Aktuális

Túlzás nélkül

Amikor híre ment, hogy Amerikába költözik, mindenki biztosra vette: õ lesz Hollywood elsõ magyar sztárja. A színésznõ a legjobb mesterek mellett fejleszti alkotói készségeit, magánélete pedig tökéletes siker.





Évszakok: Négy éve azt mondta egy interjúban, hogy az élete olyan, mint egy kirakósjáték. Minden darabja összeillik, csak éppen túl nagy a halom ön előtt. Akkoriban költözött Amerikába. Mára csappant a kupac mérete?
Dobó Kata:
Kezdek rájönni: a puzzle-ből csak kis részleteket lehet kirakni egy-egy próbálkozás során. Amikor végül összeáll a kép, az maga a Nirvána. Jól látják a buddhisták, én is ebben hiszek.
Nem sokkal távozása után Los Angelesben elvégzett egy önkénteseknek szervezett tanfolyamot, hogy minél több ismerettel végezhesse jótékonysági munkáját egy hospice alapítványnál. Ám azt is mondta, reméli, ha igazán felnő, akkor majd joggal mondhatja, hogy jó színész lett.
Jó úton vagyok. Elsősorban színházi feladataim vannak. Most lesz bemutatóm Strindberg Júlia kisasszonyából Los Angelesben. Egyébként mind több nagynevű színész tartja fontosnak a színházat a mozi mellett. A többiek követik őket. Például az X-men című filmben megismert Hugh Jackmant, aki odahaza Ausztráliában is színházi színész volt, és most Amerikában szintén a színpad felé fordult.
Ön hogyan került kinti színpadra?
Három éve jelentkeztem egy színiiskolába. Első számú mesterem, Jack Stelin nagyon kemény fickó. A híres Sztanyiszlavszkij módszer megszállottja. Egy osztályban végzett a New York-i művészeti iskolában Alfred Molinával és Kevin Spacey-vel. Jártam Molina kurzusára is, tanultam Larry Mossnál. Utóbbi úr készítette fel Hillary Swankot a Millió dolláros bébi szerepére. Ugyancsak meg kell említenem: háromszor dolgozhattam a Royal Shakespeare Company egyik beszédtanárnőjével is.
Róla mit kell tudni?
Napi munkája olyan színészekhez köti, mint Kenneth Branagh, Judy Dench, Emma Thompson. Külsősöknek félévente rendez kurzust. Kétszer lehet jelentkezni, triplázni már csak meghívásos alapon. Huszonnyolc anyanyelvi színész mellett én voltam az egyetlen nem angol ajkú, akit visszahívott. Ráadásul a többiek között volt öt, akit nemzetközi szinten ismernek. Tanárnőnk hármunk kapcsán említette meg a tanfolyam amerikai szervezőjének: jó esélyünk lehet szép karrierre. Muszáj szólnom erről, mert itthonról nem látszik tisztán, ott hogyan működnek a dolgok.
Amikor Amerikába ment, azt írta az újság, hamarosan hollywoodi filmsztár lesz.
Sok mindent írtak akkoriban. Nem feltétlenül a sztárság a célom, hanem az, hogy jó színész legyek. A minőséget tartom szem előtt.

A teljes interjút a Nők Lapja Évszakok július-augusztusi számában olvashatja el.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top