgokon.
40. Akkor érzem fontosnak magam, ha gondoskodhatok másokról, például szívesen főzök az egész családnak.

Teszteld magad! – Milyen nemű az agyad?ÉRTÉKELÉS:
Adj 1-1 pontot, ha igennel válaszoltál a következő sorszámú kérdésekre: 2, 4, 7, 8, 10, 13, 14, 15, 17, 19, 20, 21, 25, 28, 29, 32, 33, 36, 37, 40.
Adj 1-1 pontot, ha nemmel válaszoltál a következő sorszámú kérdésekre: 1, 3, 5, 6, 9, 11, 12, 16, 18, 22, 23, 24, 26, 27, 30, 31, 34, 35, 38, 39.
Most add össze a pontjaidat!

40–27 pont:
Minél magasabb a pontszámod, annál inkább feminin az agyad. Igazi nőies teremtés vagy, ami azt jelenti, hogy együtt érzel, törődsz másokkal, szívesen gondoskodsz róluk, és engeded, hogy döntéseidben az érzéseid irányítsanak. Jó barát vagy, aki hasznos tanácsokkal tud szolgálni a többieknek.
26–14 pont:
A közepes pontszám kevert működésű agyra utal, a te agyad is a feminin és a maszkulin jellemzők egészséges keveréke. Ez azt jelenti, hogy egyszerre vagy érzékeny és értelmes, a szívedre és az eszedre egyaránt szoktál hallgatni. Nem könnyen veszíted el a fejed, de időnként túlságosan kimutatod az érzéseidet. Egyébként egyikünk agya sem tisztán feminin vagy maszkulin, és az emberek többségére a kevert agy jellemző.
13–0 pont:
Az alacsonyabb pontszám férfiasabban működő agyra utal. Az a típus vagy, aki nem szívesen teszi közszemlére az érzéseit, és nagyon rosszul tűri a jeleneteket, a könnyeket. Nemcsak a saját problémáidat oldod meg eredményesen, hanem másokat is hatékonyan kihúzol a bajból.

Fontos tudni, hogy élhet valaki férfitestben úgy, hogy az esze járása a nőkéhez hasonlít, és megfordítva. A maszkulin, illetve feminin agy mindössze azt jelenti, hogy tulajdonosára inkább olyan képességek és viselkedésminták jellemzőek, amelyeket hagyományosan férfiasnak, illetve nőiesnek szokás tartani. Számos kutatás talált összefüggést a kéz ujjainak hossza és az agy nemre jellemző elrendezése között is. Ennek eldöntéséhez a mutató- és a gyűrűsujj hosszát veszik figyelembe. Mérd meg ennek a két ujjadnak a hosszát, a tövétől a hegyéig. A tipikus férfiagynak olyan kézforma felel meg, amelynél a mutatóujj rövidebb a gyűrűsujjnál. Ezzel szemben a tipikus női aggyal párosuló kézen a mutató- és a gyűrűsujj hossza azonos, de az is előfordulhat, hogy a mutatóujj hosszabb a gyűrűsujjnál. Olyan minta is létezik, amikor az ujjhosszak elrendezése eltérő a két kézen – hogy ennek mi a jelentősége az agy felépítése szempontjából, arra további kutatások adhatnak majd választ.

 

A teszt a Nők Lapja Psziché korábbi számában jelent meg.
Már kapható a magazin legfrissebb száma.
A tartalomból:

  • Teszteld magad! – Milyen nemű az agyad?

    Robotként élünk? – Beszélgetés Belső Nórával és Kamarás Ivánnal

  • Agy kontra szív
  • Kipróbáltuk a rajzmeditációt
  • Mosollyal az elfogadásért
  • Pszichológusból filmsztár – Natalie Portman
  • Orgazmuslabor a padláson
  • Miért lódítanak a tinédzserek?
  • Békésen világra jönni

Ha szeretnél előfizetni a magazinra, itt megteheted!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top