Életmód

Szerelmeskedéssel és jógával a szív egészségéért

Szervezz a pároddal romantikus hétvégét, a szeretteiddel közös vacsorát, a barátokkal kirándulást – és máris sokat tettél a szíved egészségéért!

Gyógyító szerelmeskedés
A brit National Health Service (NHS) az angolokat arra buzdítja, bújjanak össze a párjukkal mindennap. A szex ugyanis nagyon hatékony védelem a szívbetegségek, valamint a rák kialakulása ellen. Ennek magyarázata pedig igen egyszerű: hatalmas mennyiségű endorfin szabadul fel szerelmeskedés közben, ez pedig stimulálja az immunrendszert és segít a stressz legyőzésében. Emellett a boldog párkapcsolatban élők kisebb eséllyel szoknak rá a dohányzásra, és a szociális érzékenységük is fejlettebb, mint az egyedülállóké.

Lassíts végre!
A stressz, a mozgásszegény életmód, a rendszertelen étkezés és a szorongás nagymértékben növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Az úgynevezett slow life program azonban segít az egészséges életmód kialakításában, a lassításban és a feltöltődésben. Szánj magadra egy kis időt, és vegyél részt pihentető, lazító programokban: menj el egy jógatáborba, kirándulj barátokkal, tölts egy hétvégét nyugtató környezetben egy wellnesshotelben, ahol hagyd magad kényeztetni masszázsokkal, fürdőkkel, szaunákkal! Más színben fogod látni a világot.

Elengedni a veszteséget
Amerikai kutatók arra jutottak, hogy a tragikus események is fokozhatják a heveny szívroham kockázatát. Egy szeretett személy halálát követő 24 órában huszonegyszeresére nőtt az infarktusok száma a kutatásban részt vevő személyek körében. Sőt még az első gyászos hét végére is hatszor nagyobb volt a szívrendellenesség megjelenése náluk, mint az azt megelőző időszakban. Persze nem szabad elfeledni, hogy a kockázat azoknál lett ennyire nagy, akik egyéb rizikófaktorral is rendelkeztek (dohányzás, túlsúly, magas vérnyomás és koleszterinszint). Fontos tehát, hogy jobban odafigyeljünk veszteséget átélt szeretteinkre, és lelkileg támogassuk őket a történtek feldolgozásában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top