Életmód

Szeretnéd tudni, hány kalória a hamburgered?

Vajon milyen hatással lenne ránk, ha a gyorséttermekben a rendeléskor szembesülnénk azzal: egyetlen hamburger vagy sült krumpli közel 500 kalória?

Nem tervezik, hogy a jövőben a menütáblán is feltüntetik az ételek kalóriaértékét a magyarországi McDonald’s-okban – derül ki a McDonald’s hivatalos állásfoglalásából. A gyorsétteremláncot azt követően kerestük meg, hogy bejelentették: Angliában ezentúl több cég fel fogja tüntetni már a menün, mennyi kalóriát tartalmaznak az egyes ételek. Így az információk birtokában mindenki már a rendelés előtt át tudja gondolni, hogy a 235 kalóriás sült krumplit, a 495 kalóriás Big Macet vagy éppen 420 kalóriás csirkés szendvicset választja-e.

Az elhízás elleni harc és az egészségesebb táplálkozás népszerűsítése érdekében a brit egészségügyi minisztérium kezdeményezte, hogy az éttermek tüntessék fel az ételek és italok energiatartalmát. Elsőként a McDonald’s vállalta, hogy beszáll a programba, és további 37 étteremhálózat (többek között az angliai Burger King, a KFC és a Pizza Hut) jelezte, hogy a közeljövőben ők is vállalják ezt.

Gyorséttermi kalóriák
Gyorséttermi kalóriák – Barbecue pizza 2848 kalória, Popcorn csirke 260 kalória.

 

Az ételek tápértékeinek feltüntetésének kérdése nem új keletű: 2006 végén a McDonald’s például Európa-szerte, így Magyarországon is egységes jelölési rendszert vezetett be, ikonokkal és táblázatokkal illusztrálja a tápérték-jellemzőket, valamint az adott tápanyagokra vonatkozó irányadó napi beviteli értéket (INBÉ). Bár a rendeléskor leginkább szem előtt lévő menün továbbra sem szerepel, de az INBÉ-információ az ételek csomagolásain, a tálcabetéteken és a honlapon is megtalálható.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top