Gasztro

Csirkés paella

A paella (ejtsd: páéja) a spanyolok jellegzetes rizsétele, Valeciából származik. Nevét a lapos fémserpenyőről (paellere) kapta, amiben készítik. Kezdetben csak falun főzték, szigorúan szabad téri tűzön, mindig olyan hozzávalót tettek hozzá, ami éppen akadt: nyulat, csirkét, halat, rákot, kacsát, csigát, articsókát stb. Az autentikus paella egyetlen nélkülözhetetlen hozzávalója a rizsen kívül a sáfrány, ettől kap sárga színt és finoman fűszeres ízt. Itthon is beszerezhetjük, és bár a kilónkénti ára csillagászati, néhány szál elegendő egy négyfős adaghoz.

Csirkés paellaHozzávalók 4 személyre:

  • 1 nagyobb csirkemell, csíkokra vágva (készíthetjük egész csirkecombokkal is)
  • 5 dl húsleves
  • 20 dkg klasszikus rizs
  • 1 kaliforniai paprika
  • 1 zöldpaprika
  • 1 kisebb üveg zöldborsó (konzerv is lehet)
  • 1 közepes fej hagyma
  • 2 paradicsom
  • 1 kávéskanálnyi sáfrány
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés:

A felhevített olajra rádobjuk a csirkecsíkokat, majd megpirítjuk és félretesszük őket. A megmaradt olajon megpároljuk az apróra vágott hagymát, a kockákra vágott paradicsomot, majd hozzátesszük a csíkokra vágott paprikákat, végül visszarakjuk a sült csirkecsíkokat.

Folyamatosan kevergetjük, sózzuk és borsozzuk, majd hozzáöntjük a húslevest, és beleszórjuk a rizst. Ízesítjük az összezúzott fokhagymával, az apróra vágott petrezselyemmel és a sáfránnyal.  Ekkor hozzáadjuk a zöldborsót, és húsz perc alatt készre főzzük.

Fedő alatt hagyjuk még lefedve pár percet párolódni. Citromgerezdekkel díszítve tálaljuk.

Egészben sült vörösboros camembert A legfrissebb szám tartalmából:

• Bográcsban főtt ínyencségek
• Spórolós töltött finomságok
• Sörrel turbózott húskülönlegességek
• Lajos Mari almás édességei
• Grillezzünk a szobában

 Fizess elő A Nők Lapja Konyhára!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top