Életmód

Jógával a magas vérnyomás ellen

A heti két-három alkalommal végzett gyakorlás már hatékony segítség lehet a magas vérnyomással harcolók számára – állítja egy friss tanulmány.

A Pennsylvania Egyetem kutatója, dr. Debbie Cohen által vezetett vizsgálat során hat hónapon keresztül követték 58 férfi és nő értékeit. A vizsgálati alanyok 38 és 62 év közöttiek voltak. Bár a tanulmány nem bizonyít ok-okozati összefüggést, a heti két-három alkalommal végzett jógagyakorlatok révén átlagosan 133/80-ról 130/77-re csökkent a vérnyomásuk. Azok körében, akik diétáztak, de nem jógáztak, enyhébb volt a javulás: 134/83-ról 132/82-re. A speciális étrend és a jóga együtt különösen nagy időráfordítást igényel, ez a kutatók szerint mérsékelhette a pozitív hatást. „Az eredmények megerősítik, hogy a mozgás hasznos a magas vérnyomás beállítására” – mondta dr. Howard Weintraub, a New York-i Langone Orvosi Központ munkatársa, aki nem vett részt az értekezés elkészítésében. Dr. Weintraub úgy fogalmazott, hogy a jógának valóban jótékony hatása lehet magas vérnyomás esetén. A változás ugyan viszonylag kicsi, de „nagyobb mintájú kutatások alapján feltehető, hogy jelentős hosszú távú javulással lehetne számolni”.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top