Életmód

Jól gondold meg, kivel eszel!

Ha egyedül eszel, jó esetben csak magadra figyelsz. Ha társaságban falatozol, önkéntelenül is alkalmazkodsz, és hajlamos lehetsz annyit és olyan tempóban enni, mint az asztaltársaságod. Ezzel akár a fogyókúrád is lassíthatod.

A holland Radboud Egyetem kísérletébe átlagos, 70 kilogramm súlyú nőket vontak be, és azt az utasítást kapták, hogy az asztalról bármilyen sokat, vagy éppen keveset ehetnek. A megfigyelt nők ezután szinte azonnal elkezdték „másolni” egymást: szinte azonos ütemben vették a szájukhoz a hasonló méretű falatokat. Roel Hermans, a tanulmány szerzője elmondta, hogy bár nem tudják, hogy ez a másolási folyamat tudatos-e, vagy tudattalan, valószínűleg azért alakul ki, mert a nők az étkezési normákhoz egymást tekintik mintául. Az is lehetséges azonban, hogy a résztvevők így akarták megszilárdítani a friss ismeretséget és jó benyomást kívántak kelteni a másikban. Korábbi kutatásokból az is kiderült, hogy bár a férfiaknál is jelen van ez az utánzási mechanizmus, náluk ez nem olyan erőteljes, ők ugyanis kevésbé akarnak megfelelni a társadalmi normáknak. Az alkoholfogyasztás során azonban sokkal jobban megpróbálják tartani az italozó barátok tempóját. Az eredmények a kutatók szerint nagyban hozzájárulhatnak mind a fogyókúrázók sikereihez, mind a gyermekek egészséges táplálkozásához. A tanulmány a PLoS ONE folyóiratban jelent meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top