Aktuális

Eleven miniatûrök

Jonathan Swift aligha gondolta volna, amikor Gulliver utazásait vetette papírra, hogy három évszázaddal késõbb szerte a világban divattá lesz „Liliputia”: a mini városokban néhány óra alatt Gulliverként járhatjuk be a nevezetességeket.

Olaszország: Italia in Miniatura
Vasúton az olasz csizma fölött






Ha az Alpoktól Szicíliáig szeretnénk végigutazni Olaszországon vonattal vagy autóval, két teljes nap kellene hozzá. A Trieszttől San Remóig tartó keleti-nyugati utazáshoz még egy teljes napra lenne szükségünk. De a háromnapos rohanásban a vonat vagy az autó ablakából nem sok mindent látnánk.
Ez a gondolat foglalkoztatta Ivo Rambaldit, vagyis az: hogyan lehetne Olaszországot egyetlen nap, esetleg néhány óra alatt olyan élethűen bejárni, hogy a kíváncsi látogatónak valamilyen elképzelése legyen az „olasz csizma” kultúrájáról. Úgy gondolta, ha egy külföldi turista kicsiben megcsodálja mondjuk a velencei Szent Márk bazilikát, a római Colosseumot, vagy a pisai ferde tornyot – ettől fellelkesülve látni szeretné az olasz kultúra világhírű alkotásait teljes életnagyságukban is!
A Mini Itália „papájának” egész családja azon munkálkodott, hogy ezt a fantasztikus miniatűr Olaszországot felépítse. És harmincöt évvel ezelőtt Rimini közelében, az Adria partja mentén fekvő Viserbán megnyitotta kapuit az Italia in miniatura.

Trevi-kút pancsoló
A parkban körbefutó egysínű vasút ablakaiból „madártávlatban” látható, hogy a csizma alakú Olaszországot tenger veszi körül, de a Messinai-szoroson át itt már híd köti össze Szicíliával. Úgy érezzük, mintha a délről északra vezető autópálya mentén sétálnánk, útközben feltűnik a Vezúv, alatta Pompeji romjai, Nápoly jellegzetes épületei, majd elérjük Rómát. A Colosseum és a Szent Péter bazilika ötvenszeres kicsinyítésben látható. A Trevi-kút 33-szoros kicsinyítésben még a derekunkig sem ér. A Szent Péter tér közeléből, a tengeren át nézhetjük Szardínia szigetét, néhány perccel később már a pisai ferde tornyot csodálhatjuk meg. Az Alpok hóval borított csúcsai közelében a 70 utast szállító egysínű vasút végállomására visszaérkezve a gyerekek világába jutottunk: a képzeletbeli repüléstől a gokartig.

Információ: http://olaszorszag.lap.hu, www.italiainminiatura.com
Belépőjegy felnőtteknek 9 euró, gyerekeknek 5 euró


Hollandia: Madurodam
Kis Hollandia Maduro hadnagy emlékére





A Hága közelében lévő legkisebb holland város környékén nagy a nyüzsgés, mindenütt emberek, egyesek éppen buszra várnak, mások a grachtok partján lévő bárok teraszain kávéznak.
„Kis Hollandiában” az ország szinte minden régi és új látnivalójával megismerkedhetünk, csak éppen az élethű épületeket huszonötszörös kicsinyítésben építették fel.
A hollandok ettől függetlenül igazi városnak tartják, amelynek első polgármestere 1952-től az 1980-ban történt trónra lépéséig Beatrix hercegnő volt. Madurodam polgármesterének díszes nyakláncát ekkor cserélte fel a királyi koronával.

Szülői szeretetből
A miniatűr Hollandia az egy évezreddel ezelőtt alapított város és egyben George Maduro nevét őrzi, aki 1940-ben, amikor Hitler csapatai lerohanták Hollandiát, katonának jelentkezett. Kis osztagával elfoglalt egy német állást, és ezzel ezer holland katona életét mentette meg. A németek azonban fogságba ejtették a hős hadnagyot és 1945-ben Dachauban kivégezték. Bátorságáért – halála után – megkapta a legmagasabb holland katonai kitüntetést.
Szülei örök emléket szerettek volna állítani George fiuknak és a háború sok ezer holland áldozatának. Így született meg a miniatűr Hollandia terve. 1950-ben meg is kezdték Madurodam (Maduro város) építését, amelyet két évvel később Julianna királynő avatott fel. Madurodam városi tanácsát, 1980 óta a polgármesterét is Hága harminc iskolájának diákjai választják meg minden évben, ünnepélyes keretek között. Így vált valóra George Maduro édesanyjának álma: felépült „egy olyan város, ahol az emberek boldognak érzik magukat, ahol minden csodálatosan szép, és az odalátogatók újra gyermeki szemmel nézhetik a világot”.


Múltból a holnapba
A kapun belépve, a teraszról elnézve olyan, mintha madártávlatból szemlélnénk a nyüzsgő várost. A hágai parlament előtt épp katonai díszszázad fogadja a négy pár lóval vontatott aranyhintóban érkező királynőt…
Aztán ott állunk Alkmaar város mérlegháza előtt, a híres sajtpiacon, ahol fehér ruhás sajthordó férfiak sietnek hatalmas sárga sajtokkal – persze mindez miniatűrben. A Tengerészeti Múzeum előtt az első indiai útján, 1749-ben elsüllyedt háromárbocos Amsterdam vitorlás pontos mása horgonyoz. Szó szerint pár lépésre arrébb látható az 1913-ban épült hágai Békepalota, sőt, a henger alakú amersfoorti villák, a Villa Rondók is. De itt van a csupa üvegből emelt Jövő Háza, melynek még kerti bútorai is üvegbúra alatt vannak. (Vajon ilyen nagy lesz évek múlva a légszennyeződés?)
A múltból egyenesen a holnapba érkezünk. Itt minden mozog és mozgatható: csak egy pénzérmét kell beledobni valamelyik automatába, és máris elindul az autó, a vonat, sőt a hajó is!
És aki az egész estét Madurodamban tölti, éjszakai díszkivilágításban is megcsodálhatja ezt a mesebeli világot. A nyári hónapokban naplemente után kívül-belül ötvenezernél is több lámpa világítja meg a miniatűr épületeket, a rohanó vonatokat, meg a parádézó katonákat.

Információ: http://hollandia.lap.hu, www.madurodam.nl
Belépőjegy felnőtteknek 12 euró, gyerekeknek 8,75 euró, és ők madurodami útlevelet is kapnak mellé

A világ többi miniországáról a Nők Lapja Évszakok júniusi számában olvashat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top