Életmód

Fogyni akarsz? Ne a kalóriákat számold!

Te is nyugodt vagy, mert ma sem ment le 1500 kalóriánál több? Legtöbben így számolunk, pedig az sem mindegy, miből jött össze ez a mennyiség.

Amerikai szakemberek szerint ideje rendet tenni a fejekben: nincsenek jó vagy rossz ételek. Egy nemrég publikált tanulmányban bebizonyították, ha valaki fogyni akar, akkor az ételek minősége számít igazán, és kevésbé a mennyiség. Nem elég tehát csupán a kalóriákra odafigyelni ahhoz, hogy karcsúak maradjunk. Mindenképpen tanácsos viszont kerülni a cukrozott és feldolgozott élelmiszereket, és többet fogyasztani a feldolgozatlan ételekből, gyümölcsökből és zöldségekből, a teljes kiőrlésű gabonákból, a dióból és a joghurtból.

Fogyni akarsz? Ne csak a kalóriákat számold!A kutatócsoport három nagy amerikai egészségügyi intézmény felmérését elemezte, amelyek húsz éven keresztül több mint 100 ezer ember egészségi állapotát kísérték figyelemmel. A kutatást vezető bostoni professzor, Frank Hu szerint az eredmények alátámasztják az okos ételválasztás jelentőségét a hízás és a túlsúly elkerülése érdekében.

A felmérésekben résztvevők eredetileg mind teljesen egészségesek és normál súlyúak voltak. Négyévente átlagosan 1,7 kilogrammot híztak, a húsz év során összesen 8,5 kilogrammot. A dietetikusok megfigyelték, hogy bizonyos ételek napi mennyiségének növelése vezetett legnagyobb hízáshoz, mint a chips vagy a cukrozott üdítők fogyasztása. Míg néhány étel, mint a dió, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák vagy a gyümölcsök rendszeres bevezetése a hízás lassulását segítették elő.

A szakemberek szerint egy átlagos felnőtt kb. fél kilót hízik évente. Mivel a hízás az évek során fokozatosan következik be, nehéz pontosan megállapítani a leginkább felelős tényezőket. Azt azonban hangsúlyozták, hogy némi diéta és életmód-változtatás együtt óriási eredményekre képesek, vagyis kis odafigyeléssel hosszú távon megelőzhetjük a hízást.

A kutatás, amelyet a New England-i Orvosi Szaklap tett közzé, arra is rámutatott, hogy a megfelelő mennyiségű alvás – átlagosan napi 6-8 óra – is segíthet megtartani az egészséges testsúlyt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top