Aktuális

Szeretők kontra feleségek

Amióta világ a világ, léteznek szerelmi háromszögek. De vajon mi a különbség a feleségek és az állandó szeretők csábereje között? A szépség? A fiatalság? A báj vagy az elérhetetlenség? A válasz egyáltalán nem egyszerű...

Pótanyából szerető

 

Fontainebleau-i iskola: Diane de Poitiers, 1594 körül - Legendás szépsége miatt a Diane-ról készült eredeti festményt utológa többen is lemásolták
Fontainebleau-i iskola: Diane de Poitiers,
1594 körül – Legendás szépsége miatt a
Diane-ról készült eredeti festményt utólag
többen is lemásolták

Szóval, ez az öreg nő a férjem szeretője – gondolhatta Medici Katalin, amikor hivatalosan is bemutatták Diane de Poitiers-nek. Kicsit sem aggódott, hiszen úgy érezte, szebb, okosabb és fiatalabb is vetélytársánál. Ám nem számolt a titokzatos kötelékkel, amelyet úgy hívnak: szerelem. A nála majd húsz évvel idősebb udvarhölgy a férfi haláláig birtokolta II. Henrik szívét.

Ez a szép érzelem azonban anyakomplexusként is felfogható – az özvegy Diane ugyanis 31 évesen lett a 12 éves kiskamasz herceg nevelőnője. Bár Diane abban a korban már korántsem számított fiatalnak, a festmények tanúsága szerint különösen vonzó, csinos, sportos nő volt, aki rendszeresen lovagolt, naponta fürdött hideg vízben, és mindent megtett a hatalomért.

Hiába volt Katalin éppen egykorú férjével, pozícióját erősen gyengítette, hogy házassága tíz éven át gyermekáldás nélkül maradt, és az idegen udvarban senki nem pártfogolta. Diane számára eközben könnyű volt az élet. A király mindent megtett, amit csak kért, még a hivatalos levelek nagy részét is együtt írták alá: „Henrik/Diane” közös monogramos címerük díszítette a kastély falát.

Diane azzal büszkélkedett, hogy a király csak akkor megy felesége ágyába, ha ő küldi, és csak azért, mert ő ehhez ragaszkodik. Nem csoda, hogy Medici Katalin gyakran érezte magát megalázva, és akkor sem változott a helyzet, amikor várandós lett. Ezen időszak alatt ugyanis nem volt szokás házaséletet élni akkoriban. Márpedig tíz év meddőség után Katalin tizenhárom év alatt tíz gyereket szült férjének, így évente szinte csak egy-két alkalommal találkozhattak az ágy melegében.

A megaláztatások csúcsaként Diane felajánlotta, hogy gondoskodik a királyi csemeték taníttatásáról, és a király átadta neki ezt a jogot – elvéve a gyerekeket törvényes anyjuktól. Ám ezzel egy időben szörnyű baleset történt. Henrik király egy lovagi tornán megsebesült, egy lándzsa átfúrta a szemét, és napokig haldoklott. A 14 évig mellőzött királynő tudta, eljött az ő ideje. Régensként első rendelkezése az volt, hogy száműzte Diane de Poitiers-t a királyi udvarból, még szerelme temetésére sem engedte vissza. Diane vidéki kastélyába vonult vissza, 67 éves koráig élt, lovasbalesetben vesztette életét 1566-ban

 A leghíresebb kedves

 

Francois Boucher: Madame Pompadour portréja, 1756 - A szép ruha és a pompás frizura jól leplezi, hogy a nő valójában nem szép
Francois Boucher: Madame Pompadour
portréja, 1756 – A szép ruha és a
pompás frizura jól leplezi, hogy a nő
valójában nem szép

„A király szeretője leszel!” – mondta a cigányasszony ámulva, amikor belenézett a 9 éves kislány szemébe, aki boldogan kacagott a hír hallatán. Nagyon is jól tudta, mi az a szerető, és nem botránkozott meg rajta a leendő Madame Pompadour. Az anyja ágyában egymást váltották a gazdag férfiak. Apja minden pénz nélkül hagyta el őket, márpedig hiába voltak nemesi származásúak, abban a korban csakis egy férfi oldalán kerülhetett jobb anyagi körülmények közé egy nő. Mivel a papa élt, a mama nem állhatott újra oltár elé, kénytelen volt hát megelégedni a kitartott státusszal.

Lánya számára jobb jövőt képzelt az anyja, mert a kis Jeanne gátlástalan, okos és különleges volt. Ráadásul rekedtes hangon beszélt, amivel minden férfit levett a lábáról. Igaz, ennek a szexepilnek megvolt az ára. Folyamatos tüdőgyulladás, torokfájdalom kínozta, és a teste hideg volt, mint a jég. Ám a tekintetétől minden férfi vére felforrt, és kérők tucatjai álltak sorban érte. Amikor húszévesen férjhez ment, irodalmi szalonja a legnépszerűbbek közé tartozott, még Voltaire is a vendége lett. Csakhogy Pompadour nem háziasszonyi babérokra vágyott. Királyi szerető akart lenni.

A gyenge jellemű XV. Lajos nem volt érzéketlen a női szépség iránt. Szeretők sorát fogyasztotta el már Pompadour előtt. Felesége, a lengyel királylány, Maria Leszczyńska (franciául: Marie Leczinska) 7 évvel idősebb volt nála. 22 volt már, amikor hozzáment az alig 15 éves Lajoshoz. A hat nyelven beszélő, kedves, művelt lány hosszú ideig elbűvölte fiatal férjét. Tíz gyermeket szült, közben igazi ékkőként ragyogott Versailles egén – és Európa minden hírességét vendégül látta, hogy megfelelő szórakoztatást nyújtson a királynak.

Az évek és a sorozatos szülés azonban tönkretették szépségét, ezért Lajos fiatalabb nők után nézett, s egyiket a másik után költöztette a palotába. A fiatal szeretők nem sokra becsülték a királynőt. Az első, aki igazi tiszteletet mutatott irányába, éppen Pompadour volt. A királynőnél 20 évvel fiatalabb Jeanne ugyanis nem akart harcolni a királynéval. Ő a királyt akarta, és mindent, ami ezzel együtt jár. Amikor először bemutatták az udvarban, a király éppen gyászolt. Pár héttel korábban halt meg a szeretője. A jelmezbálon Jeanne minden csáberejét bevetette, hogy felhívja magára Lajos figyelmét. Néhány héttel később már az ágyában volt, pár hónapra rá pedig elvált a férjétől, és átalakult Madame Pompadourrá, a király hivatalos szeretőjévé.

Ma már tudjuk, Pompadour frigid volt. XV. Lajos panaszkodott is, hogy hideg teste nem képes őt felmelegíteni. Mégis éveken át szeretők voltak, mert Jeanne tudta, van valami, ami a szexnél fontosabb: a férfi érezze, figyelnek rá. Ezért hát osztozott a király kedvteléseiben. Eljárt vele vadászni, kártyázott vele, és pikáns pletykákkal szórakoztatta. Olyannyira nélkülözhetetlenné tette magát, hogy miután a király megszakította vele a szexuális kapcsolatot, hercegnői címet kapott.

Ám Pompadour mindent megtett befolyása megtartásáért. A kastély Szarvaskert nevű területén egy kis bordélyházat üzemeltetett, ahová begyűjtötte a legszebb kamasz lányokat. Ezeket megtanították a kulturált viselkedésre, és bármikor a király rendelkezésére kellett állniuk. Ha pedig XV. Lajos rájuk unt, jó hozománnyal férjhez mehettek. A botrányos üzelmeknek Pompadour halála vetett véget. Tüdőrák vitte el. A király nem gyászolta sokáig, pár hét múlva már az ágyában volt újabb kedvese, Jeanne Bécu, ismertebb nevén Madame du Barry.

Még többet tudhatsz meg a híres szeretőkről a Nők Lapja Évszakok tavaszi számában!
Itt tudsz előfizetni rá!»

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top