Gasztro

Lendülj bomba formába! Fogyókúra vagy méregtelenítés?

Káposztaleves- és gyümölcskúra, szétválasztó diéta, háromnapos villámfogyókúra – valamelyik szinte biztosan szerepel egy fogyókúrára készülő nő eszköztárában. Anélkül, hogy bármelyik csodadiétát is kritizálnánk, csak megerősíteni tudjuk az unalomig hangoztatott tényt, miszerint a tartós eredmény titka a kitartás és életmódunk megváltoztatása.

Egy dietetikust kérdeztünk arról, hogyan fogyókúrázzunk és méregtelenítsünk helyesen, illetve olyan ételeket-italokat ajánlunk, amelyek nem csak ínycsiklandóak, de finom alternatívái a száműzött hamburgernek és a cukros üdítőitaloknak is.

Dr. Tihanyi András dietetikus szerint fogyókúra, illetve méregtelenítés esetén az a legfontosabb, hogy tisztában legyünk a céljainkkal. Ha fogyni szeretnénk, olyan étrendet kell választanunk, amit hosszú távon követhetünk, és biztosítja szervezetünk számára a megfelelő tápanyagokat. Ha méregteleníteni, helyesebben szólva tehermentesíteni szeretnék a szervezetünket, körültekintően kell választanunk. Lássuk, tulajdonképpen mi a különbség a fogyókúra és a méregtelenítés között!

Fogyókúra

Lendülj bomba formába! Fogyókúra vagy méregtelenítés?A fogyókúra energiaszegény táplálkozást jelent, ahol csökkentjük a bevitt energiát és zsírt Egy jó fogyókúrás módszer azonban még nem elég – mondja a dietetikus. Ahhoz, hogy valóban eredményes legyen súlyvesztésünk, és elkerülhessük a kellemetlen jojó-effektust (amikor a fogyókúra befejezése után néhány hónap alatt többet hízunk vissza, mint amennyit leadtunk), az életmódunkon is tartósan változtatnunk kell.
A követni kívánt diéta kiválasztásánál ügyeljünk arra, hogy kerüljük az egyhangúságot, és fehérjékben gazdag étrendet kövessünk. Az egészséges súlyvesztés nem haladhatja meg a heti fél-egy kilogrammot.

A legjobb fogyókúrás módszerek az egészséges táplálkozás alapjaira épülnek: napi többszöri étkezés, kis adagok, sok zöldség és gyümölcs fogyasztása, csökkentett zsiradékbevitel és a fölösleges (üres) kalóriák kiiktatása.

Tehermentesítő programok  

Bár méregtelenítő kúraként terjedtek el a köztudatban, a szakemberek szerint a helyes kifejezés a tehermentesítő kúra, hiszen – egészséges táplálkozás mellett – a test elvégzi a számára szükséges méregtelenítő feladatokat. A tehermentesítő napok azonban kétségkívül hasznosak, szükséges azonban, hogy kellően felkészüljünk rájuk.

A kúrák ideje alatt fontos a nyugodt környezet, és érdemes „rákészülő”, illetve „levezető” napokat tartanunk, hogy szervezetünk fokozatosan alkalmazkodjon a változáshoz. Kifejezetten pozitív hatású, ha havonta egyszer gyümölcsnapot tartunk, amikor kizárólag gyümölcsleveket, tej nélküli turmixokat és friss gyümölcsöket fogyasztunk.

Elszántabbak léböjtbe is kezdhetnek (szintén érdemes előtte-utána rákészülő-bevezető napokat beiktatni), amelynek során kizárólag zöldségleveket, gyógyteákat, gyümölcsleveket, illetve nagy mennyiségű szénsavmentes ásványvizet fogyaszthatunk. Ha ezt kibírjuk, egyrészt nagyon büszkék leszünk magunkra, másrészt sokkal több energiánk lesz, fogyunk néhány kilót, hajunk és bőrünk is előnyére változik.

Joghurttorta friss gyümölcsökkel
A legfrissebb szám tartalmából:

• Bográcsban főtt ínyencségek
• Spórolós töltött finomságok
• Fogyjunk mediterrán diétával!
• Süssünk gyümölcsökkel!
• Tüzes ételek forró napokra

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top