Életmód

Közénk állhat a pénz?

Min alapszik a mély és harmonikus kapcsolat? Vajon elegendő-e az ösztönös vonzalom, és hogyan dolgozható fel, ha a pár két tagja egymástól eltérő életcélokat fogalmaz meg? Dr. C. Molnár Emma olvasói levélre adott válaszából kiderül.

Közénk állhat a pénz? Kedves Emma!
A párommal három éve élünk együtt, és a kívülállók számára minden tökéletesnek tűnik a kapcsolatunkban. Azonban kezdettől fogva feszültségeket produkáltak az anyagiak. Egy nagyvállalatnál dolgozom, és szerencsére igen jó fizetésem van. A kedvesem ugyan soha nem rendelkezett fix bevétellel, de amíg jól ment a vállalkozása, közel azonos összeggel gazdagítottuk a közös kasszát. Pár hónapja azonban tönkrement a cége, és most bár viccesen, de folyamatosan megjegyzi, hogy „én tartom el”. Hiába mondom neki, hogy ez átmeneti állapot, hiszen látom az igyekezetét, ő egyre feszültebb. Attól félek, leépül az önbizalma. Hogyan lehet megértetni egy férfival, hogy ha kevesebbet is keres, attól még egy nő szemében lehet a nagy ő?
Brigitta, Esztergom


Kedves Brigitta!

Mélyen megértelek, és nemcsak téged, hanem a párodat is. A válaszadás során nem azzal van gondom, mit feleljek a zárókérdésedre, hanem a leveledből kiolvasható önellentmondással. Azt írod, hogy a kapcsolatotok kezdettől fogva csak a külső szemlélő számára tűnt tökéletesnek, és a belső harmónia kialakítása, megélése mindig feszültségeket okozott. Ezt az anyagiakkal magyarázod, holott „egy darabig közel azonos összeggel gazdagítottátok a közös kasszát”. Ez így önellentmondás, mert míg neked a magas fix fizetés adott egy egzisztenciális biztonságot, addig a párod talán egyenetlenebbül, de „közel azonos összeggel” vett részt a közös élet anyagi feltételeinek megteremtésében. Ha ez így van, akkor miért lenne kezdetektől probléma az, amire hivatkozol? Hiszen a párod cége csak pár hónapja ment tönkre. Szerintem itt van a „bukfenc”. Tehát a kezdetektől fogva meglévő feszültségek ezek szerint nem az anyagiakban rejlenek.
A leveled utolsó részéből viszont lehet következtetni a probléma igazi okára: „Attól félek, leépül az önbizalma.” Lehetséges, hogy a nagyvállalatnál jó állásban, jó fix fizetéssel élő, autonóm nő és a (talán kezdő) vállalkozását menedzselő, még révbe nem ért, sőt bizonytalansággal küzdő férfi különböző élethelyzete szüli az ellentéteket. Ennek több oka is lehet. Feszültséget okozhatott kezdetektől fogva köztetek az át nem gondolt, így ki nem mondott életérzés, életcél és jövőkép közötti különbség. Nagyon fontos például annak tisztázása, hogy ki mire szeretné fordítani a megszerzett jövedelmet: a jelen örömeire vagy a jövő megalapozására, illetve a biztonság vagy az önállóság élvez-e elsőbbséget. Ezek átbeszélése elengedhetetlen, mert a férfi-nő közt kialakult ösztönös vonzalom bár nagyon lényeges, az erre alapuló közös jövő soha nem lesz elégséges. A legkisebb változások, problémák – főleg ha azok az egyéni életcélok megvalósítására vonatkoznak – felboríthatják az egyensúlyt. Az egyéni és közös életcéloknak egymást kiegészítve, erősítve kell működniük, mert ezen alapul az önbecsülést, sőt a kölcsönös tiszteletet megalapozó, mély és harmonikus kapcsolat.
Kedves Brigitta! Remélem, az első válság által felvetett kérdéseket nem a „szőnyeg alá akarjátok söpörni” azzal, hogy mindegy, ki keresi a pénzt átmenetileg. Ha az anyagiak okoznák a problémát, akkor a leveled, de az én válaszom sem született volna meg.

Ha te is kérdeznél Emmától, ide írhatsz neki: psziche@sanomamedia.hu

Közénk állhat a pénz? Az írás a Nők Lapja Psziché legfrissebb számában jelent meg.
A tartalomból:

  • Barátság extrákkal – Szex szerelem nélkül
  • Mit árul el  a szemünk?
  • Veszedelmes viszonyok – avagy a férfi-nő barátság kockázatai
  • Buddha és a szerelem – Beszélgetés Ole Nydahl lámával a boldogságról
  • Mitől vonzó a férfi és mitől a nő?
  • Hosszú és boldog párkapcsolat?
  • Amikor nem jön össze a baba…

Ha előfizetnél a magazinra, itt és most megteheted!

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top