Egészség

7+1 tipp: ha épp hétvégén fáj a fogunk

A fogfájás mindig rosszkor jön – hétvégén, ünnepnapon, nyaraláskor. Kértünk hát néhány tanácsot, elsősegélytippet egy fogorvostól, mivel enyhíthetünk a nehéz helyzetben kínjainkon.

Dr. Keczéry László, fogorvos

Szaktanácsadó:
Dr. Keczéry László, fogorvos

1. Kiesett tömés
– Sokszor hallom, hogy azt tanácsolják egymásnak a betegek, hogy tegyenek a tömés helyére rágógumit, míg újra nem tömi az orvos, ezt a házi praktikát azonban még cukormentes formában sem javasolnám – mondja dr. Keczéry László fogorvos. – Ha mindenképp muszáj valamit a lyukba rakni, mert zavaró érzés, vagy fél a beteg attól, hogy letörik a fog egy darabja, sokkal hasznosabb például a szegfűszegolajos vatta, amely gyulladáscsökkentő hatású. Természetesen ez a tömést nem helyettesítheti!

2. Törik, mint a porcelán
Elég egy rossz lépés, egy esés, és máris megtörténik a baj, kitörik a fog.
– Vannak olyan, kis túlzással „szerencsésnek” nevezett balesetek, amikor van esély arra, hogy a kitört fog visszakerüljön a helyére, ez azonban csak akkor lehetséges, ha a teljes fog kitört. Ha ugyanis a fognak csak egy része tört le, még ha ez nagy darab is, nincs mód arra, hogy visszaillesszük a helyére, és nem érdemes őrizgetni – magyarázza a szakember.
Fontos tudnod, hogy kitört fog esetében sokat számít az eltelt idő. A fog ugyanis csak nagyon rövid ideig tárolható. Ez legfeljebb néhány órát jelent, semmiképpen nem telhetnek el napok a beavatkozásig. De még ha órák alatt sikerül is megfelelő szakembert találnod, fontos, hogy a fog ne száradjon ki, ezért helyezd valamilyen folyadékba, például sós vízbe, esetleg tejbe.

3. Gyulladt íny
– Számos fertőtlenítő készítmény vagy szájvíz vásárolható a gyógyszertárakban, mely segíti a gyógyulást. Meg lehet próbálkozni a recept nélkül kapható ecsetelőkkel, szájfertőtlenítőkkel, és számos gyógynövény is segíthet a bajon. A zsálya, a kakukkfű, a körömvirág és a cickafarkfű, valamint az árnika hatékony fájdalomcsillapítók. A mirha gyulladás-

csökkentőként alkalmazható, az eukaliptusz pedig fertőtlenítő hatású. Pár napig ezekkel is enyhíteni lehet a tüneteket, de végső megoldásért érdemes szakemberhez fordulni.

4. Szuvas és fáj
Többnyire a régóta lyukas fog kezd el sajogni és elviselhetetlenül fájni. Fájdalomcsillapítókkal el lehet még tölteni néhány napot, de többet nem érdemes, mert fogorvos segítsége nélkül csak romlik a helyzet.
– Leggyakrabban éjszaka, általában kettő és három között a legelviselhetetlenebb a fájdalom. Érdemes magasabb párnával aludni, már amennyire tudunk, ugyanis a fekvő helyzet miatt a fejünkben kialakuló fokozott vérellátás miatt nagyobb a fájdalomérzet – javasolja dr. Keczéry László. – Hetekig, hónapokig azonban nem érdemes halogatni a fog kezelését, magától ugyanis soha nem fog elmúlni a fájdalom, és komoly gyulladás alakulhat ki a szuvas fog miatt, aminek a kezelése végül sokkal nehezebb és hosszasabb lehet, mint a pár percig tartó tömés.

7+1 tipp: ha épp hétvégén fáj a fogunk5. Fájdalmas tályog
A szájban a pici seb is óriásinak tűnik, hiszen különösen sok érzőideg helyezkedik el ezen a területen. Ha sérülnek a hámsejtek, fájdalmas lehet az evés-ivás. A tályogot legmegfelelőbben antibiotikummal lehet kezelni, erre azonban otthon, orvos nélkül nincs lehetőség. Amíg a fogorvos nem készít röntgent, hogy pontosan megállapítsa, mi is a probléma, az ismert módon próbálhatsz segíteni magadon: gyógyszeres fájdalomcsillapítással, valamint hideg borogatással. De mindez nem fogja megoldani a gondokat, arra csakis a fogorvos képes, ezért ne halogasd sokáig a felkeresését!

6. Híd nélkül hirtelen
Annak, akinek hirtelen kiesik a szájából a fogpótlásra használt híd, nem könnyű akár napokig fogatlanul élnie, különösen, ha ilyenkor is emberek közé kell mennie.
– Ilyenkor megpróbálhatjuk saját magunk visszahelyezni a kiesett hidat, természetesen ideiglenesen. A protézisek rögzítésére használt készítmények jó szolgálatot tehetnek addig, amíg eljutunk a fogorvoshoz – állítja dr. Keczéry doktor, de szakemberként azért vannak fenntartásai az otthoni bütyköléssel szemben, mert előfordulhat, hogy a híd felülete az otthoni rögzítéstől érdes lesz, és ez nehezíti a tökéletes visszaillesztést. De tény, hogy hirtelen vészhelyzetek mindig adódnak, amikor szükség van legalább a fogak látványára, és ilyenkor segíthet a speciális ragasztó. Természetesen csakis nappalra és pár órára. Éjszakára mindenképp vegyük ki a hidat, akár a hagyományos protézist, mert kiesve fulladást okozhat.

24 órás fogorvosi ügyeletek:
www.delta-net.eu »
fogorvosi-rendelo.hu »
www.kiralydent.hu »
dentalambulance.hu »

Még több tipp: fogorvos.lap.hu »

7. Leváló beültetés
Akárcsak a leeső híd esetében, a beültetett fog leválásánál is próbálkozhatunk a visszahelyezéssel. Amennyiben a csontba beültetett csavar a helyén maradt, protézisragasztó segítségével ideiglenesen megoldhatjuk a problémát. Emellett azonban célszerű fertőtlenítő hatású szájöblítőt is használni, hogy elkerüld a fertőzést. 

8. Meglazuló, beütött fog
Nagyobb ütés hatására mozogni kezdhet valamelyik fog. A legtöbben abban bíznak, hogy előbb-utóbb majd visszaáll természetes szilárdsága, és nyugodtan várnak, de ez sajnos hiú remény. Ideig-óráig hatékony lehet a fájdalomcsillapítás és a fog jegelése, de nem érdemes sokáig várni, mert a laza fog problémája sajnos nem oldódik meg magától. Végleges megoldást csak speciális sín behelyezésével lehet elérni, ezt csak a fogorvos tudja elvégezni.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top